StoryEditor
Hrvatskapolitičari podržavaju gvardijanovu uskrsnu propovijed

Sinjani: Fra Bože pogodio u sridu

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 23:20


Među Sinjanima već dugo riječi jednog svećenika nisu izazvale odjek kao uskrsna propovijed fra Bože Vulete, gvardijana franjevačkog samostana.

Tiha većina

 Među vjernicima se čuje ocjena kako je fra Bože pogodio samu srž stanja i odnosa u gradu alkara, kako je zapravo glasno rekao sve ono što misli i osjeća tiha većina. Na meti tih ocjena su ponajprije političari, kako sadašnji, tako i bivši, za koje se kaže da su, uz časne iznimke, jednaki u svojoj pohlepi i neposobnosti.

- Riječi fra Bože Vulete nisam doživio da su uperene protiv mene kao gradonačelnika i aktualne gradske vlasti, već kao poruku svim sinjskim vlastima od 1990. godine do danas. I u tom je kontekstu fra Bože potpuno u pravu. Moglo se i moralo brže, bolje i drugačije. Naravno da na alkoholizam, drogu, nasilje, nerad i nered nije zadovoljavajući odgovor nuđenje autobusne linije u jedan sat po ponoći, ali je to kakva-takva prevencija i prvi korak – kaže gradonačelnik Nikola Tomašević.

- Fra Bože je pogodio “u sridu”. U Sinju među političarima prevladavaju ljudi koji preko politike žele riješiti svoje osobne probleme, a ne raditi za opće dobro. Sadržaj gvardijanove propovijedi vidim ponajprije kao poruku trenutačnoj gradskoj vlasti koja se iscrpljuje međusobnim sukobima u borbi za političku prevlast, a ne u realizaciji programa koje su obećali građanima – kaže dr. Stipe Jukić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i predsjednik Viteškog alkarskog društva.

- Svatko ima pravo na iznošenje svoga stava. Je li vrijeme i mjesto za takvu poruku i njezin sadržaj bilo primjereno, najbolji sud dat će vjernici. Ja mogu još samo dodati da mi je nekoliko nazočnih prenijelo uskrsnu propovijed gvardijana i da su pritom bili vidljivo uzbuđeni i razočarani – kaže Snježan Šentija, šef sinjskog HSLS-a, inače zamjenik gradonačelnika.

- Svaka čast fra Boži. Pogodio je u samu srž problema. Njegove su riječi reakcija na sve što se događa u gradu među političkim strankama. Među prozvanima ne vidim sebe niti ljude iz svoga okružja – veli Nataša Poparić, predsjednica sinjskog SDP-a, inače tajnica Grada Sinja.

toni paštar

‘Nikoga nisam prozvao’

 U propovijedi nikoga nisam prozivao, nego sam samo postavio pitanja i pozvao na raspravu o problemima u kojima svatko može prepoznati svoj dio odgovornosti – kaže gvardijan.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 07:51