stdClass Object ( [id] => 1331887 [title] => Toples (kontra)revolucija iz Pule! Zabrana izazvala mnoštvo komentara. Postaje li Pula Kabul ili je to uvođenje reda? [alias] => toples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok su ovo ljeto Španjolke slavile jer su se konačno izborile protiv zabrane toplesa, i to na javnim bazenima, što je u Berlinu odlučeno još prošlog proljeća, i to "u ime borbe protiv diskriminacije između žena i muškaraca", u nas se gradonačelnik Pule Filip Zoričić sprema zabraniti toples na plažama.

I ne samo to, već nastoji s plaža protjerati ispijanje alkohola, osim u obližnjim barovima.

Nova pravila ponašanja na pulskim plažama su, doduše, još u fazi javnog savjetovanja, ali u pulskoj Platformi Možemo! odmah su skočili na noge jer smatraju da su pojedine odredbe konzervativne te da gradonačelnik u Pulu uvodi moralnu policiju. Svjetonazorski vrlo konzervativna gradska vlast "želi mijenjati uobičajeni način života sredine koja je u okvirima Hrvatske oduvijek bila progresivna", kažu "možemovci".

- Svi mi koji živimo na moru znamo da su predložene odluke pretjerane. Svi koji poznaju Pulu znaju da ima jako malo uređenih prirodnih plaža. A mnoge plaže su nam međusobno udaljene jedna od druge i braniti ljudima da na njima popiju svoje piće ili da se sunčaju u toplesu, gdje ih gotovo nitko i ne vidi, apsurdno je - kaže Dušica Radojčić, zastupnica Možemo! u Gradskom vijeću Pule i bivša šefica Vijeća. U Možemo tvrde da će, ako ovaj prijedlog prođe, Pula još jednom zbog zabrana postati grad slučaj. Naime, Zoričić je početkom godine zabranio koncert turbofolka, o čemu se naveliko raspravljalo.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Nove zabrane, međutim, ovaj put on pravda pokušajem da se uvede red.

– Svako ljeto na plažama imamo tone i tone smeća i razbijenih boca i to je, primjerice, bio motiv zbog kojeg smo predložili zabranu alkohola. Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dopušteno – objasnio je Zoričić, odbacivši primjedbe da to ima veze s konzervativizmom. Poručio je kako je odluka o redu na pomorskom dobru tek na javnom savjetovanju, ali prođu li prijedlozi vlasti, građani više neće smjeti popiti svoje pivo na plaži i neće smjeti na uređenim, ali isto tako i na prirodnim plažama prošetati se bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ako se radi o plaži koja je određena kao nudistička.

Predviđena je i iznimka u prijedlogu. Rješenjem bi se, naime, odobravalo korištenje pomorskog dobra za organiziranje javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa, može se odrediti da je konzumiranje alkoholnih pića na tim površinama dopušteno.

Određene su već i paprene novčane kazne, u iznosu od 600 do 1300 eura, a ono što je dodatno razljutilo neke građane jest i prijedlog da se na plaže postave kamere kojima bi se "lovili" prekršitelji. U Možemo postavljanje kamera cinično tumače popunjavanjem nedostatka komunalnih redara.

---

image

Nema više ovoga

Ante Baranić/Cropix
---

- Na nama je da čuvamo plaže, da ljudi budu sigurni i da se dobro osjećaju. Naravno da nitko neće raditi problem onome tko dođe na plažu, ali za divljaštvo će netko morati odgovarati. Savjetovanje je u tijeku, odluke se mogu korigirati i mijenjati - tvrdi Zoričić.

"Pula od rokerskoga grada postala Kabul, zabraniti toples i alkohol na plažama u 21. stoljeću, što je u glavi ljudi", glasi jedan među brojnim komentarima na društvenim mrežama koji se kreću od "totalni kretenizam" do "idiotizam".

Neki ipak smiruju bijes građana i upozoravaju kako se sve raskalašnije ponašanje gostiju na neki način mora suzbiti, no itekako pri tome žele razgraničiti ispijanje alkohola i toples.

