StoryEditor
HrvatskaPODATAK ZA UZBUNU

Čelnica Hrvatske udruge bolničkih liječnika: ‘Nedostaje nam i liječnika i sestara, zbog čega godišnje odradimo 3,5 milijuna prekovremenih sati‘

Piše PSD.
5. listopada 2020. - 14:58
Ivana ŠmitŽeljko Puhovski/Cropix

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivana Šmit za N1 je objasnila kako funkcionira zdravstveni sustav u Hrvatskoj u uvjetima epidemije covida-19 i što mu otežava ulazak u jesen.

Prvo je komentirala ulazak virusa u Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj u Zagrebu. 

"Čuli smo da se radi o jednom zaraženom djelatniku iz Petrove", kazala je, ali nije imala više informacija.

Nakon proboja novog koronavirusa i u KBC Zagreb, govorila je o stanju s osobljem u bolnicama:

"Zasad se situacije krpaju. Postojeći kapaciteti osoblja koji nisu u izolaciji ili oboljeli, pokrivaju se opet tim prekovremenim radom", rekla je.

Može li Hrvatska u takvom stanju spremno dočekati jesen?, glasilo je iduće pitanje.

"O tome HUBOL bruji od samog svog osnutka. Hrvatskoj nedostaje liječnika i sestara, nismo u tome jedinstveni u svijetu, ali želimo osvijestiti Hrvatskoj, građanima, da cijeli zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu, na prekovremenom radu", rekla je.

"Liječnici i medicinske sestre odlaze u inozemstvo", nastavila je, "što zbog uvjeta rada, što zbog primanja... Liječnici prosječno godišnje odrade nekakvih tri i pol milijuna prekovremenih sati. Zasad to sve odrađujemo s visokom dozom profesionalnosti", kazala je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 05:07