StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLOBODAN I PLAĆENI PETAK

Japanska tvrtka skratila radni tjedan na četiri dana, je li moguće takav model uvesti i u Hrvatskoj?

Piše novac.jutarnji.hr
6. studenog 2019. - 09:57
U kolovozu ove godine japanska podružnica tehnološkog diva Microsoft provela je eksperiment na radnom mjestu. Skratili su radni tjedan na četiri dana, dajući zaposlenicima slobodan i plaćeni petak. Podaci prikupljeni u tom razdoblju pokazali su da je produktivnost tih zaposlenika skočila za 40 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, donosi novac.jutarnji.hr.

U zemlji poznatoj po prekomjernom radu i dugim radnim satima traži se odgovor na sve alarmantnije stanje na tržištu rada. Japanci se, naime, bore s kroničnim nedostatkom radne snage i populacijom koja brzo stari.

Zato su zaposlenici Microsofta Japan, zaposleni na puno radno vrijeme, dobili svaki petak u kolovozu slobodan i plaćen, a uz to su i njihovi dnevni sastanci skraćena na 30 minuta i poticao se razgovor s kolegama preko Skypea umjesto licem u lice.
Među radnicima u programu, njih 92 posto kazalo je da su zadovoljni skraćenim radnim tjednom. Požalili su se, međutim, na određeni broj nadređenih koji nisu razumjeli te promjene u stilovima rada, ali i izrazili zabrinutost da bi kraći radni tjedan mogao biti problematičan klijentima.

Tijekom zimskih mjeseci, Microsoft planira održati još jedan eksperimentalni program. Ovaj put radnici neće dobiti plaćene slobodne dane, ali će ih se poticati da uzimaju slobodne dane na vlastitu inicijativu, na, kako navode, "pametan i fleksibilan način", donosi novac.jutarnji.hr.
20. travanj 2024 18:31