StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRONAŠLI NEVJEROJATNA RJEŠENJA ZA VARANJE INSPEKCIJA

ŠOKANTNA PRAKSA Veliki brodovi svakodnevno ispuštaju tone kancerogenih otrova u more, truju ljude i životinje

Piše novac.jutarnji.hr
30. rujna 2019. - 19:15
Globalne brodske kompanije utrošili su milijune na ugradnju uređaja koji lažiraju da je brod u skladu s ekološkim propisima. Zahvaljujući uređajima, otpadne plinove umjesto u zrak, takvi brodovi ispuštaju u more, doznao je Independent.
na tehnologiju je potrošeno oko 9.7 milijuna eura potrošeno je na te uređaje koji izvlače sumpor iz ispušnih plinova koje proizvode prekooceanski brodovi koje pokreću ulje i mazut. Zahvaljujući njima, brodovi koji ih ugrađuju zadovoljavaju standard koji je postavila Međunarodna maritimna organizacija (IMO), piše 100posto.jutarnji.hr.

Otrovni plinovi

Međutim, sumpor koji je tako izvučen iz plinova izbacuje se u more što samo povećava ionako prevelik broj otpadnih tvari koje zagađuju okoliš, a ispuštaju ih brodovi. Osim toga, izbacivanje sumpora povećava i emisije CO2 jer brod na ovaj proces troši više goriva.

Posljedice bi mogle biti kobne za morski život, osobito u vodama Britanije, upozoravaju stručnjaci. Procjenjuje se da je do sad 3.756 brodova ugradilo ovu tehnologiju. Od njih, samo 23 instalirali su i spremnik za sumpor te ga pohranjuju na posebno označenim mjestima u lukama, a ne izbacuju u more.

Da stvar bude gora, filtere za sumpor najčešće ugrađuju brodovi za rasute terete, kontejnerski brodovi i tankeri,l koji su ujedno, uz kruzere, najveći zagađivači mora. Po svakoj toni goriva koje potroše, veliki brodovi emitiraju oko 45 tona tople, kisele. kancerogene otpadne vode koja u sebi sadrži otrovne ugljikovodike i teške metale.

Zakonska regulativa

Zagađenje teškim metalima dovodi se u vezu s oštećenjima središnjeg živčanog sustava kod ljudi i životinja, a otrovni ugljikovodici mogu uzrokovati rak kože, pluća, mjehura, jetre i želuca. Zbog toga su ovakvi 'čistači' prijetnja ne samo ljudskom zdravlju nego i hranidbenim lancima u moru, piše 100posto.jutarnji.hr.

Posebno je zabrinjavajuća upotreba ovih uređaja na kruzerima. Gotovo polovica, od 500 svjetskih kruzera ima ugrađene ove filtere ili ih namjerava ugraditi. Još veća je opasnost činjenica da kruzeru dolaze na neka od najljepših i najzaštićenijih svjetskih destinacija.

Zbog velike opasnosti za okoliš i stanovništvo, neke luke već donos regulativu kojom bi se takvim brodovima spriječio dolazak. U siječnju je zabranu donijela Port Farudža, luka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Slijedili su je Belgija, Irska, Njemačka i SAD koji također implementiraju zabranu u svoje zakonodavstvo, a nešto slično najavljuje i Kina.
Zabranu bi morala uvesti i Hrvatska zbog većeg broje kruzera koji posjećuju najljepše jadranske destinacije svake godine.
19. travanj 2024 09:06