StoryEditor
HrvatskaNovi podaci

U posljednja 24 sata zabilježena 174 nova slučaja zaraze koronom, preminulo je 39 osoba. Markotić: Ne smije se ponoviti greška s početka pandemije

Piše PSD.
18. siječnja 2021. - 11:49
Damir Krajač/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3276, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 1742 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 139 pacijenata.

Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 225128 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4655 preminulo, ukupno se oporavilo 217197 osoba od toga 917 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16687 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 120894 osoba, od toga 2369 u posljednja 24 sata.

Aktualna situacija

- U ovom tjednu od 12 do 18. 1 imamo 29 posto manje novooboljelih nego što je to bilo u tjednu od 5.1. do 11.1., komentirao je Krunoslav Capak.

- 288,9 je 14-dnevna incidencija. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj. Na ljestvici EU smo 7 po redu od 27 zemalja. Po ukupinoj stopi smrtnosti smo 20 sa 1117,6 na miljuna. 46202 osobe su cijepljenje ukupno, a u SMŽ 4757 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a otkrio je i kako je došla nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17500 doza.

Trenutnu je situaciju s brojem zaraženih komentirala i Alemka Markotić.

- Ovi ludi brojevi su doveli do toga da je bolnički sustav pod manjim opterećenjem. Veći je broj otpuštenih nego primljenih, dobra je situacija, ali ne znači da smijemo ignorirati situaciju koja je u Europi. Jedan dio ima vrlo visok porast koji i se dogodio u kratko vrijeme, moramo biti oprezni jer ga u zemljama u okruženju ima. U Mađarskoj je već zabilježen i zbog toga moramo biti pripravni. Ne smije nam se ponoviti pogreška s početka pandemije kada smo govorili 'virus se pojavio u Kini, to je daleko, neće kod nas'. Mutirani virusi u puno brži i veća je infektivnost, ako ovaj virus inficira 100 ljudi, a novi virus 170.

Važno je da se pazimo, da pratimo situaciju, da na vrijeme identificiramo virus, bolesni neka se jave liječniku, neka posebno paze ako su bili u Velikoj Britaniji ili Irskoj, zaključila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević".

Zatvara li se Arena Zagreb?

- Ne mogu direktno reći koliko je tam paciijenata, taj broj se u zadnje vrijeme smanjivao. Bit ćemo oprezni i ne naglo zatvarati, mogu samo reći da sam zahvalan kolegama koji su vodili Arenu, bolesnici su bili zbrinuti na adekvatan način i dobro zbrinuti, rekla je Katalinić.

Koliko je nuspojava cjepiva prijavljeno?

Mi smo dosad imali 122 sumnje na nuspojavu, sve su osim jedna koja je došla danas na Pfizerovo cjepivo. Bilo je i ozbiljnih alergijskih rreakcija koje se razmatraju od strane posebnog povjerenstva, većina od tih 122 su blagog tipa, lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije, glavobolja, a nekoliko težih se razmatra jesu li posljedica cijepljenja, ali vjerojatno jesu. Znači samo jedna nuspojava je prijavljena na Modernu, kazao je Krunoslav Capak.

Hoće li građani moći birati koje cjepivo žele primiti?

- Ako će postojati na nekom mjestu više cjepiva, naravno da može, odgovorio je na pitanje novinara Capak.

Relaksacija mjera

- Možete očekivati da sigurnošću da ćemo mi razgovarati o svemu tome što je relevantno za donošenje odluka. Brojevi jesu bolji, ali u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju je teško, pa teško možemo govoriti i da je situacija s epidemijom stabilna. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin evetualni učinak. To je sve što vam mogu reći. Ne mogu biti precizniji, mi smo svjesni svega, znate koji su prioriteti, kazao je Davor Božinović.

- Regionalni stožeri mogu predlagati samo strože mjere od onih koje su donesene na nacionalnoj razini - dodao je.

- 19.1.stići će 4800 doza Moderninog cjepiva, ne vidim da ide sporije nego u drugim zemljama. Situacija se mijenja iz dana u dan, nadamo se da ćemo dobiti dovoljno cjepiva da cijepimo sve zainteresirane.

- Činjenica da je Hrvatska članica EU je u cijelom nizu područja velika prednost. Zamislite situaciju da se 27 članica nisu dogovorile oko zajedničke nabave, četiri ili pet zemalja bi međusobno dogovarale, a ove koje su manje po put Hrvatske, bi bile u puno nepovoljnijoj situaciji nego danas.

O Covid putovnicama

- Postoje države koje o tome promišljaju, mi ne razmatramo te opcije. Ukoliko bude zajednički pristup, onda ćemo se i mi uključiti u te europske razgovore. U ovom trenu to nije na dnevnom redu, količine cjepiva su premale da bi se donosile odluke te vrste. Morate veći broj procijepiti, u ovom trenutku je to prerano - zaključio je Božinović.

O stanju u Norveškoj i 29 slučajeva smrti starijih ljudi nakon cijepljenja, Capak je kazao kako starije osobe imaju brojne komorbiditete, no najčešće njih covid cjepivo može spasiti ako se zaraze koronavirusom.

- Starije osobe umiru s covidom ili bez covida, bitno je ustvrditi jesu li umrle od komorbiditeta ili posljedica cjepiva. Neke od tih osoba bi umrle s cjepivom ili bez cjepiva, s covidom ili bez covida - kazao je.

Božinović je dodao kako Norveška nije službeno izašla s analizom slučajeva, no kako prate dodatna pojašnjenja.

Capak je kazao kako nemaju potvrdu da će nam smanjiti cjepivo, već da će se od 15. veljače značajno povećati isporuke cjepiva u prvom kvartalu.

Faktor prokuženosti

- Ako pogledate brojke, koliko ih je dosad oboljelo, ako uzmete i onaj faktor 2,3, to je još uvijek premalo. Taj faktor još uvijek nije toliko pristan kod nas, kazao je Capak.

- Faktor prokuženosti ima svoju ulogu, kao i naseljenost. Karantena je nastala davno, 27.7.1377. je nastupila obaveza da svi putnici koji dolaze u Dubrovačku Republiku moraju 4 tjedna biti u karanteni. Sve te stotine godina su harale te bolesti, tipa velike boginje... U nekim godinama umrla su sva djeca pa nije uopće bilo tog godišta... Isto tako ospica, bilo je prokuženih, ali nije to riješilo tu bolest, tek kada je došlo cjepivo, bolest je stavljena pod kontrolu. Svi različiti parametri mogu utjecati na širenje ili zaustavljanje bolesti. Jedino što možemo očekivati je da će cjepivo riješiti epidemiju, ključno je to iako računamo i na prokuženost te ostale faktore, zaključila je Markotić.

Stanje po županijama 18. siječnja 2020.

Bjelovarsko-bilogorska županija – 16 novih slučajeva zaraze

Zagrebačka županija – 15 novih slučajeva zaraze

Zadarska županija – 14 novih slučajeva zaraze

Vukovarsko-srijemska županija – 3 nova slučaja zaraze

Šibensko-kninska županija – 3 nova slučaja zaraze

Istarska županija – 2 nova slučaja zaraze

Sisačko-moslavačka županija – 1 novi slučaj zaraze

Koprivničko-križevačka županija – 1 novi slučaj zaraze

Požeško-slavonska županija – 1 novi slučaj zaraze

Dubrovačko-neretvanska županija – nema novozaraženih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 12:10