StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKO JE PROPALA NAJSTARIJA PUTNIČKA KOMPANIJA

USPON I TOTALNI SLOM THOMASA COOKA Vjerovali su da imaju deal s bankama i Kinezima, ali špekulanti su imali drugu računicu

Piše DV
23. rujna 2019. - 22:53
Britanska je vlada mogla uskočiti u paket spasa za jednu od vodećih globalnih putničkih kompanija Thomas Cook, koja je hitno zatražila 150 milijuna funti da izbjegne likvidaciju, ali je premijer Boris Johnson to glatko odbio, smatrajući da za takav potez nema opravdanja. U noći s nedjelje na ponedjeljak tako je objavljen bankrot kompanije stare 178 godina koja ima oko 21.000 zaposlenika, gotovo polovicu u Britaniji, a svi letovi njenim kompanijama i rezervacije su otkazani, donosi Jutarnji.

Johnson je novinarima objasnio kako bi zatražena pomoć bila opasnost jer je u pitanju novac poreznih obveznika, dok je dio političara i sindikata preko vikenda zazivao državni plan pomoći po uzoru na nekafdašnje spašavanje banaka, no premije za to nije želio ni čuti. Odmah nakon objave propasti Thomasa Cooka, britansko ministarstvo prometa i agencija za civilni zračni promet (CAA) zajednički su pokrenuli Operaciju Matterhorn, kako je nazvano vraćanje oko 150.000 britanskih turista zatečenih na putovanjima u inozemstvu koja će trajati do 6. listopada. Troškove te operacije snosit će ATOL (Air Travel Organiser’s License), poseban fond osnovan za repatrijaciju britanskih putnika u slučaju da zrakoplovna kompanija prestane poslovati. Kad je prije dvije godine propao Monarch Airlines, što je bila upola manja operacija, država je na repatrijaciju putnika potrošila oko 50 milijuna funti.

Bankrot poznate putničke kompanije nije se baš stuštio iz vedra neba, o njenim se ozbiljnim poslovnim problemima govorilo cijelu godinu. Šefovi Thomasa Cooka prošlog su mjeseca uspjeli s vjerovnicima čak dogovoriti veliki financijski plan spasa težak 900 milijuna funti, u kojem su trebale sudjelovati banke, imatelji obveznica i najveći pojedinačni dioničar (kineska Fosun Tourism Group), ali su banke vjerovnici u zadnji čas zatražile da deal mora biti popraćen s još dodatnih 200 milijuna funti kredita radi osiguranja tekućeg poslovanja, a to kompanija jednostavno nije uspjela osigurati.

Imovina kompanije sada će na prodaju kako bi se namirili kreditori, proces likvidacije će nadgledati Alix Partners, globalna konzultantska kuća koja je u Hrvatskoj poznata kao glavni svjetnik za restrukturiranje Agrokora. Kao i u slučaju propasti Agrokora, dioničari će ostati bez svega, a kreditori će, kako piše Bloomberg, naplatiti tek dio uloženog, što će vjerojatno potrajati godinama.
Cijelu analizu pročitajte OVDJE.
19. travanj 2024 04:33