StoryEditorOCM
Crna kronikaKREĆU PRIVOĐENJA ZBOG TRAGEDIJE U HE PLAT

Na ispitivanja se privode nadzorni inženjer tvrtke Spegra, Miljenko Vučić i nekadašnji direktor Mato Mišković

Piše Željko Petrušić, DV
10. lipnja 2019. - 19:25
Kako Dubrovački vjesnik doznaje iz pouzdanih izvora, policijski službenici priveli su danas Miljenka Vučića i Mata Miškovića, u sklopu kriminalističkog istraživanja vezanog za tragičnu nesreću u Hidroelektrani Dubrovnik koja se dogodila 10. siječnja ove godine, a u kojoj su živote izgubili trojica radnika, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Mato Mišković obnašao je dugogodišnju funkciju direktora HE Plat, a otišao je u mirovinu s navršenih 65 godina u rujnu 2018. godine. Miljenko Vučić bio je injženjer projekta na osnovu kojega je rađena rekonstrukcija HE, a upravo se njemu stavlja na teret ugradnja spornog materijala koji se zapalio na dan nesreće i na kojega je ukazao glavni inspektor. 

Kako javlja Jutarnji list, iz MUP-a RH službeno su im potvrdili da je kriminalističko istraživanje vezano za spomenuti tragični događaj u završnoj fazi te da u njemu sudjeluju tri policijske uprave, Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka.

Više osoba, navode u MUP-u, uhićeno je tijekom jutra i svi osumnjičeni nalaze se u službenim prostorijama policije, gdje je u tijeku njihovo ispitivanje. Zbog interesa istrage iz MUP-a nisu mogli iznositi više detalja u ovoj fazi postupanja.

Prema prvim informacijama, policijskim postupanjem obuhvaćeno je osam osoba, od zaposlenika HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je među uhićenim osobama i aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji.

Prema proceduri, uhićene osobe bi po dovršetku kriminalističkog istraživanja trebale biti predane pritvorskom nadzorniku. Odgovarajuću kaznenu prijavu protiv njih policija bi trebala podnijeti Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku koje je nadležno u ovom slučaju.

Skoro pet mjeseci inspektori PU dubrovačko-neretvanske uz sudjelovanje kolega iz MUP-a RH, saslušavali su svjedoke i pregledavali dokumentaciju, da bi prije nekoliko dana zaključili svoj dio posla.


O tome su vrlo korektno izvještene i obitelji trojice stradalih djelatnika, Mata Maškarića, Ivice Zvrka i Davora Pozniaka. Pozvao ih je načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević i kazao da je policijski posao upravo dovršen. Svi materijali proslijeđeni su instanci više.


Prema informacijama kojima smo raspolagali prije nekoliko dana, mogle bi biti prihvaćene kaznene prijave protiv desetak osoba i to na svim razinama odlučivanja, od Hidroelektrane do upravnih struktura HEP-a.

Prema dostupnim informacijama, Hidroelektrana nije ispunjavala zakonske uvjete za proizvodnju. Naime, nakon rekonstrukcije Hidroelektrane provedene 2016. godine nisu ishođene zakonom predviđene dozvole. U okvirima HEP navodno je formirano tijelo koje se imalo pozabaviti time, ali postupak nikad nije proveden do kraja.

Cilj istrage je utvrditi jesu li te manjkavosti u poštivanju zakonske procedure mogle izravno utjecati na gubitak ljudskih života i enormnu materijalnu štetu? Drugim riječima, jesu li u obnovi narušeni sigurnosni standardi koji su u nesretnom spletu događanja doveli do stradavanja trojice i ozljeđivanja još najmanje trojice zaposlenih u Platu? Podsjetimo, trojica radnika poginuli su pokušavajući se izvući iz dimom zahvaćenog tunela. Na žalost, ugušili su se.

U međuvremenu, Ivan Krnić postao je novi direktor Hidroelektrane u Platu. Stupio je na dužnost 1. lipnja nakon što je dosadašnji prvi čovjek Ivo Miletić otišao u mirovinu. Krnić je iz Splita i dosad je radio u pogonima HEP-a Zadvarje i Zakučac. U tijeku je preseljenje obitelji u Dubrovnik, a supruga, inače ginekologinja, vjerojatno će se zaposliti u bolnici na Medarevu.

Pred novim direktorom komplicirana je zadaća vraćanja Hidroelektrane Dubrovnik u pogon nakon skoro pet mjeseci od katastrofalnog požara. Kao što smo već objavili u serijalu tekstova o posljedicama zatvaranja pogona, blokada svakodnevno donosi milijunske gubitke Hrvatskoj elektroprivredi, ali i energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, to jest elektroprivredama Republike Srpske i Herceg Bosne. Riječ je, naime, o jedinstvenom sustavu proizvodnje iz zajedničkog sliva Trebišnjice. Po dogovoru koji je na snazi bio desetljećima, 78 posto struje pripadalo je BiH, a 22 posto Hrvatskoj. Prema posljednjem sporazumu, omjer je pola-pola od proizvedene energije.

Prije nekoliko dana stručnjaci Elektroprivrede Republike Srpske na konferenciji za novinare u Trebinju iznijeli su podatak da je dosadašnji gubitak na njihovoj strani oko 50 milijuna kuna. Grad Trebinje rupu u proračunu pokušava popuniti kreditom. Kalkuliralo se i o tužbi protiv HEP-a, ali do toga vjerojatno neće doći.

Blokada košta milijune i lokalnu zajednicu općine Župu dubrovačku i Konavle. Samo gubitak Hrvatske elektroprivrede iznosi oko 2 milijuna kuna dnevno.

Iz HEP-a po već ustaljenoj praksi nema nikakvih informacija o tijeku obnove podzemlja u Platu. I dalje je u tijeku čišćenje posebnim kemikalijama kako bi se skinuli kancerogeni ostaci izgorjelih materijala. Postupak je dosad koštao više milijuna kuna.

Vrh HEP-a nije zadovoljan dosadašnjim tijekom, a posebno brzinom obnove platskog pogona. Nije prihvaćeno izvješće HEP Proizvodnje, tvtke kćeri HEP-a, što je za posljedicu imalo smjenu uprave u Proizvodnji. Tako je sa zadnjim danom svibnja smijenjena stara uprava, na čelu sa Željkom Starmanom, a novim je direktorom je imenovan Robert Krklec.

 
17. travanj 2024 00:09