StoryEditorOCM
KorčulaMALA, ALI VRIJEDNA POBJEDA OTOČANA

Agencija ZOLPP uskladila vozni red trajektne linije Orebić - Dominče

Piše Dora Lozica
FOTO: Dinko Franotović
8. siječnja 2020. - 22:35
Nakon nedavnog incidenta na trajektnoj liniji Orebić-Dominče te nakon inzistiranja Kluba vijećnika/ca SDP-HSU Gradskog vijeća Korčule, Agencija za obalni i linijski pomorski promet uskladila je trajektne linije što je vidljivo u izmijenjenom  redu plovidbe za 2020. godinu.

Konkretno, radi se o linijama 633 Ploče – Trpanj i 634 Orebić – Dominče (Korčula) koja dnevno vozi četiri puta, a ljeti i više. Prema  dosadašnjem službenom plovidbenom redu, od Ploča do Trpnja treba jedan sat, a onda se u Orebiću ili čeka više od pola sata na trajket za Korčulu, ili se juri da bi se trajekt uopće uhvatio i to cestom koja je vijugava, nepregledna, opasna te prolazi središtem naseljenog mjesta. Putnici su u Trpnju u 15,15 sati, teretna vozila, autobusi i kamioni se iskrcavaju prvi te kako stigli na trajket u 15,40 vozači nesigurno prestižu, prebrzo voze ugrožavajući sebe, ostale putnike kao i stanovnike Orebića.

Otočani su dugo već nezadovoljni plovidbenim redom, a situacija je kulminirala nedavno kad je 37-godišnja Korčulanka, revoltirana kašnjenjem na trajekt i nezainteresiranom reakcijom djelatnika Jadrolinije, zaustavila osobni automobil na trajektnoj rampi i onemogućila isplovljavanje putnika iz Orebića za Dominče.

Uskoro je uslijedio dopis Kluba vijećnika SDP-HSU s prijedlogom izmjene plovidbenog reda, između ostalog i plovidbenog reda trajekta iz Ploča. Iako je Agencija ZOLPP odmah pokazala spremnost na suradnju, načelnik Općine Trpanj Jakša Franković oštro se suprostavio izmjeni reda plovidbe iz Ploča. Kako doznajemo, uložio je veto na promjenu polaska iz Ploča umjesto u 14,15 sati, u 14,45 sati tvrdeći kako će ta izmjena štetiti trpanjskim srednjoškolcima koji tom linijom svakodnevno putuju iz škole kućama. Klub vijećnika prihvatio je sugestije načelnika Frankovića te je Agencija dobila novi zahtjev za izmjenama.

Iz Agencije se nitko nije službeno očitovao o prihvaćanju prijedloga, no na novom plovidbenom redu za 2020. godinu izmjene su vidljive. Trajekt iz Orebića za Dominče (Korčulu) izvan sezone umjesto u 15,40 sati polazit će u 15,45 sati kako bi se sigurnom vožnjom stiglo iz Trpnja. U sezoni, trajekt će iz Orebića za Dominče umjesto u 16,45 krenuti u 17 sati kako bi se uskladio s trajektom koji u 15,15 sati kreće iz Ploča.

Iako ove izmjene izgledaju male, one su velika promjena za otočane koji od ove godine neće juriti kako bi uhvatili trajekt. Život u udaljenim i izoliranim sredinama je težak, a ovaj slučaj dokazuje kako je ponekad dovoljna minimalna razina inicijative i razumijevanja da se olakša. Ili je ipak potreban incident?

Dora Lozica    
19. travanj 2024 21:10