StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODMAH SU KRENULI PREMA NJOJ ALI SU PRONAŠLI SAMO PRSLUK ZA SPAŠAVANJE

Pomorac koji je izvukao preživjele s Bourbon Rhodea otkrio da je pronađena i druga, prazna splav

Piše Slobodna Dalmacija/ morski.hr
14. listopada 2019. - 19:11
Portal Morski.hr razgovarao je s filipinskim pomorcem s broda "Piet" koji je sudjelovao u potrazi za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom i koji je iz mora izvukao jedine preživjele s potopljenog Bourbon Rhodea.
Filipinac je za Morski.hr ispričao do sada nepoznat podatak o pronalasku druge splavi koja je bila prazna, a iznio je i neke dijelove  svjedočanstava preživjelih pomoraca, prenosi Slobodna Dalmacija.

Jesu li vam preživjeli ispričali što se dogodilo i jesu li vidjeli kapetana?
– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava Filipinac.

Jesu li vidjeli lansiranja drugih splavi?
– Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem.
Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi – kaže nam.

Do sad nigdje nije objavljeno da je pronađena druga, prazna splav. Odakle vam ta informacija i koliko je pouzdana?
– Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu) – ispričao je za Morski.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Njegove riječi za sada potvrđuju da još uvijek nema traga za  barem dvije splavi i sedam članova posade, uključujući kapetana Dina Miškića.
20. travanj 2024 06:47