StoryEditorOCM
DubrovnikPOLICAJCI I CARINICI NAGAZILI LOPTU

Za blagdane na svim dubrovačkim granicama promet usporeno u režimu bijelog štrajka?

Piše Silvia Rudinović
11. prosinca 2019. - 16:27
Ako idućih dana ne postignu dogovor s Vladom RH o povećanju koeficijenata, policijski i carinski sindikati spremni su za sindikalne akcije i u tom slučaju bi dubrovačko područje, okruženo granicama, moglo biti posebno pogođeno. Ne udovolji li se sindikalnim zahtjevima, granična policija bi mogla već za Božić, pa za Novu godinu i Tri kralja, stupiti u bijeli štrajk i detaljno pregledavati isprave svih putnika na prijelazima, a to znači ogromne gužve na Karasovićima, u Neumu, Doljanima,...
 

Mater, a ne maćeha

- Ukoliko do dogovora ne dođe, štrajka će biti i tu nema dvojbe. Duboko vjerujem i nadam se da će Vlada, naš poslodavac, naći rješenje kako ispuniti naše zahtjeve za boljim materijalnim pravima, povećanje koeficijenta, tj. dodataka. Naš policajac je najmanje plaćen, osobito temeljni ali između ostalih i granični. Ne prijetimo, ne ucjenjujemo, nego skrećemo pažnju poslodavcu na te činjenice i tražimo da se prema policajcu mora ponašati kao mater, a ne kao maćeha – rekao je to Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, još prošli tjedan za Dubrovački vjesnik naglašavajući kako već dugo traže koeficijent 1,0 za policajce.

Spremni su na kompenzaciju preko dodataka do nove uredbe koja bi korigirala koeficijente svim državnim i javnim službenicima. U tom slučaju, plaća bi im se podizala u tri etape dodatak, a ne koeficijent.

Iz Sindikata policije jučer su obavijestili članstvo i javnost kako su "pregovori s resornim ministarstvom pri kraju te je izgledno postizanje sporazuma s Vladom RH".
- Kao što smo cijelo vrijeme isticali, policijski službenici, a osobito SSS, su među najpotplaćenijim zaposlenicima državnih službi te nam je cilj postići sporazum na tragu dogovora postignutog između Vlade RH i sindikata prosvjete, a koji su bili među najlošije plaćenim u javnim službama - priopćili su.


Jedan odustao od tužbe, drugi ustraju

Carinici svoje zahtijeve ne žele povezivati s okončanim štrajkom učitelja. Podsjećaju kako uporno šalju zahtjeve državi radi korekcije plaća. Njihove su, tvrdi Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, 22,22 posto manje u odnosu na ostale zaposlenike na sličnim ili istim radnim mjestima unutar Ministarstva financija.

U Carinskom uredu u Dubrovniku raspoređena su 43 službenika i jedan namještenik. Unatoč upitu, Carinska uprava nije dala podatak o prosječnoj isplaćenoj plaći. Naime, pozivaju se na to da, osim fiksnog dijela plaće, primanja ovise o različitim dodacima, o tome radi li netko u smjenama, u turnusu ili uredovno radno vrijeme. Stoga, statistički izračun prosjeka nije prikaz prosječne plaće, kažu. Štorić, pak, kaže kako je prosječna plaća carinika, uz dodatak na desetogodišnji staž i uvjete rada, oko 5.200 kuna neto, a onome koji radi na granici, sa svim dodacima i odrađenim noćnim smjenama, nedjeljama i blagdanima, je oko 8,500 kuna bruto.

Zbog neplaćenih prekovremenih sati, carinici su podigli oko 400 tužbi, od toga je na jednu presudu u korist carinika tužitelja Carinska uprava uložila žalbu, a tri su postupka vraćena na početak zbog proceduralne pogreške.
- Unatoč svemu tome, ništa se nije promijenilo u načinu rada. Upravo na dubrovačkom području je bilo dosta pritisaka od strane šefova – kaže Štorić i dodaje: „Jedan je čak odustao od tužbe, sam platio troškove, nije izdržao pritiske. Sad se to malo smanjilo“.

19. travanj 2024 08:33