StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI BRANITELJ U SUKOBU S NARODNJAČKIM KLUBOM LA BOMBONERA

ZLATKO KOVAČ Nismo branili Dubrovnik da nam srpskim cajkama tjeraju goste

6. studenog 2019. - 13:49

- Zbog nesnosne buke iz narodnjačkog kluba La Bombonera gosti mi odlaze. Nakon neprospavane noći moram im vratiti novac, cijeli biznis mi dolazi u pitanje - kazao nam je ogorčeno dubrovački branitelj, dragovoljac Domovinskog rata Zlatko Kovač, čiji objekt samo zid dijeli od novog dubrovačkog noćnog kluba u Solskoj bazi.

U Kovačevom prostoru smješteno je 11 soba za iznajmljivanje, no njihova popunjenost je pod upitnikom, kaže vlasnik, jer gosti mu tijekom cijele sezone neprestano odlaze.

Nije ovo jedini problem koji Zlatko Kovač ima nakon otvaranja novog noćnog kluba u Dubrovniku.


Klub za stariju gospodu


Priča nam kako je sve počelo u ožujku ove godine kada su mu se obratili vlasnici koji su u prostoru na Solskoj bazi odlučili investirati u klub, kazavši mu kako planiraju otvoriti klub za stariju gospodu.

- U vjeri dobrog susjeda mislio sam zašto im ne bi izašao u susret, napraviti će dobru izolaciju i sve će biti u redu. Budući da je objekt na istoj čestici zemlje, tražili su od mene dokumentaciju koju sam predao kako bi legalizirao moj objekt. Premda sam im rekao da je taj postupak u tijeku, rekli su mi kako im treba samo moj podnesak za legalizaciju kako bi otvorili klub. Taj postupak je prekinut i ne postoje zakonski uvjeti za njegov nastavak pa na osnovu toga i klub nije mogao dobiti dozvolu za rad. Županijski ured državne uprave, služba za gospodarstvo je izdala odobrenje za rad La Bomboneri uzurpirajući moje isprave i to zahtjev za legalizaciju objekta i uvjerenje katastra da je objekt izgrađen prije 15.02.1968. godine, a i jedna i druga isprava su na ime moga sina - kaže nam Zlatko i nastavlja:

- Otkud se dokument, odnosno uvjerenje katastra da je objekt izgrađen prije 1968. našao u njihovim spisima u postupku rješenja njihovog zahtjeva? Nije mogao dokument doletjeti među njihove spise! Ne možete uzeti nečiji dokument, a da ga niste pitali – izričit je Zlatko.



Ured državne uprave, kako tvrdi, odbio je njegov zahtjev za poništenje nezakonitog odobrenja za rad La Bombonere, uz obrazloženje kako on nije ovlaštena osoba za poništavanje tog rješenja.

- Čudnog apsurda, a sve moje isprave su koristili da bi došli do dozvole za rad. Sumnjam u Ured koji im je to omogućio jer oni sada hoće zatvoriti moj biznis gdje su svi papiri ispravni, a ne njihov sa neispravnim papirima. Da izgubim dozvolu za rad što da spakiram ženu i djecu i u Irsku. Ljudi koji odlaze, odlaze radi takvih stvari, radi korupcije, mita. I kad ste u pravu niste u pravu. Nažalost – kaže Zlatko koji se žalio na takvo rješenje putem svog odvjetnika i nada se kako će nadležno Ministartvo poništiti odluku Ureda državne uprave.
 

Kanalizacija u oborinskoj odvodnji


Zbog jačine buke koja dopire iz kluba a zbog čega Kovačevi gosti odlaze, mjerenje se, kako tvrdi, nije obavilo iz njegovog prostora što je obveza po važećim propisima.

- Na taj je način lažno prikazano da su obavljene mjere zaštite od buke. Da je ovo istinito u prilog govori moja prijava Sanitarnoj inspekciji Dubrovnik koja je utvrdila sve nepravilnosti i novi postupak zaštite od buke – kaže ogorčeni vlasnik soba za iznajmljivanje.

- Glazba koja se pušta u klubu uz zvučnike koje donese glazbenici iz susjednih zemalja uz jake zvučnike toliko je bučna da se trese cijeli Gruž, a ne da se osjeti samo u mom prostoru – kaže nam.

