StoryEditor
HrvatskaDr. MATKO MARUŠIĆ UZVRATIO DEKANICI MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU:

Primorac treba smijeniti dr. Čikeš

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 00:27

Prozvani dr. Marušić uzvraća udarac
Zbog skandaloznog zahtjeva da se psihijatrijski procijene njegove medijske izjave o korupciji, ali i narušavanja ugleda sveučilišne ustanove u zemlji i svijetu, glavni suurednik Croatian Medical Journala prof. dr. Matko Marušić zatražio je u četvrtak od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i rektora Sveučilišta u Zagrebu da pokrenu postupak smjene dekanice Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Nade Čikeš.

- Za vrijeme mandata prof. Čikeš MEF je postao predmet međunarodnog skandala zbog neprocesuiranja slučaja Kurjak. Domaćoj javnosti poznat je slučaj protuzakonite kupnje MR-a za polikliniku Neuron u sklopu MEF-a, a zadnji slučaj odnosi se na protuzakonitu odluku o zabrani javnog govora, te traženje mog psihološkog profila zbog izjava u javnosti. Zbog ovog zadnjeg glavni urednik časopisa Lancet Richard Horton pisao je premijeru Sanaderu, ministru Primorcu i šefu delegacije EK u Zagrebu Vincentu Degertu - kazao je prof. dr. Marušić.

Na konferenciji za novinare, kojoj su se pridružili i ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. Ivan Đikić i potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Spomenka Avberšek, Marušić je kazao i da očekuje od Hrvatske liječničke komore da donese etički sud o svima koji su sudjelovali u traženju psihijatrijskog mišljenja o njemu.

Nastavak sukoba

- Od psihijatara Vere Folnegović-Šmalc, Ljubomira Hotujca i Vlade Jukića tražim da se hitno javno ograde od zahtjeva koje im je dao MEF, u protivnom ću od HLK-a zatražiti mišljenje o njihovu postupanju, o kojemu ću izvijestiti i međunarodne psihijatrijske udruge - najavio je Marušić.

Gostujući na konferenciji videolinkom iz Njemačke, Marušiću je veliku potporu izrazio prof. Đikić, kazavši da je o slučaju već izvijestio međunarodnu znanstvenu zajednicu.

- Ovo je nevjerojatan nastavak sukoba na MEF-u koji su krenuli zabranom govora, a završili vještačenjem psihološkog profila prof. Marušića. To je potpuno neprimjereno kao dio dokazivanja moći sustava protiv pojedinca i sasvim je očito da je učinjena nepravda. Ne bi se smjelo dogoditi da se jedan profesor tako tretira na svom fakultetu - kazao je Đikić.

Avberšek je kazala da je nalog za psihijatrijskim vještačenjem prof. Marušića zbog izjava o korupciji u zdravstvu i znanosti “čisti horror”.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 23:12