StoryEditorOCM
Hrvatskahod za život

Žene stale pred zagrebačku povorku, odnijela ih policija, prolaznice snimale: ‘Smeće u smeće‘

Piše Laura Vidović/JL
20. svibnja 2023. - 10:52

12:58 Prethodno svjedočanstvo ganulo je Ivanu i njenog supruga Roberta, koji su odlučili na bini ispričati svoju priču.

Rekli su da su godinama pokušavali povećati svoju obitelj, kad im se rodila želja otvoriti se prema djetetu koja su na neki način odbačena.

- Jedna od niti vodilja bila nam je riječ Isusa Krista. Donijeli smo odluku da ne idemo u smjeru potpomognute oplodnje i prijavili se u Centar za socijalnu skrb. Ušli smo u registar posvojitelja i ubrzo postali posvojitelji dječaka od 6 mj, to nam je jedna od najboljih odluka u životu, rekao je Robert.

- Svako nerođeno dijete netko voli i svaka žena koja se ne može brinuti o svom djetetu ima alternativu pobačaja, a to je posvojenje. Volimo te sine, zaključila je uplakana majka Ivana.

Nakon toga, puštala se snimka otkucaja srca fetusa starog tek 18 dana.

U 12:54 voditelji su se zahvalili svim ovogodišnjim sudionicima i najavili kraj Hoda za život.

12:40 Oko 12:25 uslijedili su govori, a jedna od govornica bila je i volonterka Antonela koja je naglasila da je činjenica početka života začećem upisana u školskom udžbeniku. Navodi da su to potvrdili svi medicinski fakulteti te je pozvala na promjenu zakona o pobačaju.

Pobačaj nije ljudsko pravo. Međutim, pravo na život jest i to je temeljno ljudsko pravo koje je zapisano u 3. članku UN-ove deklaracije. Bitno je naglasiti da pobačaj ne predstavlja zdravstvenu zaštitu za žene, rekla je.

Nakon toga, voditelji su zamolili za kratku tišinu kako bi se čuli otkucaji djetetovog srca. Povorka se stišala, ali na razglasu se čulo - ništa. Tehničari su bezuspješno listali po YouTubeu, jer je navodno došlo do tehničkih poteškoća.

“Tako kuca srce čovjeka koji ima pravo na život”, rekli su nakon tišine. Ubrzo je uslijedilo svjedočanstvo Ivane koja je živjela u Njemačkoj i kako kaže, tadašnji partner ju je prisilo da abortira, rezervirajući termin za proceduru.

Objasnila je da je tada pobjegla u Hrvatsku, a prije dva tjedna ju je otac sina nazvao da ga želi vidjeti.

Kad ga je primio u ruke, rekao je Roko oprosti. Donio je i mali dres Hajduka na kojem piše “Vridilo se rodit”, zaključila je.

Trenutno na bini nastupa izvođač Ante Cash.

U 12:40 sati, uspjeli su popraviti tehničke probleme te su sudionici poslušali otkucali dječjeg srca.

12:20 U parku Ribnjak sudionici pjevaju pjesme Marka Perkovića Thompsona, a nekolicina ih stoji ispred bine sa velikim transparentima Hoda za život na kojima piše geslo ovogodišnje povorke.

Kako kažu policijski službenici, javno okupljanje je prijavljeno do 12:30 sati.

12:02 Povorka Hoda za život je stigla u park Ribnjak. U parku je postavljena bina pored koje su stolovi s bocama voda i majicama, vrećicama i rokovnicima za prodaju.

Predsjednik udruge konzervativnih katoličkih aktivista Vigilare, Vice John Batarelo, rekao nam je da nema komentara o kontraprosvjedu.

- Demokratsko pravo. Malo nepristojno, ali dobro, ukratko je nadodao.

image

Zagreb, 200523.
Hod za zivot u organizaciji katolickih udruga koji se odrzava povorkom kroz centar grada.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

11:57 Izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić rekla je da je Tomislav Tomašević, koji im ne da istaknuti zastave na trgovima, gradonačelnik samo svojih istomišljenika

"Grad Zagreb je pokazao svoju netolerantnost jer je gospodin Tomašević odabra biti gradonačelnik samo svojih istomišljenika. Nas ne zanima njegovo privatno mišljenje, nije nas zanimalo niti privatno mišljenje prošlog gradonačelnika o Hodu za život ili o gay pokretu, izjavila je Markić uoči početka povorke.

