StoryEditor
Hrvatskanismo na crvenoj

Slovenci neće zatvoriti granicu s Hrvatskom: stavit će nas na ‘žutu listu‘ što znači da njihovi državljani koji se vraćaju iz RH ne moraju u karantenu

Piše Jutarnji.hr
29. lipnja 2020. - 18:22
IlustracijaŽeljko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin spomenuo je mogućnost da će Slovenija zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Hrvatsku možda maknuti s takozvane liste "zelenih" zemalja, te je staviti na "žuti popis". Na tom su popisu države koje nisu ni "u crvenom" niti "zelenom". 

Što to uopće znači, objasnio je u ponedjeljak portal 24ur. 

Ako je država uvšrtena na žuti popis, državljani Slovenije koji se vraćaju iz Hrvatske, ili čak stranci s područja EU odnosno schengenskog područja koji imaju trajno ili privremeno boravište ili prebivalište, mogu u Sloveniju ući bez obvezne 14-dnevne karantene. Drugim je osobama propisana obvezna 14-dnevna samoizolacija. Osim ako ne spadaju u 15 iznimaka koje je slovenska vlada propisala u 10. članku svoje najnovije odluke.

Kako je danas naveo Kacin, Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku, ali je uvrštenje Hrvatske na žutu listu svojevrsno upozorenje svim Slovencima koji su već u Hrvatskoj, iz nje se vraćaju ili kod nas žele ljetovati. Onima koji se vraćaju poručio je da se obvezno jave svom liječniku ako osjete bilo kakve simptome, dok se Slovence koji su trenutno u Hrvatskoj upozorava da se obvezno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, naročito fizičke udaljenosti.

Režim prema Hrvatskoj tako je dosta blag, dok se državljanima onih zemalja koje su označene crvenom bojom, i Slovencima koji iz njih vraćaju, bez obzira na državljanstvo i prebivalište određuje karantena. Ako je, pak, država na zelenom popisu, u Sloveniju se ulazi bez ikakvih ograničenja, piše Jutarnji.hr.

Plenković razgovarao s Janšom, granice ostaju otvorene


Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, kako je potvrdio na svojem Twitteru, razgovarao sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom o, kako je naveo, suradnji dviju država u borbi s koronavirusom i aktualnoj epidemiološkoj situaciji, prenosi Jutarnji.hr.

- Zajedničkim naporima nastavljamo balansirati između mjera za zaštitu zdravlja i gospodarskih aktivnosti, osobito u turizmu, napisao je Plenković na Twitteru.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, granica između dviju država, unatoč prijedlozima nekih slovenskih infektologa, do daljnjega ostaje otvorena, a na to neće utjecati ni moguće stavljanje Hrvatske na tzv. žutu listu.

#SLOVENIJA#GRANICA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

01. srpanj 2020 18:23