StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJEM U DUBROVAČKOJ ZRAČNOJ LUCI

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je proslavljen dolazak prvog zrakoplova iz Philadelphije na dubrovački aerodrom

Piše Anđelka Kelava Foto: Božo Radić/Hanza media
8. lipnja 2019. - 16:26
- Došao je i taj dan. Povezali smo Philadlephiju kao najveće zrakoplovno čvorište American Airlinesa i Dubrovnik kao turistički atraktivno odredište američkim turistima – kazao je direktor dubrovačke Zračne luke Frano Luetić na početku obraćanja na prijemu nakon što je oko devet sati sletio Boeing 767-300ER na Zračnu luku u Čilipe.
Podsjetio je tom prilikom na charter letove koji su prije rata povezivali Dubrovnik i SAD i kada je bilo jako puno američkih gostiju na dubrovačkom području.
- Nakon dugo pregovora, prepoznali smo American Airlines kao najveću kompaniju na svijetu i počeli smo razgovore. Prije dvije godine dobili smo obećanje da bi se mogla uspostaviti izravna linija prema Dubrovniku, a razlog tome je i broj američkih turista koji je od početka ovog tisućljeća rastao u dvoznamenkastom broju. U Dubrovniku i našoj županiji su američki turisti na drugom mjestu iza gostiju Ujedinjenog kraljevstva - istaknuo je Luetić.
Zadovoljstvo uspostavom izravnog leta izrazili su i zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Država u Zagrebu, Victoria Taylor i direktor europskog ogranka American Airlinesa Richard Muis,, koji je zajedno sa domaćinom ravnateljem ZL Dubrovnik Franom Luetićem svečano prerezao tortu.
Državni tajnik Frano Matušić koji je bio u posjeti Philadelphiji prenio je pozdrave gradonečalniku Matu Frankoviću od gradonačelnika Philadelphije Jima Kenneya.
- Ovo je danas veliki dan, prvi je ovo izravni let od samostalnosti Hrvatske, a na ovaj način smo otvorili put ka još boljoj suradnji dvaju zemalja. Prošle godine više od 500 tisuća američkih gostiju posjetilo je našu zemlju, a već od početka godine imamo povećanje od 14 posto. Veoma brzo očekujemo kako će gosti iz SAD-a doći na prvo mjesto – kazao je Matušić.
Gradonačelnik Mato Frankovć posjetio je na velike događaje koji su se tijekom ove godine održali u Dubrovniku.
-Kad malo pogledate što se sve događalo od početka ove godine uistinu možemo reći kako je Dubrovnik centar svijeta. Bili smo domaćini summitu Kina 16+1, posjetio nas je ovih dana predsjednik Europske komisije Jean Claude Junckera, a danas je sletio prvi direktni let iz SAD-a u Dubrovnik – kazao je Franković.
Župan Dobroslavić istaknuo je kako je uspostava izravne zračne linije od iznimne važnosti za cijelu Hrvatsku jer je američko tržište iznimno važno, a značit će i nova ulaganja na našem području.
Letovi za Dubrovnik na rasporedu će biti utorkom, petkom i nedjeljom, a iz Dubrovnika letovi će kretati srijedom, subotom i ponedjeljkom. Od rujna se uvodi još jedan let čime će Philadelphia i Dubrovnik biti povezani tjedno čak četiri puta. Veliki je interes kako turista tako i naših iseljenika pa na nekim letovima gotovo da i nema mjesta.

Veliki dan za Hrvate koji žive u SAD-u

Prve putnike u dubrovačkoj Zračnoj luci dočekala je klapa Čilipi, a dobili su i prigodne darove. Uz turiste na prvom letu bilo je i Hrvata koji žive u SAD-u i koji su s velikim nestrpljenjem čekali uspostavljanje direktne veze sa zemljom odakle su potakli.
- Presretni smo i htjeli smo doći baš prvim letom za Hrvatsku. Sada ćemo dolaziti puno češće nego ranije. Ovo je za nas nešto nestvarno – kazala nam je Ana Čavlović iz Kansas City-a. Za vrijeme boravka u Hrvatskoj posjetiti će i Karlovac odakle potječe.
25. travanj 2024 17:14