StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOK HITNA S MEDAREVA BEZUSPJEŠNO TRAŽI SEDAM LIJEČNIKA

Iz Trebinja poručuju: u ovom kraju imamo viška 20 liječnika i 164 sestre

Piše Silvia Rudinović
24. travnja 2019. - 23:57
Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije treći put ove godine javnim natječajem traži liječnike za timove od Čilipa do Ploča i Blata na Korčuli. U prva dva pokušaja nitko se nije javio. Postoje naznake da će ovaj put ipak doći pokoja prijava liječnika koji završavaju pripravnički staž. Govori se kako je više trebinjskih liječnika pokrenulo nostrifikaciju diplome kako bi se ovdje zaposlilo. U tom bosansko-hercegovačkom gradu nemaju teškoća s liječničkim kadrom.

 

- U Domu zdravlja Trebinje nemamo baš nikakvih problema s medicinskim kadrom. Nisam čula da je itko iz moje ustanove tražio nostrifikaciju diplome, premještaj ili ima namjeru otići i gdje, pa i u Dubrovnik. Ne samo da nemamo problema s brojem doktora, nego ne uspijevamo zaposliti sve koji ovdje traže posao. Evo, i osobno bih se uključila da se u Dubrovniku zaposle ljudi s biroa koji mi se javljaju. Neke doktore povremeno uspijevamo uposliti na zamjenu zbog bolovanja – kaže Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja u Trebinju, iznenađena dubrovačkim problemima i potražnjom za liječnicima u Trebinju.

- Poznato mi je da konobari, kuhari i vozači odlaze u Dubrovnik, ali ne i da tamo idu doktori. Ali, zašto ne - pita se Branka Drašković, pa dodaje kako je unutar Republike Srpske Trebinje atraktivan grad za život i rad.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u Republici Srpskoj u 2018. godini bila je 857 konvertibilnih maraka. Strukovni sindikat doktora medicine RS-a prije mjesec dana upozorio je tamošnjeg ministra zdravstva kako liječnici masovno raskidaju ugovore u svojim zdravstvenim ustanovama i odlaze u inozemstvo zbog niskih plaća. One se, tvrdi sugovornik, kreću od 5.600 kuna na hitnoj te oko 7.500 u bolnici, što je manje od hrvatskog prosjeka za isti posao.

- Prema mojim saznanjima, u Trebinju je na birou za zapošljavanje 15 mladih liječnika koji čekaju posao. Bilo ih je i više, ali, u nemogućnosti da dobiju posao u Trebinju, otišli su raditi u Nikšić, Mostar i u druge djelove BiH. Dubrovnik do sada nije bio destinacija za odlazak liječnika iz Trebinja, prepreka je bila potreba za nostrificiranjem diplome, ali nije isključeno da se to u budućnosti promijeni. Jednaka je situacija i s medicinskim sestrama, jer trebinjska bolnica i dom zdravlja imaju preveliki broj zaposlenih - kaže dr. Saša Borjan.

Službeno, na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske nalazi se 1.286 medicinskih sestara i tehničara, 48 s visokom stručnom spremom, te 108 liječnika opće prakse. Od toga, u područnom uredu, tj. 'Filijali Trebinje' je prijavljeno čak 20 nezaposlenih liječnika te 164 medicinske sestre, navodi Zoran Elek, glasnogovornik tog zavoda. Taj područni ured obuhvaća grad Trebinje i općine Foča, Bileća, Gacko, Kalinovik, Nevesinje, Ljubinje, Berkovići. Iz samog biroa Trebinje je sedam liječnika opće prakse i 18 medicinskih sestara.

Dragan Simović, tajnik Regionalnog sindikalnog centra Trebinje kaže kako mu nije poznat konkretan slučaj liječnika na odlasku za Dubrovnik.
- Međutim, razgovarao sam s jednom našom liječnicom koja mi kaže da se među kolegama o toj temi uvelike priča. Naravno, to je osobna odluka svakog pojedinca, a vjerojatno će u budućnosti biti takvih. Otkako su prošle godine otvorena tržišna vrata Dubrovnika, u tom gradu radi između 1.500 i 2.000 Trebinjaca. Nisu to bili nezaposleni ljudi, nego radnici koji napuštaju radna mjesta radi bolje plaće. Evo, i moj sin je diplomirani pravnik a radi kao konobar u jednom hotelu – kaže Simović.
Medicinske sestre i tehničari, kaže trebinjski sindikalac, uče strane jezike i odlaze u zapadnoeuropske zemlje, najčešće Njemačku.

18. travanj 2024 16:30