StoryEditor
Hrvatskaizmjene zakona uvode funkciju ‘glavnog ravnatelja’

Pomoćnik ministra policije birat će se - natječajem

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 23:11


Hrvatska ovih dana dobiva novi Zakon o policiji kojim se, posve doslovno, mijenja jedan stavak jednog članka zbog jedne umetnute riječi: dosadašnji “ravnatelj policije” iz čl. 12. ima se preimenovati u “glavnog ravnatelja policije”.

Zakonske promjene predstavljene su kao posve bezazleni leksički zahvat pa će se saborsko usvajanje, možda već u srijedu, dogoditi po hitnom postupku.

Krupne posljedice

 Ipak, posljedice su nešto krupnije od leksičkih. Uz prilične troškove da se nova titula aktualnog ravnatelja Marijana Benka ugradi u razne MUP-ove pravilnike, atribut “glavni” najavljuje osnivanje cijelog niza “običnih” ravnateljstava i ravnatelja.

Prema MUP-ovim neslužbenim izvorima, njima bi valjalo kompenzirati ukinute funkcije pomoćnika ministra unutarnjih poslova, kako je određeno Zakonom o državnim službenicima. Dosadašnji pomoćnici ministra tim su zakonom osuđeni na položaj državnih službenika, koji se biraju na javnim natječajima, dok ravnatelje imenuje vladajuća stranka, dakako, po vlastitom političkom ukusu i stupnju njihove smjernosti.

Riječ je ujedno o ukupnom intelektualnom i reformskom učinku tzv. radne skupine MUP-a koja zasjeda već gotovo tri godine. Počelo je s obećanjem da će policiju, za europsku budućnost Hrvatske, skrojiti po uzoru na američki FBI.

 Kako doznaje “Slobodna Dalmacija”, u protekle tri godine načinjene su barem tri verzije zakonskih izmjena, ali su se tijekom vremena, jedna za drugom, sve više udaljavale od početne ideje o policijskoj depolitiziranosti i efikasnosti. Na kraju je, eto, Vlada Ive Sanadera odlučila zadržati zakonski tekst iz 2000. godine, koji je nastao za mandata SDP-ova premijera Ivice Račana.

U njega je, pak, ubačen tek atribut prema ambicijama Marijana Benka. Benku su, navodno, taj status i titula zajamčeni odmah nakon postizbornog okršaja s ministrom Berislavom Rončevićem, koji je imao zamisao policije kao neke vrste vojne organizacije.

Budući da se premijer osobno umiješao u njihov spor, u Sanaderovu kabinetu održano je ritualno rukovanje pomirenja. Jedino je radna skupina za reformu Zakona o kaznenom postupku (ZKP) radila besmisleniji posao od MUP-ove radne skupine. Utemeljena 2001. godine, nakon niza promjena u sastavu, konačni nacrt za budući ZKP uručila je Vladi prije više od šest mjesci. ž

U međuvremenu je Europska unija, upravo zbog nevoljkih zahvata u pravosuđe, zamrznula pretpristupne pregovore sa Hrvatskom.

Jasna babić / epeha

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:08