Barem nama u Splitu je jasno da reda, pa i sankcija mora biti jer grad u sezoni stenje upravo zbog alkoholnih tura i zaista nije prihvatljivo na plaži strahovati da vam se dijete poreže na razbijene krhotine stakla ili gledati u hrpe odbačenih praznih boca i plastičnih čaša.

Također će se mnogi s kojima smo popričali složiti da nudisti moraju imati svoj komad obale, ne samo radi onih koji to nisu, već i radi njih samih. No, Pula, primjerice, godinama nema službenu nudističku plažu. U Splitu je, konkretno, na Googleovoj mapi ucrtan dio Kašjuna i, prema onome što tvrde redoviti kupači, rijetko na toj plaži dolazi do bliskih susreta jednih i drugih iako je, doznajemo, bilo poziva policije jednako kao i zbog Trifunovićeva psa. Ali, toples je, kažu mnogi, nešto bitno drugačije i većina protiv obnaženih ženskih grudiju nema ama baš ništa niti na obiteljskim plažama.

"Pula nije jedini grad koji predviđa takva rješenja. Tu su još Makarska, Vodice i Mali Lošinj. Nitko od njih nije konzervativan, samo ja sam konzervativan", izjavio je Zoričić komentirajući napad iz Možemo, čiju cijelu priču je nazvao politiziranjem. Uvidom u odluke gradova koje je spomenuo vidjeli smo da se spominju kazne za ispijanje alkohola na javnim mjestima, ali pravila odijevanja na plažama ama baš nigdje.

---

image

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović: Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Nazvali smo gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića i evo kako je komentirao Zoričićev prijedlog odluke o redu na pomorskom dobru:

"Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne. U Makarskoj nema takvih inicijativa od strane gradske uprave, a također nemam informacije da smo od građana ili gostiju dobivali pritužbe tako da nemamo razloga razmišljati o takvim restrikcijama. Neka svatko odluči za sebe ako procijeni da se takva vrsta slobode zloupotrebljava, ali mislim da zabrane nisu dio naše mediteranske tradicije i opuštenog stila života, što je jedan od trademarkova zbog kojeg nam turisti dolaze. Naravno, to se ne odnosi na uži centar grada, gdje smo tablama upozorenja davno naznačili da odabirom odjeće treba poštovati okruženje u kojem se nalaze."

Ako u Makarskoj na javnoj površini konzumirate alkoholna pića, npr. na zidićima ispred prodavnica, klupama ili na plaži, kaznit će vas iznosom od 40 do 132 eura, a tolika je kazna i za one koji gradom šetaju u kupaćim kostimima.

U Splitu se, među ostalim, na području grada s 300 eura kažnjava konzumiranje alkohola na površini javne namjene...

Nekako se već mora, složit ćemo se, ali gradonačelnik Filip Zoričić s toplesom na plažama otišao je, čini se, dalje od svih. "Zar ste očekivali nešto drugo od sjemeništarca", zajedljivi su neki građani koji aludiraju na biografiju gradonačelnika. Neki kliču: "Svakoj diktaturi smeta toples!"

---

image

Filip Zoričić: Žao mi je što naša Pula puni medijske naslovnice na temelju laži iz Možemo

Joško Ponoš/Cropix
---

U međuvremenu su neki mediji raspisali ankete za i protiv toplesa, a rezultati su toliko premoćno "za" da je možda zato i sam Zoričić u četvrtak donekle reterirao pa se javnosti obratio priopćenjem. U njemu je ustvrdio "kako je tužno što je Možemo opet pokazalo da je jedini način na koji vidi Pulu potpuna destrukcija".

