StoryEditor
Hrvatskaubrzano raste broj maloljetničkih trudnoća

Baby boom među učenicama splitskih gimnazija

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 10:51
U blaženom stanju  su četiri učenice Prve gimnazije, a u Obrtničkoj školi imaju sedam budućih majki, od čega je jedna već rodila u osnovnoj školi

Dok širom svijeta Oscarom nagrađeni “Juno”, koji progovara o maloljetničkoj trudnoći, puni kinoblagajne, istodobno taj “film” gledaju uživo i splitski srednjoškolci i profesori.

Ove školske godine bilježi se boom maloljetničkih trudnoća, i to ne, kako se prije događalo, u strukovnim trogodišnjim školama, nego u elitnim gimnazijama. Riječ je, ponajprije, o Prvoj gimnaziji u kojoj trenutačno nastavu pohađaju četiri učenice u blaženom stanju.

Tinejdžerice s trbuhom

 Za njom ne zaostaje ni Druga (jezična) gimnazija u kojoj bi se dvije učenice trebale poroditi za mjesec dana, dok su dvije tinejdžerice postale mame u prvom polugodištu.

 Najmlađa trudna gimnazijalka ima samo 16 godina. Razgovarali smo s učenicama i njihovim roditeljima i nijedna neće prekinuti školovanje. Profesori se prema njima odnose kao što bi se odnosili prema svakoj trudnoj ženi s dosta razumijevanja i uviđavnosti, te će se za njih vjerojatno organizirati predmetni ili razredbeni ispiti, pojašnjava Jadranka Benzon, pedagoginja u Drugoj gimnaziji.

Svake godine, kaže, imaju od dvije do četiri maloljetničke trudnoće. Nijedna učenica ne skriva da je u drugom stanju, kao što je nekoć bio slučaj. Ne nose duge džempere ili tunike, nego ponosno pokazuju trbuh. Učenici na trudnice u svojoj sredini gledaju s puno empatije, tako da nema razloga da se osjećaju nelagodno. Imali smo slučaj jednog omiljenog srednjoškolskog para. Djevojka je zatrudnjela u trećem srednje, a vjenčali su se ubrzo nakon toga bez ikakvog premišljanja. Imamo saznanja da taj brak odlično funkcionira kaže naša sugovornica.

Pogubni utjecaji

Na upit kako to da i gimnazije idu “uz bok” sa strukovnim školama kad su u pitanju maloljetničke trudnoće, pedagoginja Benzon odgovara kako više nema razlike među srednjoškolcima jer su svi izloženi istim pogubnim utjecajima, prije svega lošim uzorima i senzacionalističkim medijima. Uz to su i silno znatiželjni, što podrazumijeva i sve raniju potrebu za spolnom identifikacijom. U splitskoj Obrtničkoj školi ove je školske godine čak sedam djevojaka ostalo u drugom stanju!

U međuvremenu su, doznajemo od psihologinje Snježane Nell, četiri rodile, a ostale broje sitno do poroda. Među njima je i jedna učenica, koja je rodila već u osnovnoj školi. Uz podršku profesora i svojih roditelja uglavnom uspiju završiti školu i udaju se, ističe Nell, potvrđujući kako je u ovoj tipično ženskoj strukovnoj školi uvijek bilo trudnica, ali da je aktualna školska godina, usprkos edukacijama o spolnom životu, posebno plodna i rodna.

Nije nikakva novost da srednjoškolci stupaju u spolne odnose. Razlika je u tome što su se u moje doba mladi ljudi najprije zaljubljivali, pa nakon par godina hodanja stupali u seksualne odnose. Danas se prvo dogodi seks, a poslije je pitanje hoće li doći do simpatije i zaljubljenosti, kaže Ranko Avelini, ravnatelj Pomorske škole u Splitu, u kojoj prevladava muška populacija, ali ipak imaju jednu trudnicu.

Suprug na produžnoj nastavi Dr. Davor Majić, poznati splitski ginekolog, kaže kako se danas maloljetnice sve rjeđe odlučuju na pobačaj. Sjećam se jedne pacijentice koja mi je rekla kako muž nije mogao doći s njom na pregled jer uči za produžni iz zemljopisa... Zanimljivo je da te srednjoškolske veze budu čak i čvršće od drugih, i da u većini slučajeva priča završi sretno govori dr. Majić.

Doris Košta: Dogodilo mi se...

Malo je poznato da je poznata odvjetnica Doris Košta također bila maloljetna trudnica i svojedobno jedina trudna gimnazijalka u Splitu. Krenula sam u 4. srednje u “Vladimira Nazora” kada sam ostala trudna. Prva dva mjeseca sam krila trudnoću, bojala se reakcije roditelja, a onda sam jednoga dana ostavila majci pismo koje je počinjalo s “Draga majko, dogodilo mi se...”, prisjeća se Košta. Samo pet dana nakon poroda kćerke Vane, izišla je na prijemni ispit, a pravo je u roku završila učeći noću.

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 07:48