StoryEditorOCM
DubrovnikODVJETNIK ŠKARICA SMATRA KAKO NJEGOV KLIJENT NIJE ODGOVORAN ZA TRAGEDIJU

DORH-u privedeni osumnjičeni za tragediju u hidroelektrani Plat

11. lipnja 2019. - 19:03
-U ovoj fazi je istraga tajna i ne mogu reći detalje sadržaja. Moj branjenik se aktivno branio, iznosio obranu i očitovao na sve što ga se tereti, a preostaje da državni odvjetnik, nakon ispitivanja drugog privedenog, odluči hoće li zatražiti da sudac istrage odredi zadržavanje ili će se braniti sa slobode. Policija je neke navode iz kaznene prijave pustila kroz medije zbog čega se stvorila negativna slika o mom klijentu, odnosno branjeniku. No, ja razumijem Dubrovčane i ožalošćene obitelji ali smatram da u ovom trenutku nikakve građanske niti kazneno- pravne odgovornosti nema na strani mog branjenika. Uz to, on je jedan od rijetkih koji je došao na sprovod te pomogao da se obitelji na neki način u primarnom dijelu, "u prvu ruku" materijalno obeštete. Mislim da je on osoba koja u ovom trenutku nema apsolutno nikakve veze niti objektivne niti stvarne s inkriminacijom ovog događaja.

Rekao je to okupljenim novinarima ispred dubrovačke palače pravde poznati zagrebački odvjetnik Krešimir Škarica kojeg je kao branitelja izabrao prvoprivedeni osumnjičenik za tragediju u Podzemlju Plata, bivši direktor proizvodnje Nikola Rukavina. Na upit novinara je li Rukavina bio odgovora osoba u trenutku kada se radila rekonstrukcije HE Dubrovnik u Platu odvjetnik je uzvratio:

- To je relativan pojam. To osoba koja provodi mjere i kontrole nadzora i sprječava da se katastrofe koje se, nažalost, mogu dogoditi, ali nikad sa sigurnošću predvidjeti. Glede zapovjedni ili objektivne odgovornosti, moj klijent je bio samo jedna karika u lancu postupanja. Njemu je s ljudskog aspekta žao što se dogodila velika tragedija u kojoj su tri obitelji devastirane, ali se on ne osjeća odgovornim za to kazneno djelo. A teret dokazivanja odgovornosti se nalazi na Državnom odvjetništvu, a ja kao branitelj tek danas nakon saslušanja mogu obaviti uvid u spis i koji su dokazi izvedeni od strane DORH-a te kakve su struktura i kvaliteta rekonstrukcije te obavljenih vještačenja. Tako ćemo zaključiti nas čemu ćemo temeljiti svoju obranu. Ovdje je sada u pitanju samo spekulacija i prema tome se ne možemo preliminarno odrediti- dodao je odvjetnik osumnjičenog Rukavine.

Očito, dok DORH ne sasluša i drugog osumnjičenika kojeg su u noći između ponedjeljka i utorka 10.na 11. lipnja policijski službenici PU dubrovačko- neretvanske iz središta Kriminalističke policije u zagrebačkoj Henzlevoj ulici prepratili u Villa Palmu, odnosno sjedište dubrovačke PU, sudac istrage prije toga neće odlučiti o određivanju istražnog zatvora. Neslužbeno doznajemo kako je riječ o Željku Starmanu (63) kojem privođenje slijedi nakon predaje ovog teksta u tisak.

Ostali osumnjičenici za koje se zna da će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode su Mato Mišković (67), Davor Petranović (66), Miroslav Šander (58), Goran Radmilo (70), Ivica Nujić (45) i Miljenko Vučić (72). Također, doznajemo da je kaznena prijava podnešena i protiv poduzeća HEP Proizvodnja d.o.o.

Iz pravosudnih kuloara doznajemo da se u kaznenoj prijavi spominje i podatak kako je, navodno, za spomenutu rekonstrukcija Hidroelektrane Dubrovnik u Platu urađen projekt koji je plaćen oko 7 milijuna kuna. Međutim, naš sugovornik nas uvjerava da kaznena prijava sadrži podatak da rekonstrukcija elektropostrojenja nije rađena prema tom skupom projektu nego prema dokumentu kojeg nema u spisima?!

Pravosudni postupak koji slijedi privući će ogromnu pozornost medija i javnosti, osobito onih s juga Hrvatske koji još uvijek pamte kobni 10. siječanj kada su u požaru Hidroelektrane u Platu život izgubila tri mlada djelatnika. Hoće li DORH uspjeti dokazati da su život izgubili zbog loše izvedene obnove HE Dubrovnik i nepotrebno postavljenih izolacijskih ploča na ovalnom svodu proizvodne hale, te dokazati kako je došlo do požara na 6 metara visokom streopu, sve to, ali i još mnogo toga su detalji na koje se s velikim iščekivanjem očekuju brojni odgovori. Ali, svi pravni stručnjaci koje smo kontaktirali tvrde: postupak će biti dugotrajan.

Ahmet KALAJDŽIĆ
19. travanj 2024 06:47