"Žao mi je što, zahvaljujući upravo njima, naša Pula puni medijske naslovnice na temelju njihovih laži. Ali kada netko nije naviknut na rad, nego samo na destrukciju, onda ne možemo ni očekivati ništa bolje od njih. Nažalost, ovo je još jedna u nizu propagandi kojom žele difamirati sve ono što radimo", kaže u priopćenju i podvlači... "Grad Pula-Pola niti će zabraniti toples, niti će ljudima biti zabranjeno dolaziti na plažu i popiti piće."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A MUŠKARCI GLEDAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => A MUŠKARCI GLEDAJU 2 0 7045 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-19 14:24:07 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-19 18:47:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-19 18:47:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Toples (kontra)revolucija iz Pule! Zabrana izazvala mnoštvo komentara. Postaje li Pula Kabul ili je to uvođenje reda? [metakey] => Zabrana toplesa, NUDISTIČKA PLAŽA, Alkohol na plažama, filip zoričić, Pula [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879940.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/20880398.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879948.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879947.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879946.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879945.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879942.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879941.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879932.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25879930.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/23064876.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ante Barani\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Bozo Radi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovako mo\u017ee, u toplesu nikako<\/p>","

Makarski gradona\u010delnik Zoran Paunovi\u0107: Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne
\n\u00a0<\/p>","","

Nema vi\u0161e ovoga<\/p>","","","","","","","

