StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOLINDA GRABAR KITAROVIĆ POSJETILA DOM MARINA DRŽIĆA

PREDSJEDNICA I BUDUĆA MINISTRICA? "Odkrit ga ne smijem, tajat ga je muka pakljena"

Piše Silvia Rudinović
10. srpnja 2019. - 16:51
Marin Držić je jedan od najistaknutijih hrvatskih pisaca i najvažnijih autora europske renesansne komediografije, pisac koji je umro kad su Shakespeareu bile tri godine a Moliere se rodio čitavo jedno stoljeće poslije. Marin Držić uistinu jest hrvatski Dante, Shakespeare, Goethe, Moliere, rekao bi Nikša Matić, ravnatelj muzeja i memorijalne kuće dubrovačkog pisca. Dom Marina Držića, ključno mjesto s kojeg se mnogobrojnim projektima i aktivnostima proteklih godina učinilo mnogo na prepoznatljivosti velikana hrvatske književnosti, danas je uoči otvorenja 70. Dubrovačkih ljetnih igara posjetila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Dom je, napomenuli su organizatori ovog događaja, nacionalni referentni centar za pružanje svih informacija o životu i radu Marina Držića, pa je posjet predsjednice u pratnji dubrovačkog dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Mata Frankovića i saborske zastupnice Sanje Putice, ocijenjen kao „nastavak ranije uspostavljene suradnje na temu 'brendinga' i dostupnih modela za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske“.

Na engleskom i francuskom
- U Domu radimo upravo na tome, još od obljetničke 2017. godine, kad smo obilježili 450 godina od smrti našeg najvećeg komediografa i na engleski jezik integralno preveli „Dunda Maroja“, njegovo najizvođenije djelo, potom „Skup“ na francuski. „Pjesni ljuvene“ akademik Luko Paljetak je prepjevao na suvremeni hrvatski jezik, jer nije lako čitati Držića. Novelu od Stanca smo predstavili u strip izdanju, u nakladi od dvije tisuće primjeraka koje doniramo pedijatrijskim ambulantama od Dubrovnika do Vukovara. Predsjednica je bila izuzetno zadovoljna viđenim – rekao je ravnatelj Matić, jednako tako zadovoljan što je predsjednica od svih dubrovačkih javnih ustanova u kulturi odabrala baš ovu, najmanju, za obilazak.

Bez izjava
Ravnatelj zavidne energije doveo je malu ustanovu sa svega nekoliko zaposlenika u red najaktivnijih gradskih ustanova u kulturi. Nakon objave digitaliziranog Leksikona Marina Držića, sadržaji mrežnih stranica Doma prevedeni su na engleski, talijanski,francuski, njemački, španjolski, ruski i turski jezik. Naš najveći komediograf umro je u Veneciji, 2. svibnja 1567. gdje je pokopan u zajedničkoj grobnici bazilike Svetih Ivana i Pavla.

Unatoč očekivanju novinara s brojnim pitanjima o predsjedničkoj kandidaturi, rekonstrukciji Vlade i tragičnim događajem u Đakovu, predsjednica Grabar Kitarović nakon obilaska nije davala izjave, pa čak ni na prigodno pitanje o jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama ili dojmovima iz dum Marinove kuće. Njezina je glasnogovornička služba tek uputila na jučerašnju izjavu na twitteru u kojem je predsjednica osudila tragični napad na djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb. U toj objavi stoji: „Izražavam sućut obitelji žrtve, kao i nadu da će se druga žrtva napada oporaviti“.

"Odkrit ga ne smijem, tajat ga je muka pakljena"
- Ovdje sam s predsjednicom u posjetu Domu Marina Držića, u veselju i očekivanju svečanog otvorenja obljetničkih 70. Dubrovačkih ljetnih igara. To je moja današnja tema! – kratko je odgovorila Dubrovkinja Sanja Putica na novinarsko pitanje o objavama kako bi u rekonstrukciji Vlade RH mogla sjesti u ministarsku fotelju. Iako se nedavno čak spominjala kao nasljednica Marije Pejčinović Burić, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, proteklih se dana pisalo kako bi Putica mogla preuzeti Ministarstvo uprave nakon ostavke Lovra Kuščevića.
18. travanj 2024 10:27