StoryEditor
Hrvatskanovi podaci

Danas imamo 78 novooboljelih, preminule tri osobe. Beroš: Aktivna su tri žarišta vezana za vjenčanja, novo je nastalo u Našicama

30. srpnja 2020. - 13:42
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

U protekla 24 sata zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 749.

Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata.

Tri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 5071 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 144 preminulo, a 4178 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2863 osobe.

Do danas je ukupno testirano 117 170 osoba, od toga 1448 u posljednja 24 sata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je u četvrtak u Hrvatskoj službeno potvrđeno 78 novooboljelih od koronavirusa.

Beroš: U proteklom tjednu ukupno 464 novooboljelih, preminulo 16 osoba

"Maloprije je došla informacija da je danas 78 novooboljelih", rekao je Beroš na sjednici.

Dodao je kako je u svijetu broj oboljelih dosegao gotovo 17 milijuna ljudi, a broj preminulih je 665.000.

"Na 157. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj prema posljednjim službenim podacima 4993 je pozitivnih, broj aktivnih je 753, 132 su na bolničkom liječenju, a osam pacijenata na respiratoru", kazao je Beroš.

U proteklom tjednu ukupno je 464 novooboljelih, a preminulo je 16 osoba od kojih su četiri bile na respiratoru.

"Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije potvrđenih COVID-19 slučajeva je 25,4 na 100.000 stanovnika. U posljednjih tjedan dana oboljele su 44 osobe zaposlene u zdravstvenom sustavu", istaknuo je Beroš.

Izvijestio je kako je još aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu, a novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama. U priobalju aktivno je novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zdravstva predstavljena nova aplikacija za suzbijanje širenja zaraze "Stop COVID-19", koja je dobrovoljna, anonimna i privremena aplikacija kao zajednička inicijativa europske Komisije.

Teško je reći kada će biti gotovo cjepivo

Ministar Beroš izjavio je u kako je teško reći kada će biti gotovo cjepivo za koronavirus, ali da je sudjelovanje Hrvatske u globalnim inicijativama bitno kako ne bismo ostali bez cjepiva.

"Europska komisija i druge globalne inicijative rade svoje projekcije na osnovu optimističkih promišljanja, neki govore krajem ove godine, neki govore sredinom sljedeće, ja vam stvarno ne mogu reći osim što možemo konstatirati da su široki kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade upitan kada će se u svijetu pojaviti cjepivo protiv koronavirusa.

Hrvatska je nedavno potpisala predugovor za milijun i pol doza cjepiva u sklopu inicijative Europske komisije, a Beroš je kazao kako se cijena tog cjepiva još ne zna, ali da ona nije niti važna. 

"Postoje nekakve cijene, ali one su isto vrlo informativne, u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti, jer u konačnici, nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno", poručio je. 

Istaknuo je i kako je bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama poput ove, da nam se ne desi da "čekajući nešto ostanemo bez cjepiva". Ustvrdio je da će se Hrvatska pridružiti onim inicijativama za koje Vlada promišljanjem dođe da su utemeljene, ovim drugima možda i ne, ali da u njima moramo sudjelovati.

Beroš je komentirao kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te ustvrdio da Stožer radi dobar posao koji je utemeljen na zakonu.  

"Iz dana u dan (u Stožeru) bijemo tešku bitku, prvenstveno smo poklonili vjeru struci, a s obzirom na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite i Ustav, mišljenja sam da radimo dobar posao utemeljen na zakonu", poručio je ministar zdravstva.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 14:41