StoryEditorOCM
Hrvatskateško izrabljivanje

‘To je bio civilizacijski šok: 16 radnika živi u kući koja se raspada, prepuno je gljivica i širi se nesnosni smrad‘

Piše A.B.K.
30. travnja 2023. - 13:02

Saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, gostujući u emisiji “Točka na tjedan“ N1 Televizije, komentirala je štrajkove u Hrvatskoj te upozorila na teško izrabljivanje radnika.  

"Radnici u privatnom sektoru su nezaštićeni, odnosno zaštićeni su tek onim minimalnim ugovorom koji imaju Zakonom o radu. A taj Zakon o radu svake godine ide unazad, odnosno liberalizira se tako da radnicima daje sve manje prava", poručila je.

Peović je donijela u emisiju i brošuru naziva "Croatia for investors". Kazala je da premijer Andrej Plenković priča o rastu plaća dok se hvali stranim investitorima, što je, veli, jasno prezentirano u toj brošuri u kojoj stoji kako imamo tri puta jeftiniju radnu snagu od ostatka EU.

"To je uistinu razlog da izađemo na ulice. Promjene su moguće. I radnici Wolta, o kojima mediji ne govore dovoljno, radnice Plodina, kao i radnice Orljave koje su se uspjele izboriti svoje otpremnine, pokazali su da se može. Unatoč tome što nas uvjeravaju da je najbolje šutjeti", poručila je Peović.

image

ilustracija 

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Naglasila je i da će se uvođenjem europske direktive konačno dokazati u kakvom su za njih izrazito nepovoljnom poslovnom odnosu dostavljači i vozači koji surađuju s Woltom i Glovom, a "zapravo ih izrabljuju agregatori, koje nazivaju aligatori". Ocjenjuje kako se  posebno izrabljuju strani radnici.

"Doživjela sam civilizacijski šok kad sam vidjela na koji način agregatori dovode strane radnike. Njih 16 živi u jednoj kući koja se raspada, prepuna je gljivica i širi se nesnosni smrad", ispričala je saborska zastupnica Katarina Peović. Tvrdi i da desnica diže tenzije prema stranim radnicima, ali smatra da je najveći problem u Vladi.

“Hrvatska vlada potiče takav rasizam. Ne riješava problem sustavno, već prihvaća mentalitetska objašnjenja. A sve kako bi pomogla poduzetnicima koji na ovaj na način dobro zarađuju rušenjem cijene rada“, poručila je Peović.

"Velike sindikalne središnjice pristale su da se mali sindikati ugase" 

"Situacija je iznimno bizarna. Dok se najavljuje val prosvjeda i štrajkova, kad bi uloga reprezentativnih sindikalnih predstavnika trebala biti da ujedinjuje radnike, oni na dan otpora sjede s predstavnicima izvršne vlasti", komentirala je Katarina Peović.

Kazala je kako bi sindikati mogli na jedan dan okupiti velik broj ljudi na hrvatskim ulicama, baš kao što je to slučaj u Francuskoj jer imamo ogromnu kritičnu masu i svaki dan netko novi traži štrajk. No, kaže, potrebno je da ih netko pozove.

"Radnički fronta je organizirala jedini prosvjedni marš na Praznik rada. Pridružit će nam se sindikat Preporod, radnici Wolta, vatrogasci…", najavila je. Smatra da je činjenica da radnika nema više na ulicama posebno u organizaciji samih sindikalnih središnjica koje pristaju na anesteziranje radnika, ponajprije jer se pogoduje njihovim reprezentativnim sindikatima.

"Velike sindikalne središnjice pristale su da se mali sindikati ugase. A upravo ti mali sindikati su najborbeniji i staju uz radnike", kazala je Peović za N1 televiziju. 

image

Radnici iz Nepala na gradilištu 

 

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:36