Filip Zori\u010di\u0107: \u017dao mi je \u0161to na\u0161a Pula puni medijske naslovnice na temelju la\u017ei iz Mo\u017eemo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_25879940_1920.jpg":"1920x1080","k_25879940_1280.jpg":"1280x1280","k_25879940_1024.jpg":"1024x1024","k_25879940_640.jpg":"640x640","k_25879940_480.jpg":"480x480","k_25879940_340.jpg":"340x340","k_25879940_220.jpg":"220x220","o_25879940_1280.jpg":"1280x828","o_25879940_1024.jpg":"1024x662","o_25879940_640.jpg":"640x414","o_25879940_480.jpg":"480x310","o_25879940_340.jpg":"340x219","o_25879940_220.jpg":"220x142","h_25879940_1280.jpg":"1280x854","h_25879940_1024.jpg":"1024x683","h_25879940_640.jpg":"640x427","h_25879940_480.jpg":"480x320","h_25879940_340.jpg":"340x227","h_25879940_220.jpg":"220x147","pp_25879940_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879940_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879940_640.jpg":"640x814","pp_25879940_480.jpg":"480x611","pp_25879940_340.jpg":"340x432","pp_25879940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20880398_1920.jpg":"1920x1080","k_20880398_1280.jpg":"1280x1280","k_20880398_1024.jpg":"1024x1024","k_20880398_640.jpg":"640x640","k_20880398_480.jpg":"480x480","k_20880398_340.jpg":"340x340","k_20880398_220.jpg":"220x220","o_20880398_1280.jpg":"1280x853","o_20880398_1024.jpg":"1024x682","o_20880398_640.jpg":"640x426","o_20880398_480.jpg":"480x320","o_20880398_340.jpg":"340x226","o_20880398_220.jpg":"220x146","h_20880398_1280.jpg":"1280x854","h_20880398_1024.jpg":"1024x683","h_20880398_640.jpg":"640x427","h_20880398_480.jpg":"480x320","h_20880398_340.jpg":"340x227","h_20880398_220.jpg":"220x147","pp_20880398_1280.jpg":"1280x1628","pp_20880398_1024.jpg":"1024x1303","pp_20880398_640.jpg":"640x814","pp_20880398_480.jpg":"480x611","pp_20880398_340.jpg":"340x432","pp_20880398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25879948_1920.jpg":"1920x1080","k_25879948_1280.jpg":"1280x1280","k_25879948_1024.jpg":"1024x1024","k_25879948_640.jpg":"640x640","k_25879948_480.jpg":"480x480","k_25879948_340.jpg":"340x340","k_25879948_220.jpg":"220x220","o_25879948_1280.jpg":"1280x853","o_25879948_1024.jpg":"1024x682","o_25879948_640.jpg":"640x426","o_25879948_480.jpg":"480x320","o_25879948_340.jpg":"340x226","o_25879948_220.jpg":"220x146","h_25879948_1280.jpg":"1280x854","h_25879948_1024.jpg":"1024x683","h_25879948_640.jpg":"640x427","h_25879948_480.jpg":"480x320","h_25879948_340.jpg":"340x227","h_25879948_220.jpg":"220x147","pp_25879948_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879948_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879948_640.jpg":"640x814","pp_25879948_480.jpg":"480x611","pp_25879948_340.jpg":"340x432","pp_25879948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25879947_1920.jpg":"1920x1080","k_25879947_1280.jpg":"1280x1280","k_25879947_1024.jpg":"1024x1024","k_25879947_640.jpg":"640x640","k_25879947_480.jpg":"480x480","k_25879947_340.jpg":"340x340","k_25879947_220.jpg":"220x220","o_25879947_1280.jpg":"1280x850","o_25879947_1024.jpg":"1024x680","o_25879947_640.jpg":"640x425","o_25879947_480.jpg":"480x319","o_25879947_340.jpg":"340x225","o_25879947_220.jpg":"220x146","h_25879947_1280.jpg":"1280x854","h_25879947_1024.jpg":"1024x683","h_25879947_640.jpg":"640x427","h_25879947_480.jpg":"480x320","h_25879947_340.jpg":"340x227","h_25879947_220.jpg":"220x147","pp_25879947_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879947_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879947_640.jpg":"640x814","pp_25879947_480.jpg":"480x611","pp_25879947_340.jpg":"340x432","pp_25879947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_25879946_1920.jpg":"1920x1080","k_25879946_1280.jpg":"1280x1280","k_25879946_1024.jpg":"1024x1024","k_25879946_640.jpg":"640x640","k_25879946_480.jpg":"480x480","k_25879946_340.jpg":"340x340","k_25879946_220.jpg":"220x220","o_25879946_1280.jpg":"1280x889","o_25879946_1024.jpg":"1024x711","o_25879946_640.jpg":"640x444","o_25879946_480.jpg":"480x333","o_25879946_340.jpg":"340x236","o_25879946_220.jpg":"220x152","h_25879946_1280.jpg":"1280x854","h_25879946_1024.jpg":"1024x683","h_25879946_640.jpg":"640x427","h_25879946_480.jpg":"480x320","h_25879946_340.jpg":"340x227","h_25879946_220.jpg":"220x147","pp_25879946_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879946_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879946_640.jpg":"640x814","pp_25879946_480.jpg":"480x611","pp_25879946_340.jpg":"340x432","pp_25879946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25879945_1920.jpg":"1920x1080","k_25879945_1280.jpg":"1280x1280","k_25879945_1024.jpg":"1024x1024","k_25879945_640.jpg":"640x640","k_25879945_480.jpg":"480x480","k_25879945_340.jpg":"340x340","k_25879945_220.jpg":"220x220","o_25879945_1280.jpg":"1280x853","o_25879945_1024.jpg":"1024x682","o_25879945_640.jpg":"640x426","o_25879945_480.jpg":"480x320","o_25879945_340.jpg":"340x226","o_25879945_220.jpg":"220x146","h_25879945_1280.jpg":"1280x854","h_25879945_1024.jpg":"1024x683","h_25879945_640.jpg":"640x427","h_25879945_480.jpg":"480x320","h_25879945_340.jpg":"340x227","h_25879945_220.jpg":"220x147","pp_25879945_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879945_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879945_640.jpg":"640x814","pp_25879945_480.jpg":"480x611","pp_25879945_340.jpg":"340x432","pp_25879945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25879942_1920.jpg":"1920x1080","k_25879942_1280.jpg":"1280x1280","k_25879942_1024.jpg":"1024x1024","k_25879942_640.jpg":"640x640","k_25879942_480.jpg":"480x480","k_25879942_340.jpg":"340x340","k_25879942_220.jpg":"220x220","o_25879942_1280.jpg":"1280x854","o_25879942_1024.jpg":"1024x683","o_25879942_640.jpg":"640x427","o_25879942_480.jpg":"480x320","o_25879942_340.jpg":"340x226","o_25879942_220.jpg":"220x146","h_25879942_1280.jpg":"1280x854","h_25879942_1024.jpg":"1024x683","h_25879942_640.jpg":"640x427","h_25879942_480.jpg":"480x320","h_25879942_340.jpg":"340x227","h_25879942_220.jpg":"220x147","pp_25879942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879942_640.jpg":"640x814","pp_25879942_480.jpg":"480x611","pp_25879942_340.jpg":"340x432","pp_25879942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25879941_1920.jpg":"1920x1080","k_25879941_1280.jpg":"1280x1280","k_25879941_1024.jpg":"1024x1024","k_25879941_640.jpg":"640x640","k_25879941_480.jpg":"480x480","k_25879941_340.jpg":"340x340","k_25879941_220.jpg":"220x220","o_25879941_1280.jpg":"1280x854","o_25879941_1024.jpg":"1024x683","o_25879941_640.jpg":"640x427","o_25879941_480.jpg":"480x320","o_25879941_340.jpg":"340x227","o_25879941_220.jpg":"220x146","h_25879941_1280.jpg":"1280x854","h_25879941_1024.jpg":"1024x683","h_25879941_640.jpg":"640x427","h_25879941_480.jpg":"480x320","h_25879941_340.jpg":"340x227","h_25879941_220.jpg":"220x147","pp_25879941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879941_640.jpg":"640x814","pp_25879941_480.jpg":"480x611","pp_25879941_340.jpg":"340x432","pp_25879941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x998","hd_25879932_1920.jpg":"1920x1080","k_25879932_1280.jpg":"1280x1280","k_25879932_1024.jpg":"1024x1024","k_25879932_640.jpg":"640x640","k_25879932_480.jpg":"480x480","k_25879932_340.jpg":"340x340","k_25879932_220.jpg":"220x220","o_25879932_1280.jpg":"1280x665","o_25879932_1024.jpg":"1024x532","o_25879932_640.jpg":"640x332","o_25879932_480.jpg":"480x249","o_25879932_340.jpg":"340x176","o_25879932_220.jpg":"220x114","h_25879932_1280.jpg":"1280x854","h_25879932_1024.jpg":"1024x683","h_25879932_640.jpg":"640x427","h_25879932_480.jpg":"480x320","h_25879932_340.jpg":"340x227","h_25879932_220.jpg":"220x147","pp_25879932_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879932_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879932_640.jpg":"640x814","pp_25879932_480.jpg":"480x611","pp_25879932_340.jpg":"340x432","pp_25879932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25879930_1920.jpg":"1920x1080","k_25879930_1280.jpg":"1280x1280","k_25879930_1024.jpg":"1024x1024","k_25879930_640.jpg":"640x640","k_25879930_480.jpg":"480x480","k_25879930_340.jpg":"340x340","k_25879930_220.jpg":"220x220","o_25879930_1280.jpg":"1280x853","o_25879930_1024.jpg":"1024x682","o_25879930_640.jpg":"640x426","o_25879930_480.jpg":"480x320","o_25879930_340.jpg":"340x226","o_25879930_220.jpg":"220x146","h_25879930_1280.jpg":"1280x854","h_25879930_1024.jpg":"1024x683","h_25879930_640.jpg":"640x427","h_25879930_480.jpg":"480x320","h_25879930_340.jpg":"340x227","h_25879930_220.jpg":"220x147","pp_25879930_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879930_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879930_640.jpg":"640x814","pp_25879930_480.jpg":"480x611","pp_25879930_340.jpg":"340x432","pp_25879930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_23064876_1920.jpg":"1920x1080","k_23064876_1280.jpg":"1280x1280","k_23064876_1024.jpg":"1024x1024","k_23064876_640.jpg":"640x640","k_23064876_480.jpg":"480x480","k_23064876_340.jpg":"340x340","k_23064876_220.jpg":"220x220","o_23064876_1280.jpg":"1280x820","o_23064876_1024.jpg":"1024x656","o_23064876_640.jpg":"640x410","o_23064876_480.jpg":"480x307","o_23064876_340.jpg":"340x217","o_23064876_220.jpg":"220x141","h_23064876_1280.jpg":"1280x854","h_23064876_1024.jpg":"1024x683","h_23064876_640.jpg":"640x427","h_23064876_480.jpg":"480x320","h_23064876_340.jpg":"340x227","h_23064876_220.jpg":"220x147","pp_23064876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23064876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23064876_640.jpg":"640x814","pp_23064876_480.jpg":"480x611","pp_23064876_340.jpg":"340x432","pp_23064876_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15668959 Threads: 1 Questions: 3225774383 Slow queries: 7297326 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236462000 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/toples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda-1331887 [printLink] => /vijesti/hrvatska/toples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda-1331887?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733885 [name] => Zabrana toplesa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-19 20:48:24 [main_article_id] => 0 [alias] => zabrana-toplesa [link] => /tag/zabrana-toplesa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253804 [name] => nudistička plaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nudisticka-plaza [link] => /tag/nudisticka-plaza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 733886 [name] => Alkohol na plažama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-19 20:48:24 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol-na-plazama [link] => /tag/alkohol-na-plazama ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351204 [name] => Filip Zoričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zoricic [link] => /tag/filip-zoricic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 320666 [name] => pula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pula [link] => /tag/pula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A MUŠKARCI GLEDAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Toples (kontra)revolucija iz Pule! Zabrana izazvala mnoštvo komentara. Postaje li Pula Kabul ili je to uvođenje reda? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879940.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovako može, u toplesu nikako

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879940.jpg [title] =>

Ovako može, u toplesu nikako

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/20880398.jpg [title] =>

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović: Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne
 

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879948.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879947.jpg [title] =>

Nema više ovoga

Ante Baranić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879946.jpg [title] => Damjan Tadić/cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879945.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879942.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879941.jpg [title] => Bozo Radić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879932.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25879930.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/23064876.jpg [title] =>

Filip Zoričić: Žao mi je što naša Pula puni medijske naslovnice na temelju laži iz Možemo

Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok su ovo ljeto Španjolke slavile jer su se konačno izborile protiv zabrane toplesa, i to na javnim bazenima, što je u Berlinu odlučeno još prošlog proljeća, i to "u ime borbe protiv diskriminacije između žena i muškaraca", u nas se gradonačelnik Pule Filip Zoričić sprema zabraniti toples na plažama.

I ne samo to, već nastoji s plaža protjerati ispijanje alkohola, osim u obližnjim barovima.

Nova pravila ponašanja na pulskim plažama su, doduše, još u fazi javnog savjetovanja, ali u pulskoj Platformi Možemo! odmah su skočili na noge jer smatraju da su pojedine odredbe konzervativne te da gradonačelnik u Pulu uvodi moralnu policiju. Svjetonazorski vrlo konzervativna gradska vlast "želi mijenjati uobičajeni način života sredine koja je u okvirima Hrvatske oduvijek bila progresivna", kažu "možemovci".

- Svi mi koji živimo na moru znamo da su predložene odluke pretjerane. Svi koji poznaju Pulu znaju da ima jako malo uređenih prirodnih plaža. A mnoge plaže su nam međusobno udaljene jedna od druge i braniti ljudima da na njima popiju svoje piće ili da se sunčaju u toplesu, gdje ih gotovo nitko i ne vidi, apsurdno je - kaže Dušica Radojčić, zastupnica Možemo! u Gradskom vijeću Pule i bivša šefica Vijeća. U Možemo tvrde da će, ako ovaj prijedlog prođe, Pula još jednom zbog zabrana postati grad slučaj. Naime, Zoričić je početkom godine zabranio koncert turbofolka, o čemu se naveliko raspravljalo.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Nove zabrane, međutim, ovaj put on pravda pokušajem da se uvede red.

– Svako ljeto na plažama imamo tone i tone smeća i razbijenih boca i to je, primjerice, bio motiv zbog kojeg smo predložili zabranu alkohola. Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dopušteno – objasnio je Zoričić, odbacivši primjedbe da to ima veze s konzervativizmom. Poručio je kako je odluka o redu na pomorskom dobru tek na javnom savjetovanju, ali prođu li prijedlozi vlasti, građani više neće smjeti popiti svoje pivo na plaži i neće smjeti na uređenim, ali isto tako i na prirodnim plažama prošetati se bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ako se radi o plaži koja je određena kao nudistička.

