StoryEditorOCM
KulturaPOČETAK VEČERAS

KONAVLE ART PREDSTAVLJA Cavtatske glazbene večeri

Piše PSD.
7. lipnja 2017. - 11:27

Poslije prošlogodišnjeg desetog izdanja Festivala „Glazba i riječ“, od ove 2017. godine umjetnička udruga Konavle Art donosi novi projekt - Cavtatske glazbene večeri.

Izrazom „glazba prijatelja“ (the music of friends) nerijetko se opisuje zajedničko komorno muziciranje. Sami početci komorne glazbe vežu su uz druženja amaterskih ljubitelja ove umjetnosti. Iz takvog se konteksta razvilo visoko profesionalizirano muziciranje koje predstavlja jednu od najzahtjevnijih glazbenih formi. I doista, komorno muziciranje zahtijeva, osim onih glazbenih, visoku razinu socijalnih vještina. Komorno muziciranje oduvijek je bila preslika društvenog stanja, njegovog napretka i promjena.

Od domaće atmosfere muziciranja u intimnom okruženju, baroknog Tafelmusika i salonskog muziciranja u doba klasike, komorna se glazba u doba romantizma seli u koncertne dvorane - kontekst kojemu svjedočimo i danas. Komorna glazba više nije kućna radinost, ona je koncertantna forma koja, zahvaljujući suvremenim tehnološkim dostignućima, puni i najveće koncertne prostore.
Ne sumnjamo da će različiti domaći i strani, a sve redom vrhunski komorni ansambli, u idućim sezonama biti prepoznati od publike i puniti intimne, salonske ugođaje cavtatske Pinakoteke, Crkve sv. Nikole, Doma kulture ili Crkve Gospe od Snijega.
Tijekom svakog komornog koncerta osjetit će se onaj isti šarm i osobnost koju komorna glazba nosi: intiman odnos nekoliko ljudi koji diskutiraju pred publikom, a istovremeno je uvlačeći u taj razgovor.
Dobro nam došli na Cavtatske glazbene večeri !

Prvi koncert ovogodišnjih CGV održat će se danas, u SRIJEDU 6. Lipnja 2017 u 21.00 sat u Domu kulture u Cavtatu.

Čast, ali i velika odgovornost otvaranja niza od osam koncerata pripada Dubrovačkom puhačkom kvintetu. Glazbenicima koji su već dugi niz godina nezaobilazni dio dubrovačkih glazbenih pozornica, prepoznati kao vrhunski interpretatori raznih stilova puhačke glazbe.
Kao gošća solistica na koncertu će nastupiti „župčica“ (i pijanistica) Stefani Grbić.

25. travanj 2024 01:52