Vijesti Kultura

OTVORENA IZLOŽBA

"Scherzo s otpada" Jagode Buić

OTVORENA IZLOŽBA

Izložba skulptura Jagode Buić sinoć otvorena u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, nazvana Scherzo s otpada, posvećena je Dubravki Bebi Beretić, povjesničarki umjetnosti upamćenoj po nesebičnoj predanosti u nastojanjima da obnovi i zaštiti dubrovačku baštinu. 

Jagoda Buić, kako pišu iz DUbrovačkih ljetnih igara, ne prestaje iznenađivati publiku kreativnošću i stvaralačkim žarom, donoseći uvijek nešto novo, a pritom dajući i onome starome, upravo našoj baštini, posve novi duh. „Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorica namjerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivu i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije“, piše Tonko Maroević.

Izložba donosi eksponate naziva Ruke, Pliskavica, Bonapartist, Lirski objekt, Krug, Vatra, Epitaf, Ptica i druge.
Ti nazivi potvrđuju ono što je o izložbi u katalogu zapisala Vesna Delić Gozze: „Odlagalište kao privremeno mjesto do nove upotrebe predmeta, najčešće kao bezlične mase za moguću sporednu ulogu u nekoj sekundarnoj namjeni, čeka doživjeti drugu priliku posjetom sasvim posebnih osobnosti onih, koji su, pokazalo se i ovdje, stalni kreativni proizvođači asocijacija, slobodnih i nesputanih.“

Festivalska publika spoj tradicije i suvremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati od 5. do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije