StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODANA POČAST POGINULIM BRANITELJIMA I CIVILIMA

Udruga veterana 4.gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije na obilježavanju 28.obljetnice žrtve Vukovara

Piše DV
20. studenog 2019. - 22:38
Udruga veterana 4.gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je odlazak u Vukovar povodom obilježavanja 28.obljetnice žrtve Vukovara za slobodnu Hrvatsku. U nedjelju su sudjelovali na svetoj misi u katedrali Svetog Petra u Đakovu a putovanje su nastavili odlaskom u Vukovar gdje su u cijelodnevnom obilasku odali počast poginulim braniteljima i nevinim žrtvama Vukovara tijekom velikosrpske agresije na taj grad na istoku Hrvatske.

Zapalili su svijeće i pomolili se kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju, zatim na mjestu masovne grobnice i kod Spomen doma na Ovčari, kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav i kod spomenika generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti. Posjetili su i Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.,  Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i crkvu i samostan sv.Filipa i Jakova. Pored crkve na platou s pogledom na Dunav nedavno je povodom Dana neovisnosti postavljen popis vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata. Na njemu su branitelji, civili, ubijeni u logorima, nestali. Vukovarske žrtve različitog imena, dobi i porijekla. Njih 2717 prvi put na jednom mjestu, riječ je o prvom cjelovitom popisu, a sastavili su ga vukovarski franjevci nakon četverogodišnjeg rada.

Nakon Vukovara uputili su se u Bilje gdje su sudjelovali na večernjoj misi u crkvi Bezgrešnog začeća BDM za sve žrtve Vukovara. Tom prigodom djeca iz OŠ Bilje izvela su prigodni program a poslije mise ispred crkve su paljene svijeće. Taj dan za veterane završen je uz druženje i zajedničku večeru koju su pripremili veterani 3.gardijske brigade. U ponedjeljak, na 28. obljetnicu stradanja Vukovara sudjelovali su u Koloni sjećanja koja se ove godine odvijala pod sloganom ''Vukovar - mjesto posebnog pijeteta'', od bolnice do Memorijalnog groblja. Među desetcima tisuća ljudi u miru i tišini sa sjećanjem na nevine žrtve veterani su s ponosom nosili svoju veliku hrvatsku zastavu.
19. travanj 2024 23:07