Vijesti Hrvatska i svijet

HRVATI MEĐU MILIJUNIMA KOJI PROSVJEDUJU DILJEM SVIJETA

Svi traže od globalnih moćnika da spriječe ekološku katastrofu

HRVATI MEĐU MILIJUNIMA KOJI PROSVJEDUJU DILJEM SVIJETA
Milijuni učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika u petak je diljem svijeta izašlo na ulice kako bi od čelnika koji se idući tjedan okupljaju na summitu o klimatskim promjenama zatražili da poduzmu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu. Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije, te u Europi, Africi i na Bliskom istoku, piše Jutarnji list.

Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, dok se u gradovima poput Hamburga ili Melbournea okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.
Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistinja koja je inspirirala pokret, na svom je Twitter profilu objavila kako se "ogromna gomila" okuplja u Sydneyu i da je Australija time "postavila standard" za prosvjede kasnije tijekom dana u oko 150 država.

"Naša budućnost je na vašim ramenima", napisali su studenti na jednom od natpisa u Berlinu. "Naši oceani se dižu, pa i mi", jedan je od popularnijih slogana, nošen i u Melbourneu i u Kalkutu. Prosvjednici pozivaju vlade da poduzmu hitre mjere kako bi se ograničile štetne posljedice klimatskih promjena koje po njima uzrokuje čovjek.

Štrajk će kulminirati u New Yorku gdje će Thunberg, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi marš prema sjedištu Ujedinjenih naroda. Na summitu u toj zgradi idući tjedan okupit će se svjetski čelnici kako bi razgovarali o strategiji borbe protiv klimatskih promjena poput prelaska na obnovljive izvore energije, piše Jutarnji list.

Na njemu će se od čelnika zatražiti da osnaže inicijative za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio im je da "dođu s idejama, ne s govorima".

UN na svojim stranicama piše da posljednje analize pokazuju kako bi se brzim djelovanjem u idućih 12 godina mogle znatno smanjiti emisije štetnih plinova i održati rast prosječne temperature na ispod 2 stupnjeva Celzija. UN poručuje i kako je Pariški sporazum nevažan bez ambicioznog djelovanja u skladu sa zacrtanim ciljem smanjenja emisija za 45 posto u idućem desetljeću i postizanja neutralnih emisija do 2050.
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Evo tko je sve sutra bez vode

Evo tko je sve sutra bez vode
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 18. listopada bez vode će biti Ulica od križa u vremenu od 8.30 do 10.00 sat...
Evo tko je sve sutra bez vode