StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBANKOMATI NA NAŠIM ULICAMA NIČU KAO GLJIVE POSLIJE KIŠE

Evo kako je 'rupa u zidu' postala unosan biznis...

Piše Slobodna Dalmacija
14. kolovoza 2019. - 10:22
Danas gotovo da ne možemo zamisliti život bez bankomata. Nalaze se gotovo na svakom uglu, a diljem svijeta postoji čak tri milijuna različitih oblika ovih mašina. No, prije otprilike 50 godina takav sustav nije postojao, a ljudi su po svoj novac odlazili u banke, piše BBC, a donosi Slobodna Dalmacija.

Tako je bilo sve do 1967. godine kada je britanski inovator John Shepherd-Barron kreirao prvi bankomat. Njegov izum nazvan 'rupa u zidu' uvelike se razlikovao od današnje verzije bankomata. Naime, da bi korisnik dobio novac prvo je u banci morao preuzeti vaučer kojeg bi potom stavio u ladicu aparata, a potom ukucao pripadajući kod od šest znamenki. Nakon toga mašina bi izbacila maksimalno 10 funti po jednom korištenju.

Do dolaska verzija bankomata kake imamo danas nije prošlo puno vremena. Naime, svega par godina kasnije škotski izumitelj James Goodfellow kreirao je bankomat na kartice s kodom od četiri znamenke. Inače, na globalnoj razini godišnji prihod od prodaje ovih mašina prelazi 13 milijardi dolara, donosi Slobodna Dalmacija.
20. travanj 2024 00:11