StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U DOMU MARINA DRŽIĆA

'Slatko brijeme od prolitja' Josipa Škerlja i Vedrana Grabovca

8. travnja 2017. - 00:27

U Domu Marina Držića večeras je otvorena zajednička izložba dubrovačkih slikara Josipa Škerlja i Vedrana Grabovca "Slatko brijeme od prolitja". U godini u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu smrti najvećeg hrvatskog komediografa još jednu izložbu, ovaj put Škerljevih slika u tehnici tuša i tempere te Grabovčevih skulptura u drvu, otvorili su ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Nakon što je Matić svim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti zaželio da se ulaskom u Dom Marina Držića mislima vrate u zlatno doba Dubrovnika, kustosica Andrea Batinić je rekla:

- Bajkoviti prizori Držićevske tematike nadopunjeni su notom nadrealizma i prepuni naracije s duhovitim dosjetkama. Svjedočimo Škerljevoj nepresušnoj sklonosti ka igri i dosljednosti poetici kojom je uprizorio Držićeve komedije. Grabovac se poigrao s drvom te stvorio šest skulptura, likova koji podsjećaju na kazališne situacije iz uprizorenja Držićevih komedija. Obrađene su na živ i duhovit način, a sadrže dosta simboličko-metaforičkih značenja. Izložba je iznimno vizualno i intelektualno atraktivna i nosi duhovnu puninu, pružajući novi pogled i modernističku obradu Držića kao vrsnog renesansnog komediografa.

Punom umjetničkom dojmu izložbe u dum Marinovom domu, igrajući ulomak iz Držićeve komedije, dočarale su glumice Izmira Brautović i Nika Burđelez.
 

18. travanj 2024 12:28