StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLINIJA U JEDNOM PRAVCU - A I U NJU UKIDAJU KRAJEM GODINE!

Ako se želite kupati u Saplunari, ponesite dobre tenisice!

Piše DML
24. srpnja 2019. - 14:39
'Idemo na Mljet, na kupanje u Saplunaru. Kako ćemo do tamo doći, nemamo pojma, jer Libertasov autobus vozi samo jednom dnevno, i to u 15.50 popodne. Mi stižemo Nonom Anom u jutarnjim satima u Sobru, točnije, u 10:20. Imate li vi kakvu ideju?', pitala nas je čitateljica, koja se s društvom sprema u petak na Mljet.
Zvučalo nam je malo nestvarno da autobusa nema nego jednom dnevno, i to u jednom smjeru, ali kad smo provjerili na stranicama Javnog poduzeća Libertas, doista smo se uvjerili da je bila u pravu. Naime, Libertasov autobus ima jednu liniju u pravcu Pomene i Saplunare; ova potonja kreće radnim danom ujutro u 5:15, subotom uopće ne vozi, a nedjeljom kreće u 13 sati iz Saplunare u pravcu Sobre. Iz Sobre vozi radnim danom u 15:50, subotom ne vozi, a nedjeljom kreće u 16:50. Slično je i sa Pomenom, kamo možete otići u iste ure kao i prema Saplunari iz Sobre, ali se vratiti možete tek sutradan ujutro, ranom zorom, u 4:45, čak i subotom, a nedjeljom u 12:30.
Ovakav raspored odgovara samo Mljećanima i gostima hotela i apartmana koji 'hvataju' prijevoz brodom iz Sobre, ali Dubrovčanima i drugim jednodnevnim izletnicima koji dolaze ujutro u Sobru i pošli bi se okupati u Saplunaru i Pomenu baš nikako. Na naš upit direktoru Libertasa Anti Vojvodiću, rekao nam je da stvari tako stoje jer je ta linija apsolutno neisplativa, te da će do kraja godine biti potpuno ukinuta. Dakle, od 1. siječnja 2020. Mljećani će se morati domisliti javnom prijevozu u vlastitoj režiji, jer Libertas od njih 'diže ruke'. Valjalo bi svakako dati i preporuku turistima, kojih nemali broj stiže na Mljet tijekom sezone, da se moraju sami snaći ako misle putovati otokom dugim 50 kilometara.
Srećom, ima rent-a-carova, vjerojatno i pokoji taksi, a ako baš odluče štedjeti na prijevozu, škrtci se mogu otputiti i pješke. Od Sobre do Saplunare je 16 kilometara, pa ako uzmemo u obzir da čovjek hodajući za sat vremena može prijeći 5 kilometara, tamo je za nešto više od tri sata; a odluči li se na takav poduhvat prema Pomeni (29 kilometara), trebat će mu nešto više - 6 sati. To je, naravno, sasvim suludo na jednodnevnom izletu, a mi se samo šalimo. Najozbiljnije, preostalo vam je samo snaći se u privatnom aranžmanu, s nekim rent-a-carom ili taksistom koji vas neće oderati.
19. travanj 2024 09:21