StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPEKULACIJE IZ BRUXELLESA

Dubravka Šuica EU povjerenica za proširenje?

Piše DV
7. rujna 2019. - 21:43
Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica trebala bi biti nova europska povjerenica za proširenje u Europskoj komisiji kojoj će na čelu biti Ursula von der Leyen koja bi konačnu raspodjelu resora trebala predstaviti u utorak, prenosi tportal.hr u subotu napis sarajevskog lista Dnevni Avaz.

Sarajevski list pod oznakom 'ekskluzivno' objavio je presliku raspodjele resora koja je procurila u javnost po kojoj će politika susjedstva i pregovori o proširenju biti povjereno hrvatskoj eurozastupnici Šuici, a nije poznato tek nekoliko imena. Na dnu toga popisa na francuskom ipak piše kako ovu raspodjelu treba "uzeti s mjerama opreza", što sugerira da bi se mogle dogoditi promjene, piše tportal.hr.

Za Šuicu je Avaz naveo kako je do sada bila dopredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo, te da je snažna zagovornica proširenja, kao i Hrvatska. Naveli su i njezine neke ranije izjave o tome da je BiH vrlo važna Hrvatskoj kao njezin prvi susjed, te da snažno zagovara ostvarenje jednakopravnosti Hrvata kroz izmjene izbornog zakona.

Prema popisu koji je objavio Avaz, Austriju će u Europskoj komisiji predstavljati Johannes Hahn, koji bi trebao biti povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo.

Didier Reynders iz Belgije trebao bi biti povjerenik za proračun i ljudske potencijale, dok je Bugarka Marija Gabriel navedena kao povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Iz Cipra u Europskoj komisiji trebala bi biti Stella Kyriakides i voditi resor zdravlje i sigurnost hrane. Margrethe Vestager iz Danske bi trebala biti potpredsjednica Europske komisije.

 
25. travanj 2024 03:49