StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKREĆE LI POLITIKA EUROPSKE UNIJE POLAGANO U SILAZNU PUTANJU I JE LI JAČANJE NACIONALNIH DRŽAVA BUDUĆNOST EUROPE?

Kaczynski pobijedio i sada kreće u svoju konzervativnu revoluciju u Poljskoj

Piše euractiv.jutarnji.hr
Foto: Kacper Pempel/REUTERS
14. listopada 2019. - 23:54
Nakon nedjeljnih izbora, ultrakonzervativnom poljskom "načelniku države" Jaroslawu Kaczynskom više ništa ne stoji na putu apsolutne vlasti te provođenju kontroverznih reformi za koje su trojica bivši poljskih predsjednika - Bronisław Komorowski, Aleksander Kwaśniewski i Lech Wałęsa - kazali da je trasa prema "autoritarnoj diktaturi".

Naime, kako se i predviđalo, vladajuća stranka Pravo i Pravda (Prawo i Sprawiedliwość - PiS) osvojila je više od 43 posto glasova što joj je omogućilo 239 zastupnika u Sejmu od 460 mjesta, odnosno sedam više nego na izborima 2015. godine.

Iza njih, na drugome mjestu, ali s velikim zaostatkom, je Građanska platforma (Platforma Obiwatelska) sa svojim partnerima, koja će imati oko 130 mjesta u Sejmu. Oni već najavljuju da će na predsjedničkim izborima - koji slijede dogodine - ostvariti pobjedu. No, pričekajmo. U parlament se nakon četverogodišnjeg izbivanja vratila ljevica - Savez lijevih demokrata (SLD - Sojuz Lewici Demokratycznej) sa 12 posto, ali je u Sejm ušla i izrazito nacionalistička, antieuropska, homofobna pa i otvoreno ženomrzačka stranka Konfederacija koja će imati 13 zastupnika.

Eto, tako su poljski izbori pokazali i potvrdili da sve priče o tome da se vladajuća nacionalkonzervativna stranka PiS nalazi u nekoj strukturnoj krizi (na euroizborima pobijedili su liberale i ljevicu tek za jednog zastupnika, a na lokalnim izborima su izgubili nekoliko važnih velikih središta, među kojima u glavni grad Varšavu) bili su tek ludom radovanje.

Konzervativna revolucija, u zemlji koja je u istočnoj Europi 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća bila predvodnica u borbi za "zapadne vrijednosti" se nastavlja. Od ponedjeljka, 14. listopada, može se računati da će u Poljskoj zavladati još oštrije "tradicionalističke vrijednosti naših djedova" i da će se prema vani Varšava nastojati ponovno nametnuti kao predvodnica desnopopulističkih, antiimigrantskih i neliberalnih ideja i tendencija, izazivajući u, ionako načetoj, EU još dodatnu napetost.

Poljska ima te "neoimperijalne" ambicije da okupi zemlje srednje i istočne Europe, ali i da se nametne svojim idejama u Bruxellesu, kao predvodnica europskih desnih konzervativaca u Europarlamentu. Poljska Jaroslawa Kaczynskog istupa protiv svih onih vrijednosti i ideja na kojima se temelji EU i zbog kojih su Poljaci prije 40 godina i krenuli u borbu protiv okoštalih lijevokonzervativnih nazora i vlasti. No, vremena se mijenjaju. Dolaze nove generacije.

PiS je pobijedio na svojoj uspješnoj ekonomskoj politici te mnogim socijalnim mjerama, za koje se tvrdi da nemaju pokrića u proračunu, ali se nadaju da će sve to uspjeti prikriti i pokriti dok su na vlasti. No, unatoč obećanjima o povećanju minimalne plaće (do kraja mandata gotovo za duplo) mnogi ukazuju na pogubnost PiS-ove politike. Poljska je u gotovo "ratnim" odnosima s Rusijom i jedna je od glavnih europskih predvodnica u antiruskoj poziciji. No, s druge strane, PiS je zadnje vrijeme u napetim odnosima i s Njemačkom, od koje su tražili enormnu milijardsku odštetu za Drugi svjetski rat. Berlin je to odbio, ali odnosi su trajno narušeni. No, nije stvar samo u reparaciji, nego i u želji Poljske da im u EU budu konkurencija za predvodničku poziciju, u vezi s drugim nacionalkonzervativnim strankama, koje su na vlasti ili blizu u nekim državama.

No, ono što brine dio poljskog društva najava je daljnjih "reformi" u pravosuđu, nakon kojih će vlast lakše smjenjivati "nepodobne" suce i lišavati ih imuniteta. Naime, iz oporbe već upozoravaju da će pravosuđe postati stranačko, a da će se suci birati prema PiS-ovoj podobnosti. Osim toga, prijeti i novi napad na neovisnost medija. Kaczynski najavljuje "polonizaciju" medija. I to ne samo kroz zakone koji bi strancima onemogućavali većinski vlasnički udjel u medijima, nego i sadržajno. A to je nama u Hrvatskoj već ionako poznata manira. Naime, postoji bojazan da će svi javni i državni servisi biti pod kontrolom PiS-a, a dok bi se privatni mediji sveli samo na "vremensku prognozu i zabavu" te bili onemogućeni u pisanju i izvještavanju o političkim zbivanjima. Podsjetimo da je Poljska posljednjih godina zabilježila najveći pad rejtinga slobode medija. Pali su sa 18. na 58. mjesto prema istraživanju "Reportera bez granica". Kaczynski i PiS provest će ono što se može nazvati "zaštitom tradicionalističkih prava obitelji i djece" te daljnje obespravljivanje LGBTQ zajednice.
25. travanj 2024 15:25