Predviđena je i iznimka u prijedlogu. Rješenjem bi se, naime, odobravalo korištenje pomorskog dobra za organiziranje javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa, može se odrediti da je konzumiranje alkoholnih pića na tim površinama dopušteno.

Određene su već i paprene novčane kazne, u iznosu od 600 do 1300 eura, a ono što je dodatno razljutilo neke građane jest i prijedlog da se na plaže postave kamere kojima bi se "lovili" prekršitelji. U Možemo postavljanje kamera cinično tumače popunjavanjem nedostatka komunalnih redara.

---

image

Nema više ovoga

Ante Baranić/Cropix
---

- Na nama je da čuvamo plaže, da ljudi budu sigurni i da se dobro osjećaju. Naravno da nitko neće raditi problem onome tko dođe na plažu, ali za divljaštvo će netko morati odgovarati. Savjetovanje je u tijeku, odluke se mogu korigirati i mijenjati - tvrdi Zoričić.

"Pula od rokerskoga grada postala Kabul, zabraniti toples i alkohol na plažama u 21. stoljeću, što je u glavi ljudi", glasi jedan među brojnim komentarima na društvenim mrežama koji se kreću od "totalni kretenizam" do "idiotizam".

Neki ipak smiruju bijes građana i upozoravaju kako se sve raskalašnije ponašanje gostiju na neki način mora suzbiti, no itekako pri tome žele razgraničiti ispijanje alkohola i toples.

Barem nama u Splitu je jasno da reda, pa i sankcija mora biti jer grad u sezoni stenje upravo zbog alkoholnih tura i zaista nije prihvatljivo na plaži strahovati da vam se dijete poreže na razbijene krhotine stakla ili gledati u hrpe odbačenih praznih boca i plastičnih čaša.

Također će se mnogi s kojima smo popričali složiti da nudisti moraju imati svoj komad obale, ne samo radi onih koji to nisu, već i radi njih samih. No, Pula, primjerice, godinama nema službenu nudističku plažu. U Splitu je, konkretno, na Googleovoj mapi ucrtan dio Kašjuna i, prema onome što tvrde redoviti kupači, rijetko na toj plaži dolazi do bliskih susreta jednih i drugih iako je, doznajemo, bilo poziva policije jednako kao i zbog Trifunovićeva psa. Ali, toples je, kažu mnogi, nešto bitno drugačije i većina protiv obnaženih ženskih grudiju nema ama baš ništa niti na obiteljskim plažama.

"Pula nije jedini grad koji predviđa takva rješenja. Tu su još Makarska, Vodice i Mali Lošinj. Nitko od njih nije konzervativan, samo ja sam konzervativan", izjavio je Zoričić komentirajući napad iz Možemo, čiju cijelu priču je nazvao politiziranjem. Uvidom u odluke gradova koje je spomenuo vidjeli smo da se spominju kazne za ispijanje alkohola na javnim mjestima, ali pravila odijevanja na plažama ama baš nigdje.

---

image

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović: Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Nazvali smo gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića i evo kako je komentirao Zoričićev prijedlog odluke o redu na pomorskom dobru:

"Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne. U Makarskoj nema takvih inicijativa od strane gradske uprave, a također nemam informacije da smo od građana ili gostiju dobivali pritužbe tako da nemamo razloga razmišljati o takvim restrikcijama. Neka svatko odluči za sebe ako procijeni da se takva vrsta slobode zloupotrebljava, ali mislim da zabrane nisu dio naše mediteranske tradicije i opuštenog stila života, što je jedan od trademarkova zbog kojeg nam turisti dolaze. Naravno, to se ne odnosi na uži centar grada, gdje smo tablama upozorenja davno naznačili da odabirom odjeće treba poštovati okruženje u kojem se nalaze."

