StoryEditorOCM
KulturaPROMOCIJA KNJIGE U SUSRET SVETOM VLAHU

VEČERAS Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina o Festi sv. Vlaha 1934.

Piše PSD.
26. siječnja 2017. - 15:55

Večeras će se, kao treći događaj u nizu događanja „U susret svetom Vlahu“, s početkom u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. održati predstavljanje knjige „Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina“ o Festi sv. Vlaha 1934. godine.

U predstavljanju će sudjelovati Hrvoje Ivanković, urednik knjige, Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, i Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti. Među sudionicima promocije je i glumac Kazališta Marina Držića, Edi Jertec koji će čitati fragmente iz knjige.

Predstavljanje knjige Dubrovačka biskupija organizira u suradnji s Društvom dubrovačkih pisaca. Splitski novinar i književnik Marko Uvodić doputovao je početkom veljače 1934. u Dubrovnik kako bi prisustvovao proslavi dana sv. Vlaha. Svoj četverodnevni boravak u Dubrovniku opisao je u opsežnom feljtonu, objavljenom u dvadeset i jednom nastavku u splitskom dnevnom listu Novo doba. Uvodićev opis Dubrovnika, feste Sv. Vlaha i popratnih događanja prepun je zanimljivih detalja i opažanja, kojima je protok vremena dao dodatnu patinu i izazovnost, a kroki portreti njegovih domaćina i sugovornika dovode pred nas cijelu galeriju likova s onodobne dubrovačke društvene pozornice, oslikanih na duhovit te tu i tamo blago ironičan način, no uvijek s puno obzira i blagonaklonosti, kako prema ljudima tako i prema Gradu, zajednici i njenim običajima. Knjiga pod uredničkim naslovom Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina prvo je cjelovito i samostalno objavljivanje ovog humornog putopisa, po mnogo čemu jedinstvenog u kontekstu putopisne literature o Dubrovniku.

Uvodićev tekst za tiskanje je priredio te brojnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković koji je ujedno i autor opširnog predgovora u kojem se detaljno pozabavio životom i djelom Marka Uvodića te okolnostima u kojima je nastao njegov dubrovački putopis.

17. travanj 2024 00:45