StoryEditor
HrvatskaUSPOREDNE BIOGRAFIJE VODEĆIH LJUDI VOJSKi DVIJU susjednih DRŽAVA

Srbijanski vojni vrh stručniji od hrvatskog

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 12:48

Načelnik Glavnog stožera OS RH Josip Lucić, pobjednik iz Domovinskog rata, posjeduje tek diplomu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta

Pregledom biografija zapovjednika glavnih stožera i kopnene vojske hrvatskih i srpskih oružanih snaga dolazi se do zaključka kako je obrazovanost i kompetentnost debelo na strani dojučerašnjeg nam mrskog neprijatelja.

Dok načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Josip Lucić posjeduje tek diplomu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, njegov se mlađi srpski kolega i šef Generalštaba Srbije, general potpukovnik Zdravko Ponoš (46 godina mu je tek) može podičiti ne samo završenom Vojno-tehničkom akademijom u Zagrebu, nego i postdiplomskim studijem beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, te diplomom Kraljevskog koledža za obrambene studije u Londonu.

Zagrebački student

Kad se tome pridodaju generalštabne obuke u centru “George C. Marshall” u Njemačkoj i ženevskom Centru za sigurnosne studije postaje jasno zašto je ovaj nekadašnji zagrebački student visoko respektiran u strukturama NATO saveza, ali i među hrvatskim časnicima.

Biografija 51-godišnjeg generala Lucića otkriva kako je krajem 1990. dragovoljno pristupio postrojbama MUP-a, a već u travnju 1992. biva postavljen za zapovjednika Zbornog područja Osijek. Ostaje nejasno po kojim je kriterijima Lucić “koracima od sedam milja” preskočio čitavu kolonu činova.

General Ponoš objavio je i nekoliko zapaženih stručnih radova u inozemstvu, dok za Lucićevo ime nije poznato veže li se uz ijedan stručni rad objavljen izvan državnih granica.

U kopnenoj je vojsci identična situacija; 41-godišnji zapovjednik hrvatskog KoV-a general-pukovnik Mladen Kruljac diplomirani je inženjer prometa, uz završenu višu vojnu akademiju u Zadru i nekoliko tečajeva hrvatskih vojnih učilišta. S druge strane, 55-godišnji general potpukovnik Mladen Ćirković, šef srpskih kopnenih snaga, posjeduje dvije vojne diplome, i to Vojne akademije te Komandno-štabne akademije.

Za razliku od bivšeg zapovjednika Prištinskog korpusa, Kruljac se teško može pohvaliti “čistom” biografijom. Njega se godinama označuje kao osobu sklonu aferama u kojima ne manjka nasilja i zlostavljanja.

U Glavnom je stožeru još svjež slučaj od prije nekoliko godina kada je jedan poduzetnik iz Slavonskog Broda optužio Kruljca kako ga je s tjelesnim čuvarima tukao, prijetio oružjem te zahtijevao da mu kupi jacuzzi. Zanimljivo, čin general bojnika Kruljac je stekao s 29 godina. Takav egzotičan slučaj nije zabilježen u povijesti kadrovskog napredovanja armija zemalja vojnog saveza čiju pozivnicu Hrvatska dobiva za manje od mjesec dana.

U HV-u ukupno 24 generala

Dok Srbija sa svojih 40 tisuća vojnika broji samo 12 aktivnih generala, hrvatske Oružane snage s upola manje vojnika imaju dvostruko više aktivnih generala - 24 generala na 20 tisuća vojnika.

 

Invazija pet zvjezdica

Zgodno je usporediti brojku američkih i hrvatskih generala s pet zvjezdica. Od doba Georgea Washingtona do 1952. godine SAD je imao 16 generala i admirala s pet zvjezdica, dok je hrvatska u samo par godina dobila šest “petozvjezdaša”: Gojko Šušak, Anton Tus, Sveto Letica, Martin Špegelj, Janko Bobetko i Zvonimir Červenko. General Lucić odlaskom u mirovinu dobit će i petu zvjezdicu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 20:55