Markić je time prozvala zagrebačkog gradonačelnika zbog toga što organizatorima Hoda za život drugu godinu zaredom nije odobren zahtjev da na gradskim trgovima postave svoje zastave.

"Bitno nam je da mi kao građani imamo pravo u ovom gradu sudjelovati u manifestacijama kao i svi drugi. Želimo da Hrvatska postane društvo koje će poštivati život, majke očeve obitelji", poručila je Markić.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

11:47 Sudionici na početku kolone Hoda za život počeli su pjevati hrvatsku himnu “Lijepa naša domovino” uz usklike “Hrvatska!”.

11:44 Povorka je u 11:37 sati stigla na Trg Josipa bana Jelačića, uz glasnu pjesmu, zviždanje i trubljenje autobusa.

- Mislimo da ovo nije obično građansko okupljanje, već da je upereno defaktno u temeljna prava žena. Za pravo na pobačaj se borimo već duže od desetljeća. Njihova agenda je postala u potpunosti normalizirana, a vladajući ne rade ništa. Mi samo želimo pravo žene na slobodan izbor. Ne samo slobodan, nego i dostupan - rekla je jedna od kontraprosvjednica prije nego što ih je odvela policija.

11:40 Bubnjari “Drum ‘n’ Bijes” još uvijek sviraju na nogostupu ispred pekare Pan Pek, a pored njih stoji i nekoliko žena s prethodnim transparentom “Žena je ženi hrabra sestra”. Policijski službenici stoje između njih i kolone Hoda za život koji je u 11:33 sata nastavio s povorkom.

11:23 Iz povorke su se mogli čuti uzvici “Mi Hrvati!” nakon što je puštena pjesma “Moj Ivane” Marka Perkovića Thompsona. Hod za život je trenutno u Ilici, glasno pjevajući pjesmu dok su mnogi prolaznici zastali snimiti ovogodišnji Hod.

Oko 11:20 sati, na nekoliko metara od Trga, dočekao ih je kontraprosvjed. Desetak žena stalo je s transparentima na kojima piše “Nedostupan pobačaj = Smrt žena” i “Žena je ženi hrabra sestra”. Policijski službenici međusobno komentiraju o zaustavljaju kolone Hoda za život, budući da su im kontraprosvjednici zapriječili put, stajući u liniju.

Par minuta kasnije, došlo je i četvero mladih s natpisima “Drum and Bijes”, stajući na stranu žena u kontraprosvjedu i glasno bubnjajući u sve bržem ritmu. Kolona Hoda za život trenutno stoji kod trgovine Nama.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

------------------------------

11:08 Par minuta prije 11 sati, povorka je krenula prema Frankopanskoj ulici. Na ruti povorke je prekinut tramvajski promet i linije su preusmjerene na Vodnikovu ulicu i Glavni kolodvor, piše Jutarnji.hr.

Na sredini povorke je plavi autobus s natpisima Hoda za život i zvučnicima preko kojih svira pjesma “Iđen doli” Ante Casha i “Igraj moja Hrvatska” Zaprešić Boysa.

Većina prosvjednika nosi službene transparente Hoda za život, dok su neki napravili i svoje.

Na jednom od njih piše: “Odluka Ustavnog suda Poljske: Svako ljudsko biće pozvano je u postojanje Božjom voljom i stoga mu je potrebna zaštita”.

Reporteri Jutarnjeg upitali su sudionika s tim transparentom vjeruje li da bi ista odluka trebala biti uvedena i u Hrvatskoj, na što nam je nakon promišljanja rekao da bi.

- Pa… trebalo bi. Mislim, to je dobro, jer je to od Boga tako, kaže.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

------------------------------

10:52 U 10:30 sati već se okupilo oko 400-tinjak sudionika koji čekaju početak povorke. Dolazili su u većim skupinama preko župa, a stigle su i brojne obitelji koje su povele i djecu.

