Vijesti Crna kronika

KREĆU PRIVOĐENJA ZBOG TRAGEDIJE U HE PLAT

Na ispitivanja se privode nadzorni inženjer tvrtke Spegra, Miljenko Vučić i nekadašnji direktor Mato Mišković

KREĆU PRIVOĐENJA ZBOG TRAGEDIJE U HE PLAT
Kako Dubrovački vjesnik doznaje iz pouzdanih izvora, policijski službenici priveli su danas Miljenka Vučića i Mata Miškovića, u sklopu kriminalističkog istraživanja vezanog za tragičnu nesreću u Hidroelektrani Dubrovnik koja se dogodila 10. siječnja ove godine, a u kojoj su živote izgubili trojica radnika, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Mato Mišković obnašao je dugogodišnju funkciju direktora HE Plat, a otišao je u mirovinu s navršenih 65 godina u rujnu 2018. godine. Miljenko Vučić bio je injženjer projekta na osnovu kojega je rađena rekonstrukcija HE, a upravo se njemu stavlja na teret ugradnja spornog materijala koji se zapalio na dan nesreće i na kojega je ukazao glavni inspektor. 

Kako javlja Jutarnji list, iz MUP-a RH službeno su im potvrdili da je kriminalističko istraživanje vezano za spomenuti tragični događaj u završnoj fazi te da u njemu sudjeluju tri policijske uprave, Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka.

Više osoba, navode u MUP-u, uhićeno je tijekom jutra i svi osumnjičeni nalaze se u službenim prostorijama policije, gdje je u tijeku njihovo ispitivanje. Zbog interesa istrage iz MUP-a nisu mogli iznositi više detalja u ovoj fazi postupanja.

Prema prvim informacijama, policijskim postupanjem obuhvaćeno je osam osoba, od zaposlenika HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je među uhićenim osobama i aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji.

Prema proceduri, uhićene osobe bi po dovršetku kriminalističkog istraživanja trebale biti predane pritvorskom nadzorniku. Odgovarajuću kaznenu prijavu protiv njih policija bi trebala podnijeti Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku koje je nadležno u ovom slučaju.

Skoro pet mjeseci inspektori PU dubrovačko-neretvanske uz sudjelovanje kolega iz MUP-a RH, saslušavali su svjedoke i pregledavali dokumentaciju, da bi prije nekoliko dana zaključili svoj dio posla.


O tome su vrlo korektno izvještene i obitelji trojice stradalih djelatnika, Mata Maškarića, Ivice Zvrka i Davora Pozniaka. Pozvao ih je načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević i kazao da je policijski posao upravo dovršen. Svi materijali proslijeđeni su instanci više.


Prema informacijama kojima smo raspolagali prije nekoliko dana, mogle bi biti prihvaćene kaznene prijave protiv desetak osoba i to na svim razinama odlučivanja, od Hidroelektrane do upravnih struktura HEP-a.

Prema dostupnim informacijama, Hidroelektrana nije ispunjavala zakonske uvjete za proizvodnju. Naime, nakon rekonstrukcije Hidroelektrane provedene 2016. godine nisu ishođene zakonom predviđene dozvole. U okvirima HEP navodno je formirano tijelo koje se imalo pozabaviti time, ali postupak nikad nije proveden do kraja.

Cilj istrage je utvrditi jesu li te manjkavosti u poštivanju zakonske procedure mogle izravno utjecati na gubitak ljudskih života i enormnu materijalnu štetu? Drugim riječima, jesu li u obnovi narušeni sigurnosni standardi koji su u nesretnom spletu događanja doveli do stradavanja trojice i ozljeđivanja još najmanje trojice zaposlenih u Platu? Podsjetimo, trojica radnika poginuli su pokušavajući se izvući iz dimom zahvaćenog tunela. Na žalost, ugušili su se.

U međuvremenu, Ivan Krnić postao je novi direktor Hidroelektrane u Platu. Stupio je na dužnost 1. lipnja nakon što je dosadašnji prvi čovjek Ivo Miletić otišao u mirovinu. Krnić je iz Splita i dosad je radio u pogonima HEP-a Zadvarje i Zakučac. U tijeku je preseljenje obitelji u Dubrovnik, a supruga, inače ginekologinja, vjerojatno će se zaposliti u bolnici na Medarevu.

Pred novim direktorom komplicirana je zadaća vraćanja Hidroelektrane Dubrovnik u pogon nakon skoro pet mjeseci od katastrofalnog požara. Kao što smo već objavili u serijalu tekstova o posljedicama zatvaranja pogona, blokada svakodnevno donosi milijunske gubitke Hrvatskoj elektroprivredi, ali i energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, to jest elektroprivredama Republike Srpske i Herceg Bosne. Riječ je, naime, o jedinstvenom sustavu proizvodnje iz zajedničkog sliva Trebišnjice. Po dogovoru koji je na snazi bio desetljećima, 78 posto struje pripadalo je BiH, a 22 posto Hrvatskoj. Prema posljednjem sporazumu, omjer je pola-pola od proizvedene energije.

Prije nekoliko dana stručnjaci Elektroprivrede Republike Srpske na konferenciji za novinare u Trebinju iznijeli su podatak da je dosadašnji gubitak na njihovoj strani oko 50 milijuna kuna. Grad Trebinje rupu u proračunu pokušava popuniti kreditom. Kalkuliralo se i o tužbi protiv HEP-a, ali do toga vjerojatno neće doći.

Blokada košta milijune i lokalnu zajednicu općine Župu dubrovačku i Konavle. Samo gubitak Hrvatske elektroprivrede iznosi oko 2 milijuna kuna dnevno.

Iz HEP-a po već ustaljenoj praksi nema nikakvih informacija o tijeku obnove podzemlja u Platu. I dalje je u tijeku čišćenje posebnim kemikalijama kako bi se skinuli kancerogeni ostaci izgorjelih materijala. Postupak je dosad koštao više milijuna kuna.

Vrh HEP-a nije zadovoljan dosadašnjim tijekom, a posebno brzinom obnove platskog pogona. Nije prihvaćeno izvješće HEP Proizvodnje, tvtke kćeri HEP-a, što je za posljedicu imalo smjenu uprave u Proizvodnji. Tako je sa zadnjim danom svibnja smijenjena stara uprava, na čelu sa Željkom Starmanom, a novim je direktorom je imenovan Robert Krklec.

 
Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Sutra bez vode je...

Sutra bez vode je...
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 19. lipnja bez vode će biti dio Nuncijate uz magistralu u vremenu od 8.30 do...
Sutra bez vode je...