StoryEditorOCM
KulturaOD PONEDJELJKA

Što nam ove godine donosi "Tišina, molim!"?

Piše DV
21. travnja 2017. - 15:07

Filmska manifestacija „Tišina, molim!’’, održat će se od 24. travnja do 30. travnja, a organizatori koji su danas predstavili program, najavljuju kako je ovogodišnja tema: Film i Grad od 1919. 

Fokus unutar zadane teme bit će usmjeren na razdoblje jugoslavenske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Program ovogodišnjeg festivala prikazat će neke od filmova iz tog razdoblja, a predavanje na temu o malo drugačijoj YU kinematografiji održat će poznati hrvatski filmski kritičar, profesor povijesti i v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić, najavljuju organizatori.
 
“Tišina, molim!” bavit će se temom filmskog turizma na panel-diskusiji u kojoj će sudjelovati domaći i strani stručnjaci, a posebna gošća je predsjednica španjolske filmske komisije Pilar Querol Fernandez.
 
Nastavljamo s projekcijama filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita ‘‘Fan’’ koji je sniman u Dubrovniku 2015., a po prvi put nakon skoro 80 godina, bit će prikazan dokumentarni film ‘’Dubrovnik’’ iz daleke 1939.

Osim toga, posjetitelji će imati priliku uživati i u predstavljanju restauriranog vinila s također nedavno pronađenim soundtrackom jednog od najpoznatijih jugoslavenskih SF filmova ‘’Gosti iz Galaksije’’, popraćenog projekcijom istoimenog filma koji je također snimljen u našem gradu. Program će nuditi i besplatnu filmsku turu po gradu uz pratnju licenciranog vodiča na engleskom i hrvatskom jeziku, dječju utrku, filmski kviz, slušaonicu filmske glazbe, radionicu za djecu ''Set dizajn'' koju vodi prof. Ivana Selmani, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena za potrebe festivala u Kino kavanu, koja će biti otvorena svaki dan od 17 sati gdje će domaći i strani filmofili družiti uz dašak filmskog Dubrovnika.

Posebna poslastica bit će glazbeni događaj naziva „Iznenađujući koncert špijunske četvorke“, u petak 28. travnja, s početkom u 21.30.
Glavni partner manifestacije ''Tišina Molim!'' je Javna ustanova Kinematografi Dubrovnik,  uz potporu Grada Dubrovnika i TZ Dubrovnik, i niza sponzora.
 

19. travanj 2024 15:53