StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEUROPA SE PRŽI NA REKORDNO VISOKIM TEMPERATURAMA

Meteorolozi za Hrvatsku najavljuju dramatično pogoršanje

25. srpnja 2019. - 20:15

Pariz je u četvrtak zabilježio temperaturu najvišu od početka mjerenja, objavio je Meteo France, dok se toplinski val širi Europom. Meteo France navodi da je prvo oko 13,40 sati u Parizu bilo 40,6 stupnjeva da bi kasnije tijekom poslijepodneva temperatura dosegnula 42,6 Celzijevih stupnjeva. Obje vrijednostu su više od dosadašnjeg rekorda, 40,4 stupnja zabilježenih u srpnju 1947. godine, donosi Jutarnji list.

Njemačka je također potvrdila novi temperaturni rekord. Tamošnja meteorološka služba u četvrtak je potvrdila da je u Geilenkirchenu u zapadnoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji u srijedu navečer izmjereno 40,5 stupnjeva, no kasnije je stigla informacija o još višoj vrijednosti izmjerenoj tijekom samog četvrtka - 41,5 stupnjeva.

Gradonačelnik Geilenkirchena Georg Schmitz rekao je da će omogućiti besplatni sladoled svojim zaposlenicima u gradskoj vijećnici. "Već smo nazvali trgovinu sa sladoledima", rekao je Schmitz za dpa te dodao da se sada smatra "najtoplijim gradonačelnikom u Njemačkoj".

I druge europske zemlje suočavaju se s neuobičajeno visokim temperaturama. Velika Britanija priprema se za rekordnih 39 stupnjeva Celzijevih u četvrtak, a Francuska je objavila crveno upozorenje za ekstremnu vrućinu.
I Nizozemska je zabilježila najtopliji dan u 75 godina, s 39,4 stupnjeva u četvrtak, međutim nakon mjerenja temperatura i dalje raste te zadnji podaci Nizozemskog kraljevskog meteorološkog instituta govore da je 41,7 stupnjeva Celzijevih izmjereno oko 14 sati.

U srijedu je u toj zemlji izmjereno 39,3 stupnja čime je bio premašen rekord od 38,6 stupnjeva zabilježen u ljeto 1944.
Zbog neuobičajeno visokih temperatura širom Njemačke oporbena Zelena stranka pozvala je da se zaposlenicima dopusti da uzmu slobodno ili da rade od kuće.

Onima koji rade vani trebalo bi dopustiti da prekinu rad "za vrijeme vrućine koja ugrožava njihovo zdravlje", prema planu Zelenih za mjere u vrijeme vrućine. Zeleni u tom planu pozivaju ljude da volontiraju i paze na starije osobe u susjedstvu te liječnike da obavijeste svoje pacijente na koje načine da se zaštite.

Prognoza za Hrvatsku

Iako je i Hrvatska na udari toplinskog vala, vrijednosti su kod nas ipak nekoliko stupnjeva niže nego u gore spomenutim državama pa je u četvrtak najtopliji hrvatski grad bio Pazin, u kojem je izmjereno 36 Celzijevih stupnjeva.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak nas očekuje pretežno sunčano, ali nestabilno. U unutrašnjosti će uz lokalno jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, ponegdje moguće i izraženijih, osobito u središnjim i gorskim krajevima. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, duž obale i južni, prema kraju dana jugo u jačanju. Jutarnja temperatura većinom između 16 i 21, na Jadranu 20 i 25, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C, donosi Jutarnji list.

Za vikend promjenljivo oblačno i nestabilno uz povremene pljuskove s grmljavinom, češće i izraženije u nedjelju kada su lokalno moguća i grmljavinska nevremena, osobito na Jadranu. Umjereno i jako jugo u ponedjeljak će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u blagom padu, osobito u ponedjeljak.

19. travanj 2024 21:23