StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZI ZBOG AFERA

Ministar uprave Lovro Kuščević dao mandat na raspolaganje

8. srpnja 2019. - 23:20
Nakon cjelodnevnog sastanka u središnjici HDZ-a pred novinare je nešto poslije 19 sati izašao predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u društvu Lovre Kuščevića objavio da je on dao mandat ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a na raspolaganje.

- Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Sabor. S obzirom na sve okolnosti u javnosti i medijima, procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u, a zaključili smo da to nema nikakvog smisla, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.
 
- Ono što sada slijedi je da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti i na taj način omogući svoje političko djelovanje, dodao je Plenković.

 Nakon njega novinarima se obratio i sam Lovro Kuščević.
- Ja sam odgovoran političar. Dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika, tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temelj svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu RH. Ja ne želim da ovoj Vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji", rekao je Kuščević.
Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća. Zahvalio je kolegama u Vladi  iz redova HDZ-a na suradnji, a premijeru što mu je dao priliku da dva puta bude ministar, piše Jutarnji list.

Ni Plenković ni Kuščević nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja, pa ni na ono o statusu HNS-a u vladajućoj koaliciji. Ne zna se ni tko će naslijediti Kuščevića na upražnjenim funkcijama u Vladi i HDZ-u, iako se kao potencijalni novi ministar dosad najčešće spominjao državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić.
Kuščevićevu ostavku su proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog afera na Braču.

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.
Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

Plenković je, inače, prije obavijesti o Kuščevićevom odlasku iz Vlade, izjavio i da su na sastanku užeg vodstva HDZ-a obavljene konzultacije s HDZ-ovim vijećnicima o pripremi za sjednicu Skupštine Ličko-senjske županije koja će biti u srijedu, kao i da je u u Bruxellesu, na eurogrupi, prihvaćeno hrvatsko pismo namjere i akcijski plan, što znači da slijede daljnje aktivnosti oko europskog tečajnog mehanizma 2, zacrtanog u našoj strategiji za uvođenje eura, piše Jutarnji list.

Plenković je rekao i da je razgovarao sam s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske oko arbitraže.
"Održano je saslušanje povodom slovenske tužbe protiv Hrvatske u vezi provedbe za nas neprihvaćenoga arbitražnog sporazuma. Dojmovi koje ima naše izaslanstvo, naša zastupnica, su također pozitivni, tj .da je Hrvatska izložila svoju argumentaciju prema kojoj Europski sud nije nadležan za taj spor", kazao je premijer.

Predsjednik ličko-senjske Županijske skupštine HDZ-ov Marijan Kustić poručio je u ponedjeljak, nakon trosatnog sastanka u središnjici HDZ-a, kako se razgovaralo samo o proračunu i projektima vezanim za tu županiju te da se "ni s jednim slovom" nije spomenuo ministar uprave Lovro Kuščević.

"Niti jednim slovom se nije spomenuo gospodin Kuščević. Tema je bila Ličko-senjska županija i ja bih se držao te teme", rekao je Kustić novinarima nakon izlaska iz HDZ-a u kojem je oko 14 sati počeo sastanak užeg vodstva stranke.
Temi proračuna i projekata u toj županiji, kazao je, treba se malo više posvetiti. "Sutra imamo svoj Klub vijećnika i tamo ćemo raspraviti o svemu te donijeti konačni stav oko proračuna", poručio je kratko Kustić.

Upitan je li se Ličko-senjska županija pretvorila u 'županiju slučaj', kratko je uzvratio: "Nije!"
Inače, nakon šest neuspjelih pokušaja, krajnji je rok za prihvaćanje proračuna u toj županiji 10. srpnja. Ako proračun ne bude prihvaćen i ako župan ne da ostavku, na Vladi je da postavi povjerenika i raspiše prijevremene izbore za skupštinu i župana. Izvanredni izbori održani su u ožujku jer Županijska skupština do 31. prosinca 2018. nije prihvatila proračun za 2019. godinu, a proračun nije prihvaćen ni u novom sazivu.

U HDZ-u i dalje sastanak

U središnjici stranke, prema neslužbenim informacijama, cijelo poslijepodne traje sastanak najužeg vodstva. Kako doznajemo, prisutni su Andrej Plenković, glavni tajnik Gordan Jandroković, šef Kluba zastupnika Branko Bačić, pomoćnik glavnog tajnika Božidar Kalmeta i politički tajnik Lovro Kuščević.
19. travanj 2024 14:29