StoryEditor
Hrvatska ovogodišnji datum najvećeg kršćanskog blagdana zbunio vjernike

Uskrs ovisi o punom mjesecu

Piše PSD.
23. ožujka 2008. - 12:50

Računanje datuma najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa još uvijek zbunjuje mnoge vjernike, što ni ne čudi budući da se protekle dvije godine Uskrs slavio u travnju, ove pak pada 23. ožujka, a sljedeće godine slavit ćemo ga sredinom travnja.

- Na Nicejskom saboru 325. godine sve su se crkve složile da se kršćanski Vazam slavi u nedjelju koja slijedi nakon punog mjeseca - uštapa, poslije proljetnog ekvinocija. Upravo zbog toga Uskrs se pomiče u nedjelju između 21. ožujka i 25. travnja.

Povijest računanja

Nakon što je papa Grgur XVII. reformirao kalendar na Zapadu, uvedena je razlika od više dana u odnosu na istočni kalendar. Zato danas zapadne i istočne crkve “Blagdan nad blagdanima” ne slave isti dan, no traže dogovor da se vrate slavlju Gospodinova uskrsnuća u isti dan - stoji u Katekizmu Katoličke crkve. Ipak, zna se dogoditi da se datumi poklope. Tako su istočne i zapadne crkve 2004. i 2007. godine Uskrs slavile na isti dan, a sljedeća poklapanja datuma dogodit će se 2010. i 2011. godine.

Prisutna je težnja da se uskladi svjetski kalendar, a tome bi pridonijelo kad bi se Uskrs slavio uvijek na isti dan. Katolička crkva na Drugome vatikanskom saboru izjasnila se u prilog takvom kalendaru, ali uz uvjet da ga prihvate i druge crkve.

Kroz povijest su postojale brojne rasprave o datiranju ovog blagdana. Naime, prema izvještajima evanđelista, Isus je razapet uoči židovske Pashe koja je padala 14. nisana, prvog mjeseca u hebrejskom kalendaru po Starom zavjetu, kada je uvijek bio puni mjesec - uštap, a uskrsnuo u nedjelju nakon toga. Neke crkve slavile su Uskrs uvijek 14. nisana, bez obzira kojeg je dana u tjednu padao, a druge u nedjelju nakon 14. nisana. Nakon sukoba, prevladalo je mišljenje da se Uskrs u cijeloj crkvi slavi u nedjelju nakon židovske Pashe (14. nisana).

Sandra Lapenda

Dogodine - 12. travnja

Datum slavljenja Uskrsa u idućim godinama:

2009. - 12. travnja
2010. - 4. travnja
2011. - 24. travnja
2012. - 8. travnja

#USKRS

Izdvojeno

08. srpanj 2020 00:07