StoryEditor
HrvatskaALAN TIEGER TERETI OPTUŽENE GENERALE ZA ‘UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT’

Tužitelj: Gotovina i Markač razarali, Čermak prikrivao

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:36

Prema navodima Tužiteljstva, Gotovina i Markač odgovorni su za planirana ubojstva srpskih civila zbog ciljane upotrebe topništva, a generala Čermaka tereti se za prikrivanje tih zločina pred međunarodnom zajednicom

 Haaško suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini (52), Ivanu Čermaku (58) i Mladenu Markaču (52), optuženima za zločine tijekom akcije Oluja, počelo je u utorak četverosatnim uvodnim riječima Tužiteljstva koje je poručilo da su trojica generala odgovorna za etničko čišćenje srpskog stanovništva počinjeno 1995. progonom, ubojstvima i razaranjem njihove imovine na područjima koja su bila pod kontrolom srpskih snaga.

Ovo suđenje proizlazi iz prisilne eliminacije Srba iz Hrvatske, uništenja njihove zajednice u kolovozu 1995., kao i uloga i odgovornosti trojice generala u Hrvatskoj vojsci u tom procesu kazao je tužitelj Alan Tieger.

Optužen i Tuđman

On je istaknuo da pravo Hrvatske na reintegraciju područja koja su zauzeli Srbi nije bilo sporno, ali poručio je da je uz taj cilj paralelno postojao i drugi cilj, trajnog uklanjanja srpskog stanovništva, koji je osmišljen i proveden u sklopu udruženog zločinačkog pothvata u kojemu je, uz trojicu generala, sudjelovao i politički vrh Hrvatske, s Franjom Tuđmanom na čelu.

 Fokus ovog suđenja bit će njihov doprinos udruženom zločinačkom pothvatu  kazao je Tieger, objašnjavajući da je prema Tužiteljstvu general Gotovina naredio i planirao topničke napade kako bi se civili prisilili na masovni odlazak, general Markač je također bio odgovoran za razaranje topništvom koje su činile njegove postrojbe, a general Čermak svoju je ulogu obavio tako što je pred međunarodnom zajednicom prikrivao stvarno stanje i zločine.

Tužiteljstvo je svoje uvodne riječi popratilo terenskim snimkama tadašnjeg sektora Jug, kao i kartama na kojima su bila označena kretanja vojnih snaga, te televizijskim snimkama Tuđmanovih govora. Tužitelj Alan Tieger velik je prostor posvetio granatiranju Knina, tvrdeći da taj grad nije napadnut kao vojno uporište, nego da je bio izložen neselektivnom granatiranju Hrvatske vojske kako bi se srpsko stanovništvo demoraliziralo i natjeralo u panični bijeg.

(H)

Tužitelj Waspi: Razoreno 17.000 kuća

Tužitelj Waspi kazao je kako će dokazi pokazati da su pljačka i paljenje počeli već drugog dana Oluje, i to čak i ispred baze UN-a u Kninu, te da će se u tome pozivati i na iskaze pripadnika HV-a.

“Dim se dizao iz sela po čitavom sektoru Jug”, rekao je Waspi, navodeći da je do studenog 1995., od 22 tisuća kuća, potpuno ili djelomično bilo razoreno njih 17 tisuća. Svjedoci će, prema njegovoj najavi, posebno opisati razaranje i pljačku Kistanja, Gračaca i Otrića.

Šešelju nad glavom

Dvorana broj tri, u kojoj se odvija suđenje u predmetu “Oluja”, smještena je na samom vrhu zgrade Haaškoga tribunala. Gotovo da visi nad glavom Vojislava Šešelja, čiji se postupak odvija kat niže i sada već u medijskoj tišini.

A počeo je isto: sudnica krcata nacionalnim fanovima i novinarsko jato koje čeka na travnjaku pred zdanjem ICTY-ja. “Tendenciozno”, izjavit će Luka Mišetić s tog istog travnjaka, komentirajući uvodnu riječ Alana Tiegera, tužitelja protiv njegova klijenta Ante Gotovine, te suoptuženih Ivana Čermaka i Mladena Markača. Kratkoročne pozornosti u suđenju koje će potrajati možda i dvije godine, čini se, Mišetić je duboko svjestan.

 Zato se odlučio da na Tiegerovu uvodnu besjedu uzvratiti već sutradan. Odvjetnici Markača i Čermaka odlučili su svoje uvodne riječi dati kada dođe red na obrazlaganje dokaza obrane. Gotovina sjedi najbliže publici. Kad god ga Tieger spomene, nevidljivi snimatelj ulovi prvooptuženika u krupni kadar. Vide se bore, podočnjaci i mali zamor muškarca kojeg, uz znakove prehlade, nagriza pomalo sredovječna dob. Čermak je deblji i ćelaviji. Markač, skroz u pozadini, doima se sitno i potpuno izgubljeno...


Izdvojeno

14. kolovoz 2020 06:17