StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER PLENKOVIĆ PRELOMIO I DONIO KONAČNU ODLUKU O REKONSTRUKCIJI VLADE

Marija Vučković nova ministrica poljoprivrede, Vladu napuštaju Tolušić, Murganić i Žalac

Piše Jutarnji list/ Stanislav Soldo
17. srpnja 2019. - 23:13
U Banskim dvorima cijelog dana su trajale konzultacije o rekonstrukciji Vlade. U kasnim poslijepodnevnim satima započeo je sastanak vrha HDZ-a, a za kasnije je najavljen i sastanak koalicijskih partnera. Premijer Andrej Plenković smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, doznaje Jutarnji list.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova i EU bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić nova ministrica socijalne skrbi i demografije bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Novi ministar rada navodno bi trebao postati dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Također neslužbeno, Vili Beroš bi trebao zamijeniti Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva, a Mario Banožić bit će novi ministar državne imovine. On je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a inače je iz Vinkovaca, piše Jutarnji list.

Marija Vučković rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama gdje je završila osnovnu redovnu i glazbenu, te srednju školu, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Na istom fakultetu stiče i zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije. Radno iskustvo je stjecala u tvrtci kćeri Luke Ploče, Luka Ploče trgovina, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, te je u dva mandata obnašala dužnost zamjenice Dubrovačko-neretvanskog župana, kada zapravo i započinje njezina politička karijera. U tom periodu bila je i predsjednica županijske zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski.
  
U Vladi Tihomira Oreškovića obavljala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislava Tolušića da bi nakon rujanskih izbora 2016 godine ponovno sa Tomislavom Tolušićem prešla u ministarstvo poljoprivrede gdje je obavljala dužnost držane tajnice. Uži krug njezinih zaduženja u ministarstvu poljoprivrede bili su Europski fondovi i financiranje poljoprivrede EU sredstvima a istaknula se i kod donošenja Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, što je ključan zakon u resoru poljoprivrede te Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama koji unatoč naporima stručnih službi ministarstva nije zaživio u punom opsegu na terenu.

 Ovlašteni je investicijski savjetnik i sudski tumač za financije i računovodstvo. Bila je i predavač na predmetima Počela ekonomije i Međunarodnih financija na stručnim studijima Sveučilišta u Dubrovniku. Radila je na nizu projekata financiranih iz programa prekogranične suradnje, Europskog socijalnog fonda i drugih, autorica je više stručnih članaka u područjima cost-benefit analize i korištenja europskih strukturno-investicijskih instrumenata. Do odlaska na dužnosti u ministarstvo u Zagreb pjevala je ženskoj klapi Arija iz Opuzena.

Udata je i majka troje djece. Uz dužnost državne tajnice u ministarstvu poljoprivrede obnaša i dužnost predsjednice Gradskog odbora HDZ-a Ploča i članica je Visokog suda časti HDZ-a.

.

 
23. travanj 2024 20:29