Zlatko Kovač također je prijavio nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama da se iz narodnjačkog kluba kanalizacija provela u cijevi za oborinsku odvodnju, ali da dosad nadležni nisu ništa poduzeli.

Sumnju da kanalizacija iz La Bombonere ide u oborinsku odvodnju izrazila je i dubrovačka ekološka udruga koja je tražila očitovanje dubrovačkog Vodovoda.

Tražili smo mišljenje i druge strane. Vlasnik La Bombonere Alan Lipnik tvrdi kako njegov klub posjeduje pozitivno rješenje Ministarstva zdravstva kao i rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti.



- Sukladno tome, naravno da su provedene sve mjere zaštite od buke prema svim susjedima, a pogotovo prema objektu g. Kovača koji pruža usluge smještaja, gdje su one čak i poboljšane Audiotec materijalima za apsorpciju zvuka i zvučne izolacije, o čemu postoje relevantni rezultati licenciranih mjeritelja – kaže Lipnik.

Što se pak tiče prozivki o kanalizaciji, Lipnik tvrdi kako su se tijekom unutarnjeg uređenja poslovnog prostora priključili na 'odvodnju koju su tamo zatekli, istu na koju je spojen i susjed Kovač'.

- Početkom rada objekta, uočili smo da nam postojeća odvodnja nije dostatna te da nam poplavljuju sanitarni čvorovi, te smo stoga u kolovozu ove godine podnijeli zahtjev Vodovodu Dubrovnik za dovodom cijevi većeg promjera, te smo 1.listopada sa Vodovodom Dubrovnik potpisali ugovor o izvođenju potrebnih radova koji će uskoro biti i obavljeni – tvrdi vlasnik La Bombonere.

Lipnik također tvrdi kako imaju sve potrebne dokumente Ureda za gospodarstvo nakon što su 'ispunili sve zahtjeve i priložili svu traženu dokumentaciju koju su za svoj prostor i posjedovali'.

- Naglašavamo da je g. Kovač već podnio Uredu za gospodarstvo prijedlog za obnovu postupka, kako bi nam se ukinulo rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti, koji je odbijen kao neosnovan. Ovim putem želimo naglasiti kako se ovdje radi o konstantnom pritisku od gospodina Kovača – tvrdi Alan Lipnik.

Ima li klub kanalizaciju?
Zlatko Kovač također je prijavio nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama da se iz narodnjačkog kluba kanalizacija provela u cijevi za oborinsku odvodnju, ali da dosad nadležni nisu ništa poduzeli. Sumnju da kanalizacija iz La Bombonjere ide u oborinsku odvodnju izrazila je i durbovačka ekološka udruga koja je tražila očitovanje dubrovačkog Vodovoda. Uputili smo upit Vodovodu a u njihovom odgovoru stoji:
- Obavještavamo Vas da se investitor pisanim zahtjevom za prikljucenje na sustav odvodnje Vodovodu Dubrovnik obratio 03.10.2019.godine.Vodovod Dubrovnik je u zakonskom roku zahtjev obradio i poslao kupcu na daljnje postupanje. Nemamo saznanja da li je objekt do danas bio spojen na sustav oborinske odvodnje,buduci je isti pod nadleznoscu upravnog odjela za promet grada Dubrovnika - odgovorili su iz Vodovoda.
Teror iz regije
- Kao branitelj ogorčen sam što na mala vrata ulazi istočnjački folklor koji se puštao 90-tih godina dok je grad krvario i dok su padale granate uz tu istu muziku. Ako se već Vukovar protivi ćiriličnim natpisima u svom gradu, zar Dubrovnik jednako tako mora trpiti nametnuti glazbeni teror 'iz regije'. Za što su moji suborci ginuli i ranjavani da danas slušamo 'srpske cajke' i da na tome bogate došljaci u Dubrovnik. Žalosno je da imaju potporu u državnim i lokalnim strukturama vlasti, a ne isključujem ni korupciju pa bi se i time trebale pozabaviti nadležne službe - kaže Zlatko Kovač.

 

14. travanj 2024 13:56