StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetILEGALNE MIGRACIJE

Problem s kojim se suočava Europa

Piše DV
3. svibnja 2019. - 11:07
Masovne i ilegalne migracije, gledajući s pozicije tranzitnih zemalja koje svojim geografskim položajem služe kao sredina između zapadnoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja i zemalja odredišta migranata, predstavljaju veliki, često i izuzetno teško savladiv izazov kojeg mnogi akteri promatraju na bitno različite načine. Neki analitičari uzimaju za izvor ekonomske probleme u zemljama iz kojih dolaze migranti, neki socijalne i gospodarske, dok neki idu i dublje pa za sve kao uzrok uzimaju politička zbivanja u globalu.

Današnje migracije sa Bliskog istoka na zapad i u sredinu Europe zasigurno uzrokuju mješoviti faktori – od kombinacije ratnih razaranja, etničkih netrpeljivosti, nedostatka javne sigurnosti, klimatskih promjena, neimaštine do traženja svega suprotnog u odnosu na njihovo postojeće stanje i sredinu. Potrebno je uzeti u obzir i to da zasigurno postoje oni migranti koji iskorištavaju trenutnu situaciju i na migracije se odlučuju zbog vlastite koristi te na taj način zloupotrebljavaju cijelu situaciju.

Neoliberalna globalna politika koja omogućuje pojedincu da za vrlo mala sredstva i u kratkom vremenskom roku pređe velike udaljenosti, svakako se odražava i na migrante koji su objeručke prihvatili sve pogodnosti koje im se nude i krenuli u druge zemlje. Premda države članice Europske unije zbog svojih demografskih obnova i nedostatka jeftine radne snage trebaju velik broj useljenika, te države, kao ni Unija u cjelini, nemaju spremne učinkovite i provedive strateške planove, razvijene sposobnosti ni kapacitete za prihvat velikog broja migranata, čemu se moglo svjedočit tijekom 2015. godine i početkom 2016. godine kada je veliki broj migranata iznenadio europske zemlje. 

Podsjetimo kako je jučer u Dubrovniku uhvaćen ilegalni migrant koji je sakrio ispod autobusa te na taj način došao iz Trebinja u Dubrovnik. Brzom reakcijom policijskih službenika uhvaćen je i odveden u prostorije policije. Više o događaju može se pogledati na https://bit.ly/2VhYfny.
19. travanj 2024 17:55