StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DPDS U ŠIROKOJ ULICI

Zavodljivi maskeroni Pietra Bobana

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
12. kolovoza 2017. - 11:30

Maskeroni Onofrijeve fontane pored kojih gotovo svakodnevno prolazimo, kadar je tako svima dobro znan, ali, on je rijetko izazov umjetnicima (osim fotografima) da bi ga se pretočilo u likovni "doživljaj". Ali, mladi dubrovački kademski slikar Pietro Boban hrabro poseže upravo za tim "kultnim" motivom Grada i pretače ga svojim senzibilitetom u nešto potpuno drugačije, nešto što će nas već samim promišljanjem, a posebice prezentacijom itekako iznenaditi.

Usne - taj simbol senzualnosti i erotike za kojim su posezali veliki umjetnici (Andy Warhol, David LaChapelle, Alex Katz, Roy Lichtenstein, Man Ray, Jeff Koons, Mario Sorrenti i drugi) ovdje su polazišna točka i ideja vodilja Pietra Bobana. Upravo ta senzualnost za kojom poseže Pietro Boban otvara mnoga pitanja - nas same dovodi u ispitivanje onoga čega do sada nismo niti bili svjesni, ali smo možda samo podsvjesno o tome razmišljali...

Mladi umjetnik ne samo da reinterpretira motiv Onofrijeve fontane već istražuje i likovno ga oblikuje u materijalu pleksiglasa na poseban i inovativno individualan način. I Pietro se pita zbog čega Onofrio della Cava upravo na Velikoj fontani koja je po njemu dobila ime, na "izvorištima" pitke vode, postavlja maskerone (maske) u obliku ljudskih i životinjskih lica iz čijih "usta" dolazi pitka voda koja život znači?

Hrabro i ne zazirući pred izazovom novog materijala na kojem radi ali i izazovnom temom, mladi umjetnik na sebi svojstven način obrađuje te iste maskerone koji sada u gotovo neprepoznatljivom, ali ipak, kontekstualno vidljivom prikazu postaju lica "djevojaka- žena" koje svojim senzualnim, ružem premazanim usnama pozivaju "žedne i željne" na poljubac. Ali, ne s njima, već s vodom koja iz njih "izvire". I koja život znači,. jednako kao i ljubav vječni znak koje je poljubac na kojeg mame i djevojke- žene i maskeroni. I kako im odoliti? A napivši se vode, poljubili smo i djevojke- maskerone i osjetili što znači voda, spoznali kakav bvi život bio bez nje ili bez ljubavi.

Izložba je otvorena u Galerji Društva prijatelja dubrovačke starne, a otvorio ju je renomirai kolekcionar i ljubitelj umjetnosti Andrija Seifried. Svi koji žele upoznati nova djela mladog umjetnika koji će uskoro postati i akademski slikar mogu oći i spoiznati dubinu tajni koje kriju njegovi zavodljivi maskeroni te moćda otriju i neki novi sloj koje kriju.

19. travanj 2024 05:28