Dvije djevojke iz Pisarovine na Hod za život dolaze već četiri godine, a prvi put su sudjelovale u Sisku gdje su putovale sa župom. Rekle su nam da im je to daleko i požalile se na tadašnju organizaciju povorke, ali im je svejedno bilo lijepo.

- Svaku sljedeću godinu smo dolazile u Zagreb. Primijetile smo i da je svake godine sve više mlađih posjetitelja, rekle su nam.

Dvije članice udruge ADMA iz župe na Jarunu ove godine su stigle ranije jer inače svi skupa pješače do mjesta okupljanja, ali im je to postalo naporno jer kažu da s prolaskom godina više ne mogu toliko hodati.

- Evo čekamo ostale, nismo sigurne koliko će nas se iz župe okupiti, ali bili su pozvani svi koji su voljni doći i zna biti dosta članova oratorija, objašnjavaju nam.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

------------------------------

10:37 Kristina Kolovrat, članica organizacijskog tima, rekla nam je da očekuju lijep odaziv građana, navodeći da je tako i svake godine.

- Posebno nas veseli što svake godine broj građana raste, tako da nikad nemamo procjenu u brojkama koliko očekujemo, kaže.

Ovogodišnje geslo “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, samo daj mi ljubav” inspirirano je pjesmom Ante Casha, koja je istovremeno i odabrana kao pjesma povorke.

Nadodala je kako smatraju da za sve žene izbor postoji, dok su oni tu da se zalažu kako bi se svima njima pružila podrška u svakom smislu - ekonomskom, zaštiti i prisutnosti za njih kroz cijelu godinu i u svakom trenutku.

- Svaka žena zaslužuje pomoć i podršku, nema načina da vam to preciziram, općenito smo spremni pružiti podršku kao društvo na svim razinama, rekla nam je Kristina Kolovrat vezano za ekonomsku podršku koju nude.

------------------------------

10:30 Već u 9.45 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta počeli su se okupljati sudionici povorke Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.

Prostor oko kazališta je ukrašen bijelim, zelenim i plavim balonima, dok volonteri iz kombija vade pakiranja flaširanih boca vode, hrvatske zastave i transparente, kako bi se pripremili za početak povorke.

Pored desetaka vozila policije je i manji plavi autobus s transparentom Hoda za život. Postavljeni su i drveni stolovi gdje se prodaju majice s natpisom Hod za život i vrećice po cijeni od 8 eura, dok je cijena rokovnika 10 eura.

U 10:15 sati, na prosvjed je stigla i Željka Markić, nacionalna koordinatorica Hoda za život Hrvatska i izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

------------------------------

Okupljanje sudionika Hoda za život, obitelj i Hrvatsku počinje danas u 10.30 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Prosvjedna povorka prolazit će Frankopanskom i Ilicom preko glavnog trga do Ribnjaka, gdje se kasnije održava prigodni program.

Organizatori su se požalili da ni ove godine Grad Zagreb nije odobrio zahtjev za vješanjem njihovih zastava na javnim površinama, a pozvali su i medije da objave snimke djetetovih otkucaja srca kako bi poslali poruku da život počinje začećem.

- Predlažem da vi, mediji, objavite snimku razvoja čovjeka od začeća do poroda ili zvuk UZV snimke s otkucajem djetetovog srca, rekla je Marija Romić.

Prosvjedi koje organizira udruga U ime obitelji u kojima se zahtjeva zakonska zabrana pobačaja i zaštita života od začeća, ove godine planirani su u 12 hrvatskih gradova.

Istovremeno se ove subote održavaju u Zagrebu i Vinkovcima, a za 3. lipnja su najavljeni u Varaždinu, Kninu i Metkoviću.

Završetak prosvjednih povorki organiziran je 17. lipnja, kada se održavaju u Sisku, Rijeci i Splitu. Okupljanja su već prethodno održana u Osijeku, Zadru, Imotskom i Slavonskom Brodu.

Ovogodišnji moto je “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, daj mi ljubav”, a vjeruju da će se u povorke pridružiti brojni građani, javne osobe i sportaši kako bi se borili za zaštitu svakog života, a pogotovo onog nerođenog.

- Ne postoji nijedno dijete čiji život nije željen i koje nije željeno od nekoga, izjavila je članica organizacijskog odbora Kristina Kolovrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:32