StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAMJENICA GRADONAČELNIKA O PROSLAVI OBLJETNICE

JELKA TEPŠIĆ Orlandova godina po mjeri viteza i građanstva

Piše Anđelka Kelava
Foto: Božo Radić/Hanza media
31. svibnja 2019. - 11:24
U povodu Orlandove godine predviđen je niz manifestacija. Koje su dosad održane, a koje planirane do kraja godine?

Dubrovniku je 2019. godina obljetnička. Već smo početkom veljače znanstvenim skupom i koncertom obilježili 40 godina od upisa stare jezgre Dubrovnika na UNESCO-ovu listu. Obilježavamo i 10 godina od upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara. Podsjetit ću da je temeljem javnog poziva za dostavu prijedloga programa Povjerenstvo za proslavu Orlandove godine odabralo 14 programa s proračunom od gotovo pola milijuna kuna. Naravno, tu su i sve naše ustanove koje su se, svaka sa svojim programima, uključile u obilježavanje Orlandove godine. Ali, ni to nije sve, pa je prvo događanje održano u Noći muzeja 1. veljače. Radi se o izložbi „51.2 po mjeri Orlanda“ Državnog arhiva u Dubrovniku. Putem digitaliziranih povijesnih dokumenata prikazana je transformacija lika Orlanda od stvarne povijesne osobe do simbola samostalnosti srednjovjekovnog grada. Izdvojila bih i prezentaciju tradicionalnih jela dubrovačkog kraja vrsne poznavateljice dubrovačke kuhinje Jadranke Ničetić u cilju dodatne promocije izvornih i ukusnih jela dubrovačkim ugostiteljima kako bi ih mogli ponuditi našim posjetiteljima. Našim građanima sugeriram da za sve novosti oko Orlandove godine prate FB stranicu Orlando 600, naš Kalendar događanja i medije zato što puno toga još spremamo. Svibanj je bio posebno zanimljiv jer je Orlandov stup postavljen 13. svibnja 1419., odnosno tog dana su vlastelini Lujo Gozze i Zore Palmota od Malog vijeća dobili zadatak da izrađeni Orlandov stup postave na glavni gradski trg pred crkvom sv. Vlaha. Mi smo odlučili taj dan obilježiti milenijskom fotografijom pa smo pozvali sve imenjakinje i imenjake našeg viteza da sudjeluju u snimanju. Otvorili smo i otvaramo izložbu starih fotografija na Stradunu, a Dan Europe obilježili likovnom radionicom Doma Marina Držića „Orlando Europeo“.

Koja je središnja manifestacija kojom će se obilježiti 600 godina od postavljanja Orlandovog stupa?

Zamisao je da se programi Orlandove godine odvijaju kroz cijelu 2019. uz više značajnijih događaja. Tu svakako spada izložba na Stradunu u svibnju, ciklus barokne glazbe „Orlando furioso“ u lipnju, potom u kolovozu „Orlando Piano Week“ i gostovanje marionetske skupine Mimma Cuticchia s „Bijesnim Orlandom“. U svjetlu presjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe koncem godine organizirat ćemo jedan veliki event kao krunu svih događanja Orlandove godine.


Posebno je zanimljivo da uz brojne udruge i ustanove, značajan dio programa realiziraju najmlađi!?

Iznimno je važno da među svim generacijama osvijestimo potrebu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Stoga nas osobito veseli što se puno obrazovnih institucija, vrtića i škola, uključilo u kreiranje programa Orlandove godine. I pritom nema granica njihovoj mašti i kreativnosti. Lapađani će primjerice izraditi online kalkulator koji standardne mjerne jedinice pretvara u Orlandovu mjeru, a već smo predstavili i dvije slikovnicu o našem vitezu koje su pripremila djeca vrtića Pčelica i učenici Osnovne škole Marina Držića. Napominjem i da je oko 500 djece sudionika humanitarne utrke u okviru DuMotiona dobilo na dar vrećice za opremu za tjelesni odgoj s logom Orlandove godine.


Iz programa se posebno ističe izložba Orlando nekad. Grad Dubrovnik u suradnji s Facebook grupom Dubrovnik nekad izlaže stare fotografije Orlandova stupa, na zgradama i izlozima duž Straduna?

Može se reći da je izložba starih fotografija „Orlando nekad“ jedno od središnjih, svakako najatraktivnijih, događanja. Ideja je potekla od Povjerenstva za proslavu Orlandove godine, a izložba ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći i angažmana članova Facebook grupe „Dubrovnik nekad“ na čelu s gospodinom Ivom Batričevićem koji su ustupili fotografije, ali i tehničke pomoći Deana Tošovića i Foto Adrie. Autor umjetničkog postava je Pero Mrnarević, a prezentiramo 51 fotografiju na južnoj strani Straduna.  Izložba će ostati otvorena do kraja godine i tako, osim Dubrovčanima, biti dostupna i svim našim posjetiteljima u Orlandovoj godini.

Je li Grad Dubrovnik uspostavio suradnju sa gradovima Europske unije koji također imaju Orlandov stup, kakvi su dosadašnji rezultati?

Svakako, i to je bitan dio ukupnih aktivnosti. Osim u Njemačkoj gdje se nalazi 41 od 52 dosad dokumentirana kipa ovog srednjevjekovnog viteza, Orlande/Rolande nalazimo i u Češkoj, Poljskoj i Latviji. Na poziv zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice „Orlandovu godinu“, ali i druge spomenute obljetnice, u ožujku smo predstavili u Bruxellesu, u srcu Europske unije. Već 15. svibnja u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika „Orlandovu godinu“ predstavili smo Rigi. Njihov Orlando je Roland, kao uostalom u većini europskih država i smješten je na glavnom gradskom trgu gdje planiramo prezentaciju. Dva dana poslije, 17. svibnja, bila je promocija u Pragu u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Pragu, tamošnjim uredom Turističke zajednice i Gradom Pragom. Svakako bismo voljeli ostvariti suradnju i s Bremenom, gdje se nalazi najstariji sačuvani Roland.


U tijeku je monitoring Orlandova stupa. Kad će završiti?

Orlando je svoju veliku obljetnicu dočekao „okovan“ zaštitnom skelom radi monitoringa, no mi smo presretni što smo u suradnji s Ministarstvom kulture, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Zavodom za obnovu Dubrovnika započeli njegovu dugo očekivanu obnovu. Mislim da je to zapravo najvažnije jer nam je temeljni zadatak sačuvati našu baštinu za brojne druge ovakve i slične obljetnice. Proces monitoringa trajat će godinu dana, a vjerojatno i nešto duže. To je složen posao, ali značajan zato što će rezultati pružiti potpune i cjelovite odgovore o strukturnim i drugim oštećenjima te će biti podloga načinima obnove koja će uslijediti. Kako sam kazala, mi smo zadovoljni što se to radi u godini kada Grad Dubrovnik posebnim cjelogodišnjim programom obilježava 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa.

 
18. travanj 2024 11:51