Vijesti Kultura

PROMOCIJA U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

LIBRO OD SVETOGA VLAHA Raskoš dubrovačkog govora posvećena Parcu

PROMOCIJA U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

Večeras je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljena knjiga „Libro od svetoga Vlaha” autora Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića. Uz autore o knjizi, koja je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, govorila je i urednica Kristina Štrkalj Despot. Valja spomenuti kako je ovo predstavljanje posljednji događaj u sklopu obilježavanja Godine svetoga Vlaha.

U Godini svetoga Vlaha, godini u kojoj dubrovački umjetnici, novinari, književnici, znanstvenici i razni stručnjaci odaju počast svojemu parcu tako što mu priređuju dio svojega umjeteonstva, dubrovačka podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje svoj dar prinosi „Librom od svetoga Vlaha“. U ovoj jezičnoj studiji s rječnikom nalaze se riječi vezane za svetca iz područja religioznoga nazivlja, dubrovačke kuhinje, društvenih odnosa, osjećaja i događaja, imena mjeseci u godini i dana u tjednu. Neke će riječi iz ovoga izdanja govornicima dubrovačkoga govora biti nepoznate jer izbor štiva za ovaj korpus obaseže nekoliko stoljeća i nekoliko značenjskih područja. To znači da će se naići na mnoge zastarjelice i na mnoge nazive koji nisu dijelom općeuporabnoga vokabulara Dubrovčana. Osim što će čitatelji upoznati nove lekseme, autori im od srca žele da pokoju riječ premjeste iz škrabice zastarjelice u onu oživljenice.

Tiskanje knjige financijski je podržao Grad Dubrovnik, a autorima su u poslu pomogli i neki nadahnuti Dubrovčani – iskustvom autohtona govornika, znanjem i predanošću.

O samoj Godini svetoga Vlaha na koncu večeri govorila je Adriana Kremenjaš-Daničić.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije