StoryEditor
Hrvatskauskrsna poslanica nadbiskupa Splitsko-makarskog iz katedrale Sv. Duje

Msgr. Barišić: Mladi su ugroženi, a s njima i budućnost domovine

Piše PSD.
23. ožujka 2008. - 13:05

msgr. Marin Barišić
Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, predvodeći uskršnje slavlje u katedrali Svetog Duje u Splitu, posebno je u svojoj propovijedi upozorio na položaj mladih, ocjenjujući da su oni danas ugroženi, a s njima i budućnost obitelji i domovine.

Uskrsnu radost, rekao je, zasjenjuju brojne vijesti o nepoštivanju ljudskog života - tuđeg i svog vlastitog. Ta kultura smrti odraz je života bez Boga i ona opasno nagriza našu mladež. Okrutna ubojstva i besmislena samoubojstva moramo shvatiti kao beznadni krik svih onih kojima smo ugasili svjetlo istinske vjere, nade i ljubavi, kazao je nadbiskup Barišić.

U ime dostojanstva i dragocjenih života naše mladosti pozivam sve odgovorne da danas na Uskrs shvate da je nemoralno svetogrđe iskorištavati djevojke i mladiće zbog prljavog dobitka od droge i prostitucije, zbog tiraža tiskovina i gledanosti elektronskih medija. Pred Bogom će odgovarati svatko tko iskorištava nezrelost i znatiželju mladih zavodeći ih na put grijeha koji završava u najboljem slučaju ispraznošću i depresijom, kazao je nadbiskup.

Loši primjeri pojedinaca iz društvenog i crkvenog života, iz gospodarstva te zdravstva, politike i športa postali su glavni sadržaj u sredstvima društvene komunikacije, a prešućuju se brojni uzori u istim tim društvenim segmentima za pozitivnu identifikaciju, upozorio je msgr. Barišić.

Daje se neograničen prostor onima koji često pod reklamom znanstvenosti baš mladu generaciju vode u pogibeljnom smjeru nastranih zabava i neodgovorne seksualnosti, i to deprimirajućom glazbom i literaturom. Suptilnom promocijom sotonističkih ideja, čestim medijskim ponižavanjem društvenih struktura i hrvatskih branitelja sve se to zaokružuje, rekao je nadbiskup.

Ne bih želio, kazao je msgr. Barišić, povjerovati da neki centri moći namjerno nastoje izopačiti mladenačke ideale i u njima ugasiti bogoljublje i domoljublje, a time i čovjekoljublje. Mladi ne samo da su osobno ugroženi, nego je s njima ugrožena i sva naša budućnost, rekao je msgr. Barišić.

U prvom dijelu propovijedi govorio je o uskrsnuću i blagdanu Uskrsa kao najvećem blagdanu kršćanske vjere. Čovjeku koji se predaje pred izazovima života treba samo vratiti nadu i to je obveza svakoga od nas, kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 20:41