StoryEditorOCM
KulturaMUZEJI I GALERIJE KONAVALA

<br /> POTVRĐENO Antonia Rusković Radonić nova ravnateljica

Piše DV Foto: Željko Tutnjević
30. rujna 2016. - 11:10

Akademska slikarica Antonia Rusković Radonić na sjednici Općinskog vijeća Konavala izabrana je za ravnateljicu Muzeja i galerija Konavala na mandat od četiri godine. Rusković Radonić proteklih je mjeseci bila u svojstvu v.d. rvanateljice, a potvrđena je na prijedlog Muzejskog vijeća, uz samo jedan suzdržan glas općinskih vijećnika.
Kao prioritet u budućem radu umjetnica zaslužna za očuvanje konavoskog veza i svilarstva još početkom godine istaknula je i popularizaciju manje poznatih konavoskih kulturnih vrednota:
- Pa nisu samo Cavtat i Čilipi kultura u Konavlima! Meni je, recimo, napet dio od Vitaljine do Stravče. Plan je približiti posjetiteljima i druge atraktivne lokalitete. Imamo Franjevački samostan u Pridvorju, prekrasni Sokol Grad, pa kompleks mlinica i stupa u Ljutoj. A gdje su svi ti rimski ostaci, mitreji, ilirske gomile, ostaci sakralne i ruralne arhitekture, pa Pločice i Dubravka kao tranzitni centri, sve to treba aktivirati – izjavila je Antonia koja je prije četiri godine započela kampanju prikupljanja ulomaka konavoskog veza s poprsnica i rukava. Ono što je na početku izgledalo kao nemoguća misija, rezultiralo je jedinstvenom zbirkom svjetske nematerijalne baštine od 350 uzoraka veza, u čijem je “izbavljenju” uz Antoniju sudjelovalo još dvadesetak konavoskih vezilja. Muzeji od Beograda do Dalmacije ustupili su im fotodokumentaciju, a pratile su se i mustre Konavljanima dobro znane učiteljice veza Jelke Miš.
Muzeji i galerija Konavala najveća su kulturna institucija općine unutar koje djeluju zavičajna kuća Čilipi, Kuća Bukovac i Mauzolej Račić.

16. travanj 2024 20:04