StoryEditor
Hrvatskanovčane sankcije zbog prekoračenja troškova u zdravstvu

Kažnjena 184 liječnika zbog previše recepata i bolovanja

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 22:25
HZZO je liječnicima i ustanovama odrezao novčanu kaznu ili im uskratio od deset do 30 posto iznosa mjesečne glavarine

Liječnicima su kontrolori zamjerili i neuredno radno vrijeme
te nekritičko propisivanje antibiotika   / Biljana Gaurina / CROPIX
Sveukupno 690 tisuća kuna Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kaznio je tijekom prošle godine 214 liječnika i ustanova zbog nepoštovanja ugovornih obveza.

Osim novčanih kazni, izrečeno je i 489 opomena, zatim devet opomena pred raskid ugovora, a s jednom zagrebačkom ljekarnom ugovor je i raskinut. Kontrolori državne kuće zdravstvenog osiguranja lani su ukupno obavili 4249 kontrola, a njihovo je izvješće prihvaćeno na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

Među onima koji su morali platiti kaznu je 90 obiteljskih liječnika, koji su kažnjeni zbog prekomjernog propisivanja bolovanja, a još 94 liječnika morala su se odreći 10 ili 30 posto (kod ponovljenog prekršaja) iznosa mjesečne glavarine jer su, prema mišljenju kontrolora, neopravdano propisivali lijekove na recept i značajno prekoračili ugovoreni novčani iznos za tu namjenu.

Naplata stomatolozima

Najviše je kažnjenih liječnika, prema riječima dr. Dragomira Petrica, predsjednika Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, iz Bjelovara, a na tom popisu je i nekoliko njih iz Splita.

Dr. Petric, međutim, upozorava kako je nekad problem utvrditi izdaju li se bolovanja i recepti opravdano ili neopravdano jer kriteriji opravdanosti nisu razrađeni, zbog čega je Liječnička komora s HZZO-om dogovorila da se ubuduće svaki pojedinačni slučaj, prije kažnjavanja, detaljno ispita

Kontrolori su kod obiteljskih liječnika, kao nepravilnosti, utvrdili i nepridržavanje pravilnika o radnom vremenu, nekritičko propisivanje antibiotske terapije, te vrlo rijetko obavljanje kućnih posjeta.

Stomatolozima su, pak, kazne izrečene zbog neopravdanog naplaćivanja usluga čije troškove pokriva HZZO, zatim zbog nepostojanja cjenika usluga i neizdavanja računa, a kontrolori su utvrdili i da je u nekim ordinacijama lijekovima za antišok terapiju prošao rok trajanja.

 

Neopravdano u bolnicama

Kontrolori HZZO-a lani su “pročešljali” i tri KBC-a 11 kliničkih bolnica, 21 opću i 27 specijaliziranih bolnica i u tim su ustanovama utvrdili, primjerice, neopravdane liste čekanja, kao i njihovu netransparentnost, zatim neopravdane ili preduge hospitalizacije, koje nisu medicinski nego socijalno uzrokovane.
Utvrđeno je također i fakturiranje lijekova i potrošnog materijala dobivenih donacijama, kao i neopravdano fakturiranje pojedinih usluga, te niz propusta pri obračunavanju pansiona, dopunskog osiguranja i vođenju medicinske dokumentacije.


690 tisuća kuna uskraćeno je liječnicima i ustanovama zbog nepoštovanja ugovora s HZZO-om
94 obiteljska liječnika kažnjena su zbog neopravdanog izdavanja lijekova na recept
90 liječnika platilo je globu zbog prekomjernog propisivanja bolovanja

 


Izdvojeno

04. kolovoz 2020 05:11