StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTABILIZACIJA VREMENA UZ OSVJEŽENJE

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za otvaranje 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Piše hrt.hr
10. srpnja 2019. - 11:17
U srijedu će se osvježenje osjetiti i na moru jer će prijepodne biti kiše, ponegdje i vrlo obilne, a zatim će prema kraju dana jačati bura. Frontalni poremećaj napuštat će naše krajeve pa će u prvom dijelu dana atmosfera još biti nestabilna, a zatim će se poslijepodne, uz pritjecanje hladnijeg zraka, sa sjevera postupno stabilizirati.  U istočnim krajevima bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i tek mjestimice uz malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom. Pljuskovi su vjerojatniji u Posavini, i to ujutro, dok će se poslijepodne postupno razvedriti. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura bit će od 15 do 17, a dnevna oko 22 ili 23 stupnja, piše hrt.hr.

Slična temperatura očekuje se i u središnjim krajevima. U noći i ujutro mjestimice može biti kiše ili pljuskova i grmljavine, a zatim će se najprije u sjevernim krajevima postupno razvedriti pa će poslijepodne biti djelomice ili pretežno sunčano i uglavnom suho. Vjetar će na sjeverozapadu biti povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Nakon mjestimičnih pljuskova, u Istri i na dijelu Kvarnera sutra će se postupno razvedriti. U gorskim krajevima zadržat će se umjereno do znatno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Pritom će ponegdje biti obilnijih pljuskova, osobito prijepodne i sredinom dana. 

Bit će svježije nego danas pa će temperatura u gorju ujutro biti ispod 15, a danju neće prelaziti 20 stupnjeva. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura pa će i na obali osvježiti. Najviša temperatura bit će od 23 do 25 stupnjeva. Najviše kiše očekuje se sutra na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije gdje će tijekom cijelog dana biti promjenljivo. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi te jače grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će umjerena bura. 

I na krajnjem jugu mogući su obilniji pljuskovi s grmljavinom. Ujutro će još puhati slab jugo, okrenut će na buru i pojačati. Zbog kiše i bure bit će svježije nego danas, ujutro od 17 do 22, danju od 23 do 26 stupnjeva. U četvrtak će posvuda biti sunčanije i toplije, no prema vikendu ponovno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. Temperatura će sporo rasti pa će se sve do kraja tjedna zadržati ugodno, ne pretoplo vrijeme, piše hrt.hr.

I na Jadranu od četvrtka smirivanje vremena uz pretežno ili djelomice sunčano vrijeme. Bura će u četvrtak oslabjeti i u petak okrenuti na slab jugozapadni i zapadni vjetar, a u subotu na jugo. Lovci na oluje mogli bi sutra u Dalmaciji ponovno imati dobar ulov pa možda ponovno nastane i neka od fotografija za ovogodišnji kalendar svjetske meteorološke organizacije, za koji natječaj upravo traje.
19. travanj 2024 04:21