StoryEditorOCM
HrvatskaCetingrad i Vojnić

Palo osam krijumčara iz Bjelorusije, Latvije i Srbije: u Hrvatsku su ‘prošvercali‘ 45 ilegalnih migranata

Piše Hina
1. lipnja 2023. - 17:29

Policija je u ponedjeljak i utorak u Cetingradu i Vojniću u tri akcije pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi uhvatila na djelu osmero krijumčara, Bjeloruse, Latvijce i Srbe, koji su krijumčarili ukupno 45 ilegalnih migranata.

Za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma uhvaćena su šestorica muškaraca stari 39, 33, 34, 29, 43 i 31 godinu i dvije žene stare 35 i 27 godina.

Najprije je u ponedjeljak u Cetingradu, u zajedničkoj akciji Ravnateljstva policije i Postaje granične policije Cetingrad, policija zaustavila kombi hrvatske registracije u kojem su dvojica Bjelorusa, 39-godišnji vozač i 33-godišnji suvozač, ilegalno prevozili 13 stranih državljana.

Kriminalističkim se istraživanjem potom utvrdila osnovana sumnja da je i dvoje državljana Latvije, u dobi od 34 i 35 godina, također sudjelovalo u počinjenju kaznenog djela, jer su bili prethodnica krijumčarima i dojavljivali o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Zatim su u utorak 30. svibnja, policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, također u Cetingradu, zaustavili osobni automobil srpskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Republike Srbije. Tijekom kontrole, u automobilu je zatečeno šest stranih državljana.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su državljani Republike Srbije, 43-godišnjak i 27-godišnjakinja, također sudjelovali u počinjenju kaznenog djela, jer su u osobnom vozilu služili kao prethodnica prijevozu ilegalnih migranata.

Ubrzo nakon toga su i policijski službenici Ravnateljstva policije i PGP Cetingrad zaustavili u Vojniću teretno vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji BiH državljanin, a utvrđeno je da je prevozio 26 stranih državljana.

Policija nije navela odakle su stranci koje su osumnjičenici krijumčarili, tek da je utvrđeno da su svi oni nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, te da su potom svi rekli da namjeravaju Republici Hrvatskoj podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:18