StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTARI MORSKI VUK

Oliver je otišao prije godinu dana, a sve bi dali da je tu...

Piše Slobodna Dalmacija
29. srpnja 2019. - 10:32
Sve što Dalmacija jest, opjevao je. Onako kako Dalmacija živi, živio je. Ćutila se iz njegova daha, u svakome stihu i noti, koju je nepodnošljivom lakoćom prebirao po klaviru. Pronosio je njezin duh širom svijeta, duboko svjestan ljepote podneblja koje ga je iznjedrilo, piše Slobodna Dalmacija.

Prije godinu dana otišao je Oliver Dragojević. Borio se u tišini, s vjerom i dostojanstveno, okružen pažnjom i ljubavlju najmilijih, da bi na kraju izgubio bitku protiv teške bolesti. I ostao sveprisutan zahvaljujući neprolaznim pjesmama koje svakodnevno slušamo. Uz marendu i obid, na kavi na štekatu, i na kopnu i na moru..., gdje god da se okrenete čujete njegov glas. Kao da nije ni otišao...

Nestvarna je činjenica da Olivera nema. S njome se ne mire ni njegovi Velolučani, koji osobito emotivno na današnji dan iskazuju ogroman ponos i čast što su ga imali i živjeli u njegovu vremenu. Cijelo mjesto diše za večerašnji koncert "Trag u beskraju", koji će se održati na Pijaci ispred župne crkve sv. Josipa.

Manifestacija u čast omiljenog Velolučanina bit će intimno glazbeno druženje njegovih prijatelja i kolega (Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, "Dupini", Antonio Serrano, klapa "Ošjak", Alan Bjelinski, Ante Gelo i Nikša Bratoš), kojem će nazočiti i svi članovi Oliverove obitelji, te nekoliko stotina sretnika koji su uspjeli ugrabiti, u trenu rasprodane ulaznice.

Svi ostali koncert će moći pratiti na videozidu postavljenom na velolučkoj rivi, a neće ih, ako je suditi po najavama, biti malo.
Svoj je dolazak u Velu Luku, na godišnjicu Oliverove smrti, najavio i premijer Andrej Plenković, u sklopu, u subotu započetog, trodnevnog posjeta Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji, a na koncertu "Trag u beskraju" trebao bi se, među ostalim uzvanicima, pojaviti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, piše Slobodna Dalmacija.

Obilježavanje prve obljetnice smrti Olivera Dragojevića, u organizaciji Općine Vela Luka, počet će jutarnjim polaganjem vijenca na njegovu posljednjem počivalištu, na mjesnom groblju sv. Roka, a u 10 sati služit će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Josipa.
Velolučani su za realizaciju večernjeg koncerta, koji počinje u 21.30 sati, povjerenje ukazali Anti Geli, Oliverovu prijatelju i dugogodišnjem suradnika, koji ga je osmislio saževši pjevačev izniman repertoar u dvosatni glazbeni program.

Na otvorenoj pozornici, uz ponajbolje hrvatske izvođače i Oliverove prijatelje, odsvirat će dvadesetak glazbenika, među njima i oni koji su s njim nastupali na svjetskim pozornicama u Parizu, Sydneyju, Londonu, New Yorku... Bit će, vele, nadahnuti kao da je Oliver tu. Među svojima...
25. travanj 2024 15:04