Ako u Makarskoj na javnoj površini konzumirate alkoholna pića, npr. na zidićima ispred prodavnica, klupama ili na plaži, kaznit će vas iznosom od 40 do 132 eura, a tolika je kazna i za one koji gradom šetaju u kupaćim kostimima.

U Splitu se, među ostalim, na području grada s 300 eura kažnjava konzumiranje alkohola na površini javne namjene...

Nekako se već mora, složit ćemo se, ali gradonačelnik Filip Zoričić s toplesom na plažama otišao je, čini se, dalje od svih. "Zar ste očekivali nešto drugo od sjemeništarca", zajedljivi su neki građani koji aludiraju na biografiju gradonačelnika. Neki kliču: "Svakoj diktaturi smeta toples!"

---

image

Filip Zoričić: Žao mi je što naša Pula puni medijske naslovnice na temelju laži iz Možemo

Joško Ponoš/Cropix
---

U međuvremenu su neki mediji raspisali ankete za i protiv toplesa, a rezultati su toliko premoćno "za" da je možda zato i sam Zoričić u četvrtak donekle reterirao pa se javnosti obratio priopćenjem. U njemu je ustvrdio "kako je tužno što je Možemo opet pokazalo da je jedini način na koji vidi Pulu potpuna destrukcija".

"Žao mi je što, zahvaljujući upravo njima, naša Pula puni medijske naslovnice na temelju njihovih laži. Ali kada netko nije naviknut na rad, nego samo na destrukciju, onda ne možemo ni očekivati ništa bolje od njih. Nažalost, ovo je još jedna u nizu propagandi kojom žele difamirati sve ono što radimo", kaže u priopćenju i podvlači... "Grad Pula-Pola niti će zabraniti toples, niti će ljudima biti zabranjeno dolaziti na plažu i popiti piće."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ante Baranić/Cropix Damjan Tadić/cropix Zvonimir Barišin/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Bozo Radić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Ovako može, u toplesu nikako

Ivo Ravlić/Cropix

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović: Nisam za zabrane jer mislim da bi bile kontraproduktivne
 

Ante Baranić/Cropix

Nema više ovoga

Joško Ponoš/Cropix

Filip Zoričić: Žao mi je što naša Pula puni medijske naslovnice na temelju laži iz Možemo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/toples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda-1331887 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07b2e058abe952606f289ae22f698848dd03fb0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Toples+%28kontra%29revolucija+iz+Pule%21+Zabrana+izazvala+mno%C5%A1tvo+komentara.+Postaje+li+Pula+Kabul+ili+je+to+uvo%C4%91enje+reda%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftoples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda-1331887 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftoples-kontra-revolucija-iz-pule-zabrana-izazvala-mnostvo-komentara-postaje-li-pula-kabul-ili-je-to-uvodenje-reda-1331887 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A MUŠKARCI GLEDAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaA MUŠKARCI GLEDAJU

Toples (kontra)revolucija iz Pule! Zabrana izazvala mnoštvo komentara. Postaje li Pula Kabul ili je to uvođenje reda?

Piše Silvana Uzinić
19. listopada 2023. - 20:47

Dok su ovo ljeto Španjolke slavile jer su se konačno izborile protiv zabrane toplesa, i to na javnim bazenima, što je u Berlinu odlučeno još prošlog proljeća, i to "u ime borbe protiv diskriminacije između žena i muškaraca", u nas se gradonačelnik Pule Filip Zoričić sprema zabraniti toples na plažama.

I ne samo to, već nastoji s plaža protjerati ispijanje alkohola, osim u obližnjim barovima.

Nova pravila ponašanja na pulskim plažama su, doduše, još u fazi javnog savjetovanja, ali u pulskoj Platformi Možemo! odmah su skočili na noge jer smatraju da su pojedine odredbe konzervativne te da gradonačelnik u Pulu uvodi moralnu policiju. Svjetonazorski vrlo konzervativna gradska vlast "želi mijenjati uobičajeni način života sredine koja je u okvirima Hrvatske oduvijek bila progr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:40